Τον κώδικα συμπεριφοράς στο διαδίκτυο παρουσιάζει ο Μακρόν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η Γαλλία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «αίτημα για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», το οποίο υπογράφουν πολλές εκατοντάδες κράτη και παγκόσμιοι παράγοντες του Ίντερνετ και έχει ως στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιό του σήμερα σε ομιλία του στην UNESCO κατά την έναρξη του Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Ίντερνετ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ακριβής αριθμός των υπογραφόντων και τα ονόματά τους θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ούτε η Κίνα, ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει το αίτημα. Ωστόσο "μια πλειοψηφία" των ευρωπαϊκών κρατών συνυπογράφει αυτήν την προσπάθεια, όπως και "μεγάλο πλήθος" σημαντικών αμερικανικών παραγόντων στο Ίντερνετ, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Η Microsoft και η Internet Society, μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για ένα αξιόπιστο και ανοιχτό σε όλους Ίντερνετ, ανακοίνωσαν ότι έχουν υπογράψει το κείμενο.
Το αίτημα αυτό αποσκοπεί στην επανέναρξη των συνομιλιών για έναν διεθνή κώδικα. Οι συνομιλίες αυτές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο από το 2017, όταν μια ομάδα ειδικών που συστάθηκε στον ΟΗΕ διαπίστωσε την αποτυχία της να αντιμετωπίσει τις διαφορές που υφίστανται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.
"Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε έναν κυβερνοχώρο ανοιχτό, ασφαλή, με σταθερή πρόσβαση και ειρηνικό", αναφέρεται στο αίτημα που δημοσιοποίησε σήμερα η γαλλική προεδρία.
"Δηλώνουμε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε συντονισμένα" για να εμποδίσουμε τις κακόβουλες ηλεκτρονικές δραστηριότητες "που προκαλούν σημαντικές ζημιές, αδιάκριτα ή συστημικά", αναφέρεται επίσης σε αυτό το μανιφέστο.
Ταυτοχρόνως οι υπογράφοντες δεσμεύονται να αναπτύξουν τις ικανότητες που χρειάζονται για να "εμποδίζουν ξένους παράγοντες να προκαλούν σύγχυση σε εκλογικές διαδικασίες".
Επίσης υπόσχονται να εμποδίζουν τους ιδιωτικούς παράγοντες να απαντούν στις ηλεκτρονικές επιθέσεις με άλλες ηλεκτρονικές επιθέσεις το ίδιο καταστροφικές.
"Θα πρέπει να εφεύρουμε έναν τρόπο οργάνωσης" για το Διαδίκτυο, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
"Στην αντίθετη περίπτωση, οι σοβαρές απειλές" που έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια "θα καταφέρουν πλήγμα στο ελεύθερο, ανοιχτό και ασφαλές Ίντερνετ που υπερασπιζόμαστε", πρόσθεσε.
Τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κυβερνοεπιθέσεις, με την «NotPetya» να καταλαμβάνει τον τίτλο της πιο ακριβής, καθώς προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr