Αναλυτές: Γιατί η Γερμανία δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Ο άξονας Γερμανίας - Ρωσίας - Τουρκίας και η εμπλοκή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού EstMed με ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο αρχίζει από λεπτό σε λεπτό, αλλά το ζήτημα της απουσίας της Ελλάδας και η στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι της Τουρκίας συνεχίζει να απασχολεί τον ευρωπαϊκό Τύπο και την ελληνική κυβέρνηση.
Αναλυτές περί των γεωπολιτικών και των ενεργειακών ισορροπιών στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο συμπληρώνουν μέρα με τη μέρα το παζλ, σχηματίζοντας την άποψη πως ο αποκλεισμός της Ελλάδας μόνο τυχαίος δεν είναι και έχει να κάνει με την εμπλοκή της στην κατασκευή του αγωγού EstMed.
Οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών
Οι υπογραφές για την κατασκευή του EstMed έπεσαν στις αρχές του χρονού μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή της Ιταλίας, η οποία μαζί με τη Γαλλία μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου περισσότερο ως μέγεθος και ως χώρες επιρροής στη Μεσόγειο. Οι αναλυτές και ο Τύπος της Ιταλίας και της Γαλλίας επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις χώρες που προσκλήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο άξονας Γερμανίας - Ρωσίας - Τουρκίας
Κάνοντας αναφορά για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις συναντήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ Πούτιν - Μέρκελ και Ερντογάν, παρουσιάζουν ξεκάθαρα τον άξονα της Γερμανίας με τη Ρωσία και την Τουρκία στα ενεργειακά θέματα και την γεωπολιτική στρατηγική στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Κορύφωση αυτής της συνεργασίας ήταν η συμφωνία για την κατασκευή του TurkStream, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, καθώς και την πρόθεση της Γερμανίας να απεξαρτηθεί ενεργιακά από τις ΗΠΑ και να συνεργαστεί με τη Ρωσία, με ενδιάμεση χώρα την Τουρκία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Βουλγαρία και η Σερβία, από τις οποίες θα περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός.
Στο «απέναντι στρατόπεδο» τοποθετούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη για το μνημόνιο συνεργασίας στη Μεσόγειο που έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας.
Οργανωμένο σχέδιο
Το πιο ενδιαφέρον και συνάμα ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι ο προβληματισμός τους εάν η ιδέα του μνημονίου είναι απλά ένα τουρκικό σενάριο που θα καταρρεύσει σύντομα ή τελικά είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που υποστηρίζεται από Ρωσία και Γερμανία για να πιεστεί η Ελλάδα και να καταρρεύσει η συμφωνία για την κατασκευή του EstMed με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Παρατηρούν, επίσης, πως η Ιταλία δεν έχει υπογράψει ακόμη τη συμφωνία, παρότι και χθες (18/1) η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει και θα υπογράψει την κατασκευή του EstMed, διαψεύδοντας σχετικό άρθρο του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Anadolu.
Δεν θα υπάρξει μείωση στην Τουρκία
Ενδιαφέρον έχει επίσης και η περίφημη «αποκάλυψη» πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειώσει τα κονδύλια βοήθειας προς την Τουρκία κατά 75%.Με τον πλέον επίσημο τρόπο η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση - διάψευση που αναφέρεται πως δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από τις τουρκικές προκλήσεις.
«Ο ύπατη εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος Μπορέλ δεν απέστειλε επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φέρεται να ανακοινώνει περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης ΜΠΒ στην Τουρκία. Οι πρόσφατες αναφορές ορισμένων μέσων αναφέρονται στην απάντηση σε ερώτηση μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της ΕΕ, ρίχνοντας νερό στο μύλο της Τουρκίας, η οποία ακόμα και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης απειλεί τους πάντες και τα πάντα χωρίς να λαμβάνει ανάλογες απαντήσεις από την Γερμανία, τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Στέλνει στρατό στα σύνορα - «Θα βάλουμε τη σημαία της Αμερικής στον Άρη»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr