Ανάλυση BBC: Το τηλεφώνημα Τραμπ ξαναέβαλε στη σκακιέρα τον Πούτιν - «Δεν θα τελειώσει όμως δια μαγείας τον πόλεμο»
Μουδιασμένη η Ευρώπη με τις τελευταίες εξελίξεις και τη… νέα τάξη πραγμάτων – «Αναβρασμός» στην Ουκρανία και στο στρατόπεδο Ζελένσκι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
![Τραμπ-Πούτιν](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/8d82b642-2cb0-49d8-b8f2-e449ef6baa24.jpg)
«Με ένα τηλεφώνημα δεν θα τερματίσει ως δια μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία» έτσι ξεκινά την ανάλυσή του το BBC σχολιάζοντας την χτεσινή είδηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είπε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.΄
«Οι συνομιλίες μπορούν τώρα να ξεκινήσουν. Το πότε ακριβώς και πώς θα ολοκληρωθούν δεν είναι σαφές. Αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι σαν διπλωματική νίκη μόνο και μόνο με αυτή την τηλεφωνική συνομιλία. Εξάλλου, πριν από τρία χρόνια βρισκόταν στην πολιτική ερημιά» υπογραμμίζει.
Και συνεχίζει: Η απόφαση του Πούτιν να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον είχε μετατρέψει σε παρία.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για την «παράνομη χρήση βίας εναντίον της Ουκρανίας».
Η Ρωσία επλήγη από χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις. Τον επόμενο χρόνο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη του Κρεμλίνου.
Όσο για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών -τότε Τζο Μπάιντεν- δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι σκέφτεται για τον Ρώσο ομόλογό του, καταδικάζοντας τον Πούτιν ως «δολοφονικό δικτάτορα» και «καθαρόαιμο κακοποιό».
Αφού η Ρωσία εξαπέλυσε την ευρείας κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν υπήρξαν άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.
Προχωράμε γρήγορα στο 2025.
Η αλλαγή του προέδρου έφερε αλλαγή ύφους, αλλαγή γλώσσας - και μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.
Ο Τραμπ λέει ότι θέλει να «συνεργαστεί, πολύ στενά» με τον Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελπίζει ότι θα «επισκέπτονται ο ένας τα έθνη του άλλου».
Προφανώς, το ίδιο πιστεύει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα. Αν η επίσκεψη αυτή πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στις αμερικανορωσικές σχέσεις. Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τη Ρωσία για περισσότερο από μια δεκαετία.
Κατά πολλούς τρόπους ο Πούτιν έχει ήδη πάρει αυτό που θέλει - την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, ενδεχομένως πάνω από τα κεφάλια του Κιέβου και της Ευρώπης - καθώς και την ευκαιρία να τοποθετηθεί στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς πολιτικής.
Παραμένει ασαφές, ωστόσο, πόσο μακριά θα είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί ο Πούτιν.
Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά πάντα παραπέμπουν στη λεγόμενη ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν του Ιουνίου 2024, η οποία μοιάζει περισσότερο με τελεσίγραφο.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η Ρωσία θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει, καθώς και κάποια άλλα εδάφη που βρίσκονται ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.
Συν τοις άλλοις, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα καταργούνταν.
Όπως το έθεσε μια ρωσική εφημερίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες. Αλλά με τους δικούς της όρους.
Τι είπαν στο τηλεφώνημα για το τέλος του πολέμου
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανήγγειλε νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο για «πολύ παραγωγική» συζήτηση με τον ρώσο ομόλογό του.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι επιθυμεί την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω «ειρηνευτικών συνομιλιών», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα.
Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το γεγονός ότι ο Τραμπ επικοινώνησε πρώτα με τον Πούτιν και μετά με τον Ζελένσκι, όπως και ο τόνος του, είναι ενδείξεις ρήξης με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Επί προεδρίας Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον ήταν ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο και συντονιστής της αντίδρασης της Δύσης στη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022. Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε επανειλημμένως την «επίθεση» της Ρωσίας, λέξη που απουσιάζει από τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Ρεπουμπλικάνος διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.
Η αντίδραση από τον Ζελένσκι
Το Κίεβο, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, επιβεβαίωσε το ωριαίο τηλεφώνημα του Ουκρανού προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι τόνισε πως συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ «τις δυνατότητες για την επίτευξη της ειρήνης» και ότι «εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματά μας για να σταματήσουμε την ρωσική επιθετικότητα και να διασφαλίσουμε μόνιμη και αξιόπιστη ειρήνη».
«Κανένας δεν θέλει την ειρήνη στην Ουκρανία περισσότερο από εμένα. Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ ας το πετύχουμε. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές και να προγραμματίσουμε τις επόμενες συναντήσεις» τόνισε και ενημέρωσε ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ και για τη συνεργασία των δύο κρατών σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομικής συνεργασίας και πόρους.
Άδειασμα από τον Χέγκσεθ
Είχε προηγηθεί μια ομιλία-ψυχρολουσία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις Βρυξέλλες από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ.
Ο Πιτ Χέγκσεθ, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, διεμήνυσε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, τονίζοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν τρία χρόνια.
Το τηλεφώνημα Τραμπ ξαναέβαλε στη σκακιέρα τον Πούτιν - «Δεν θα τελειώσει όμως δια μαγείας τον πόλεμο»
Σαντορίνη: «Ανυψώθηκε η Καλντέρα έως και 4 εκατοστά - Το έχουμε δει το 2011-2012»
Ανδρέας Συγγρός: εθνικός ευεργέτης ή άθλιος κερδοσκόπος που ζημίωσε τον τόπο και οδήγησε Έλληνες στην αυτοκτονία;
Άγιος Βαλεντίνος: Ιστορίες αγάπης που «μιλούν» στην καρδιά και περιγράφουν τον έρωτα με τον δικό τους τρόπο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr