Γρίφος για δυνατούς λύτες η πολιτική σκηνή της Γερμανίας: Τι σημαίνει η κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς για την Ευρώπη – Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Ήταν αναμενόμενο να χάσει την ψήφο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, λόγω βαθιών διαφωνιών για τη δημοσιονομική πολιτική🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τέλος, για την κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία, καθώς καταψηφίστηκε η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του, στην Bundestag, ανοίγοντας το δρόμο για τις πρόωρες εκλογές.
Τα επόμενα βήματα
Μετά από μια διαδικασία τριών ωρών, από τους 733 βουλευτές που έχει συνολικά η γερμανική βουλή, κατέθεσαν την ψήφο τους οι 717. Οι 394 ψήφισαν κατά, 207 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ 116 απείχαν.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο «δεν πήγε καθόλου καλά αυτό το πείραμα των τριών κομμάτων, ήταν ένα πείραμα που από την αρχή είχε πολλά προβλήματα γιατί τα τρία κόμματα είχαν τελείως διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Δεν πέτυχε λοιπόν αυτή η κυβέρνησης συνασπισμού τριών διαφορετικών κομμάτων, δέκα μήνες πριν τις κανονικές εκλογές και θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου».
Πώς θα διαλυθεί η Βουλή πριν τις εκλογές
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, πρόωρη διάλυση του κοινοβουλίου μπορεί να γίνει μόνο με έναν από τους δύο ακόλουθους τρόπους:
- Είτε εάν ένας υποψήφιος για καγκελάριος δεν κερδίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 367 ψήφους στην Μπούντεσταγκ των 733 εδρών όπου τότε ο Γερμανός πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
- Είτε στην περίπτωση που ένας καγκελάριος μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Μπουντεσταγκ για να επιβεβαιώσει εάν εξακολουθεί να έχει επαρκή κοινοβουλευτική υποστήριξη. Εάν ο καγκελάριος δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία – κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα με τον Σολτς- μπορεί να ζητήσει επίσημα από τον πρόεδρο να διαλύσει την Μπουντεσταγκ εντός 21 ημερών. Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, πρέπει να διεξαχθούν εκλογές εντός 60 ημερών.
Ο Σολτς ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης με τον 69χρονος Φρίντριχ Μερτζ, ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης CDU-CSU, να προηγείται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να είναι αυτός ο επόμενος καγκελάριος.
Η ομιλία Σολτς
Ο Σολτς είχε ξεκαθαρίσει ότι στόχος του ήταν να χάσει τη ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του «φωτεινού σηματοδότη» (από τα χρώματα των κομμάτων που την απάρτιζαν). Την κυβερνητική κρίση στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης - που όμως εσχάτως αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα - ο Σολτς την απέδωσε στη στάση των Φιλελευθέρων του FDP.
«Η είσοδος σε μια κυβέρνηση απαιτεί την απαραίτητη ηθική ωριμότητα», δήλωσε απευθυνόμενος στους Φιλελεύθερους, κατηγορώντας τους ότι έδωσαν μια «παράσταση» τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως μεταδίδει η FAZ, ο επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης - των Χριστιανοδημοκρατών του CDU, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης επέκρινε έντονα τον καγκελάριο για τις επιθέσεις του στο FDP και τον αποπεμφθέντα ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. «Ο σεβασμός σας προφανώς σταματά εκεί που υπάρχουν άλλες πολιτικές απόψεις», δήλωσε ο Μερτς. Ο τρόπος με τον οποίο ο Σολτς μίλησε για το FDP και τον Λίντνερ ήταν «όχι μόνο ασεβής, αλλά και αμιγώς αυθάδης», συνέχισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU.
Το κατά Σολτς δίλημμα των εκλογών
Στην ομιλία του στη γερμανική Μπούντεσταγκ, ο καγκελάριος Σολτς μίλησε για μια σοβαρή απόφαση που πρέπει τώρα να ληφθεί από τους πολίτες. Το κεντρικό ερώτημα - κατά τον ίδιο - είναι το εξής: «Τολμούμε να επενδύσουμε δυναμικά στο μέλλον μας ως ισχυρή χώρα;».
Ο πολιτικός του SPD επεσήμανε ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν και ότι τόσο η στήριξη της Ουκρανίας όσο και οι επενδύσεις στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις είναι απαραίτητες κινήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να συμβαδίζουν με την παροχή «καλής υγείας και περίθαλψης, σταθερών συντάξεων και αποτελεσματικών τοπικών (δημοτικών) αρχών». «Αυτή η απόφαση είναι τόσο θεμελιώδης που πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο τον κυρίαρχο (λαό)», πρόσθεσε.
Το φρένο χρέους
Ο Σολτς ξεκαθάρισε ότι, για να συμβούν τα παραπάνω, πρέπει να μεταρρυθμιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους». «Αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που μπορεί να αντέξει οικονομικά να επενδύσει στο μέλλον, αυτή είμαστε εμείς», είπε, ενώ υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει εκστρατεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 ευρώ την ώρα, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 7 στο 5%. Όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Σολτς τάχθηκε κατά της παράδοσης πυραύλων κρουζ, αλλά υπέρ άλλων μορφών υποστήριξης του Κιέβου.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων κατηγόρησε την CDU/CSU για τη «βαθιά διαρθρωτική κρίση» της γερμανικής οικονομίας, τονίζοντας ότι από το 2018 δεν έχει καταγραφεί αξιόλογη ανάπτυξη. Όσον αφορά τον αποτυχημένο συνασπισμό μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP, ο Χάμπεκ δήλωσε: «Και οι τρεις μας ήμασταν ενοχλημένοι μεταξύ μας».
Ο Χάμπεκ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη Γαλλία, στις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στην Αυστρία και στις διαφωνίες στην ολλανδική κυβέρνηση, για να υπογραμμίσει ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή να δράσει.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr