Μάρμαρα Παρθενώνα: «Είναι εθνικό θέμα και πρέπει να αποφασίσει το Κοινοβούλιο, αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», λέει η Telegraph
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Εθνικό θέμα για τη Βρετανία» χαρακτηρίζει η Telegraph την περίπτωση επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, την ώρα που η συζήτηση φουντώνει και γίνεται λόγος για προχωρημένες συζητήσεις με την Αθήνα. Την ίδια ώρα η εφημερίδα σημειώνει ότι η ίδιο το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίζει για την επιστροφή τους και όχι να πάρει μία τόσο ιστορική απόφαση ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Ειδικότερα αναφέρεται στο άρθρο ότι το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την αποστολή των Ελγινείων Μαρμάρων πίσω στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα σχετικά σχέδια, τα οποία έχει καταρτίσει ο πρόεδρός του, ο Τζορτζ Όσμπορν, θα είναι «δανεικά» στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, αλλά λίγοι περιμένουν ότι, αφού φύγουν, θα επιστρέψουν ποτέ στο Λονδίνο.
Στο δημοσίευμά της η Telegraph αναφέρει: «η επιστροφή των μαρμάρων του Έλγιν θα δημιουργήσει επίσης αναπόφευκτα ένα παράδειγμα. Αν πάνε στην Ελλάδα, ποια ηθικά επιχειρήματα μπορούμε να συγκεντρώσουμε κατά της "επιστροφής", ας πούμε, των Μπρούτζων του Μπενίν στη Νιγηρία; Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να αφεθεί απλώς στον κ. Osborne και στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου να αποφασίσουν. Είναι θέμα εθνικής σημασίας: η τύχη των μαρμάρων του Έλγιν θα πρέπει να καθοριστεί από το Κοινοβούλιο».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, υπογράφει άρθρο στο Telegraph με τον τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα» ενώ στη λεζάντα αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση (σ.σ. της Βρετανίας) θα πρέπει να προσφέρει τις ζωφόρους σε αντάλλαγμα για μια νέα αγγλο-ελληνική πολιτιστική συνεργασία».
Παρόλα αυτά επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία των Βρετανών ως προς το γιατί το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος των Γλυπτών του Παρθενών που πήρε ο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, εντούτοις σημειώνει ότι «ποτέ δεν ήμουν πιο πεπεισμένος από τα ηθικά, καλλιτεχνικά και πολιτισμικά επιχειρήματα. Πιστεύω ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μια ειδική κατάσταση για την οποία θα πρέπει να βρούμε μια ειδική λύση».
Και οι Times στηρίζουν την επιστροφή
Θέση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο μουσείο της Ακρόπολης παίρνει η βρετανική εφημερίδα Times, η οποία επιβεβαιώνει ότι γίνονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» ανάμεσα στις δύο πλευρές και δίνει συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν διότι «υπάρχουν ενδείξεις πως τα μάρμαρα θα αποκατασταθούν στην Αθήνα».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ο Όσμπορν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (οι οποίοι συναντήθηκαν πρόσφατα), είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού για να επιστραφούν στην Αθήνα τα μάρμαρα με δάνειο αορίστου χρόνου με αντάλλαγμα δάνεια εκθεμάτων που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η πρόταση αυτή θα παρακάμψει το εμπόδιο που θέτει το γεγονός ότι οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου που έχουν στην κατοχή τους τις ζωφόρους του Παρθενώνα εμποδίζονται από το νόμο να τις παραχωρήσουν».
Οι Times μιλούν για μία «καλή λύση» για το ζήτημα το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και 40 χρόνια και αναφέρουν πως «η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί». Επίσης, υπογραμμίζεται στο άρθρο ότι η δικαιολογία της Βρετανία ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές για να κρατήσεις τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιά έχει ξεπεραστεί από τη στιγμή που άνοιξε τις πύλες του το νέο μουσείο της Ακρόπολης το 2009.
Τι μπορεί να ζητήσουν ως αντάλλαγμα οι Βρετανοί
Σε δημοσίευμα, με τίτλο «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χάλκινο άγαλμα αναβάτη ηλικίας 2.000 ετών», η βρετανική εφημερίδα, The Telegraph, αναφέρεται στον «Τζόκεϊ του Αρτεμισίου», που ανασύρθηκε σε κομμάτια το 1928 και το 1937 από τη θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο της Eύβοιας, και φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως «η συμφωνία θα μπορούσε να δει αρχαία έργα τέχνης, που δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα, να δανείζονται στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου του Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, ενός γλυπτού που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι πάνω σε ένα άλογο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τα σημαντικότερα κομμάτια της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, για να γλυκάνει οποιαδήποτε συμφωνία για κάποια από τα Ελγίνεια Μάρμαρα».
Μάλιστα, αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να δανειστούν στο Βρετανικό Μουσείο ακόμα και το ηλικίας 3.600 ετών προσωπείο του Αγαμέμνονα, καθώς και το θρυλικό κύπελλο του Νέστορα.
«Δεν αναγνωρίζουμε την κατοχή από το Βρετανικό Μουσείο», λέει το υπουργείο Πολιτισμού
Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με τα μάρμαρα να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της υποστηρίζει ότι γίνονται «κρυφές συνεννοήσεις», ενώ αναφέρει ότι «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι τους (σ.σ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Λίνας Μενδώνη) και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού απαντά σε αυτές τις κατηγορίες, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να «κορυβαντιά» και τονίζει ότι «για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα».
Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε χθες Πέμτπη ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει πως η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν αναγνωρίζεται στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.
- Βασίλης Τόπαλος: Πώς εξηγεί ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης τον θάνατο του 16χρονου - «Θα μπορούσε να είχε σωθεί το παιδί»
- Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη «Kraken»: Φόβοι για νέα πανδημικά κύματα
- Θρυλικός Βραζιλιάνος σέρφερ έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να δαμάσει πελώρια κύματα στην Πορτογαλία
- Πάπας Βενέδικτος: Η ναζιστική νεολαία και η παραίτηση λόγω σκανδάλων - Γιατί στο Βατικανό τον αποκαλούσαν «το Ροτβάιλερ του Θεού». Ο Θεός να τον συγχωρέσει…
- Βροχή αιτήσεων για μείωση των αντικειμενικών τιμών δέχεται από Δήμους όλης της χώρας το ΥΠΟΙΚ
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr