Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι μακρύς: Τι χάνει το Κίεβο και η «νίκη» της Ρωσίας μετά την επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι
Αυτή η θετική κατά τα άλλα κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβεί μοιραία, σε βάρος της Ουκρανίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
![](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/3b03506b-1728-47d8-ba4c-0cc38e66a671.jpg)
Ίσως έγινε το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς μετά τη διπλωματική διαμεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιζητούν ειρήνη.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία να οργανώσουν μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο και ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε στον Τραμπ πως είναι έτοιμος να δεχτεί Αμερικανούς στη χώρα.
«Και οι δύο θέλουν ειρήνη»
Σε ανάρτηση του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως και οι δύο πια πλευρές θέλουν ειρήνη προσθέτοντας ότι: «Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η συνομιλία πήγε πολύ καλά. Αυτός, όπως και ο πρόεδρος Πούτιν, θέλει να κάνει ΕΙΡΗΝΗ».
Ενώ ανέφερε ότι: «Συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, αλλά κυρίως, τη συνάντηση που διοργανώνεται την Παρασκευή στο Μόναχο, όπου ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα ηγηθούν της αντιπροσωπείας. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος Πόλεμος, όπου υπήρξε τεράστιος, και εντελώς περιττός, ΘΑΝΑΤΟΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο Θεός να ευλογεί τον λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας!».
Γιατί μπορεί το Κίεβο να βγει χαμένο;
Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αυτή η θετική κατά τα άλλα κίνηση μπορεί κάλλιστα να αποβεί μοιραία, σε βάρος της Ουκρανίας.
Άλλωστε, είχε προηγηθεί μια «σκληρή» για την Ουκρανία τοποθέτηση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ.
Ο Πιτ Χέγκσεθ έστειλε το μήνυμα πως η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου.
Η «νίκη» της Μόσχας
Ο δρόμος για την ειρήνη παραμένει μακρύς, καθώς εκτός από το τηλεφώνημα, θα πραγματοποιηθούν και συνομιλίες, οι οποίες παραμένουν αβέβαιες στο κάδρο για το πότε θα συμβούν αλλά και το τι αποτέλεσμα θα έχουν.
Όμως, η Μόσχα έχει ήδη σημειώσει μια διπλωματική νίκη μόνο από το γεγονός αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.
Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Πούτιν αποφάσισε να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία επλήγη από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις. Αργότερα όμως, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ενώ τότε ο πρόεδρος Μπάιντεν καταδίκασε τον Ρώσο ομόλογό του ως «δολοφόνο δικτάτορα» και «κακοποιό».
Τώρα, ωστόσο, ο Τραμπ λέει ότι θέλει να «συνεργαστεί, πολύ στενά» με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι θα «επισκέπτονται ο ένας τα έθνη του άλλου».
Δεδομένων όλων των παραπάνω, ο Ρώσος πρόεδρος τη δεδομένη στιγμή έχει αυτό που θέλει καθώς έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία και την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο πρώτο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής.
Ποιοι θα ηγηθούν των διαπραγματεύσεων
Από πλευράς των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Γουόλτς και ο πρέσβης και ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ, πρόκειται να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον Τραμπ, θα είναι επιτυχείς.
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα είναι μεταξύ των διαπραγματευτών του Τραμπ, ανέφερε για την απελευθέρωση του κρατούμενου Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, ότι αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το ποιες είναι οι δυνατότητες, όσον αφορά το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ίσως ένα σημάδι για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία ανάμεσα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο Πούτιν στο μέλλον αλλά και τι μπορεί να προμηνύει για τον κόσμο γενικότερα. Νομίζω ότι είχαν μια στενή φιλία και πως τώρα θα συνεχιστεί», είπε.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του CNN, ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα είναι μεταξύ των διαπραγματευτών του Τραμπ, συναντήθηκε με τον Πούτιν, ενώ βρισκόταν στη Μόσχα χθες Τρίτη.
Ο δρόμος προς την ειρήνη είναι μακρύς: Τι χάνει το Κίεβο και η «νίκη» της Ρωσίας μετά την επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι
Σεισμοί ενός έτους έγιναν μέσα σε 10 μέρες στις Κυκλάδες - Ο Βασίλης Καραστάθης εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο στο OPEN
«Για 12 ευρώ με πέταξε έξω και σύρθηκα στον δρόμο»: Όσα περιγράφει θύμα του οδηγού ταξί
Παίκτρια του Deal ερωτεύτηκε διαγωνιζόμενο το 2018, τον βρήκε μετά από 3 χρόνια και... παντρεύτηκαν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr