Οίκος Christie's: Απέσυρε τέσσερις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες από δημοπρασία
Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονται από το αρχείο του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Μπεκίνα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τέσσερα αρχαία αντικείμενα, δύο από την αρχαία Ελλάδα και δύο Ρωμαϊκά, απέσυρε από δημοπρασία του ο οίκος Christie’s μετά τη διαπίστωση ότι είναι προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.
Τα δύο αρχαία ελληνικά αντικείμενα ταυτοποιήθηκαν από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν πριν από χρόνια στο αρχείο του διαβόητου αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα. Το πρώτο είναι ένα μια αττική ερυθρόμορφη πελίκη που χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Το δεύτερο είναι ένα αττικό μελανόμορφο αγγείο πο δημιουργήθηκε το 540 – 530 π.Χ. Όσο για τα δύο ρωμαϊκά αντικείμενα, πρόκειται για ένα μαρμάρινο λαγό και έναν χάλκινο αετό από τον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίο του Άαρχους και ειδικός στην μελέτη της διεθνούς διακίνησης αρχαιοτήτων έχει μελετήσει πολύ καλά του αρχείο του Μπεκίνα και κατάφερε να ταυτοποιήσει τα τέσσερα αντικείμενα. Όπως εξήγησε στον Guardian, δεν έχει καμία αμφιβολία για την πελίκη και είναι σχεδόν σίγουρος για το δεύτερο αγγείο. Ωστόσο, θα ήθελε να το δει και από την άλλη πλευρά, αφού στη φωτογραφία του αγγείου φαίνεται να λείπει ένα μέρος του. «Η Πόλαροϊντ είναι κολλημένη σε ένα χαρτί Α4 μαζί με άλλες φωτογραφίες υπέροχων αρχαιοτήτων που δεν είχαν συντηρηθεί. Αυτές τις αρχαιότητες τις προμήθευσε στον Μπεκίνα ένας μεσάζοντας ονόματι Ραφαέλε Μοντιτσέλι, ο οποίος έχει καταδικαστεί. Ήταν ένας από τους κύριους προμηθευτές παράνομων αρχαιοτήτων από τη νότια Ιταλία».
«Είμαι υποχρεωμένος να ενημερώνω»
Ο κ. Τσιρογιάννης δηλώνει στο ethnos.gr ότι «είναι λυπηρό το ότι συνεχίζεται αδιάκοπα η παράνομη πώληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οι θησαυροί και τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα των αρχαίων μας προγόνων. Είναι όμως ενδεικτικό της στάσης των κυβερνήσεων των χωρών εκείνων που συνεχίζουν να επιτρέπουν το παράνομο αυτό εμπόριο, ενώ δημοσίως διατείνονται το αντίθετο, αλλά και των αρχών που ακόμη και όταν ενεργούν για την παρεμπόδισή του, συχνά το κάνουν μυστικά και σιωπηρά, όπως τα μέλη του εμπορίου. Ως αρχαιολόγος, είμαι υποχρεωμένος πρωτίστως να ενημερώνω άμεσα το κοινό για τα αποτελέσματα της έρευνάς μου και παραμένω στη διάθεση οποιουδήποτε κράτους, και ειδικά της πατρίδος μου, να βοηθήσω, επί ίσοις όροις, όποτε μου ζητηθεί»
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του οίκου Christie’s επισημαίνει ότι τα αντικείμενα αποσύρθηκαν μετά από πληροφορίες από αρμόδιες πηγές και προσθέτει: «Κάνουμε την έρευνα μας με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και πράτουμε αναλόγως κάθε φορά που λαμβάνουμε επιπρόσθετες πληροφορίες, κυρίως όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε χρήσιμα αρχεία και στον αριθμό των αντικειμένων που επηρεάζονται».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr