Αποκάλυψη NYT: Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τι ζητάει η κυβέρνηση και τα ανταλλάγματα που δίνει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Εκτενές ρεπορτάζ γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του βρετανικού μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, με τίτλο «μετά από 220 χρόνια η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαρτάται από μυστικές διαπραγματεύσεις».
Οι ΝΥΤ δημοσιεύουν εκτενές παρασκήνιο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του Μουσείου «σε απομονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία και στο αρχοντικό του Έλληνα πρέσβη». Παράλληλα γίνεται αναφορά στο ρόλο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Συνομιλίες από το Νοέμβριο του 2021
«Υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα ότι ίσως μια λύση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ορατή, καθώς αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες. Αλλά ακόμη και καθώς αυτές οι αποκαλύψεις έχουν ανθίσει σε αισιοδοξία ότι σύντομα θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος, και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές ότι καμία συμφωνία δεν είναι ακόμη επικείμενη. Πράγματι, παραμένουν μακριά μεταξύ τους σε ορισμένα βασικά ζητήματα», αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα οι ΝΥΤ και συνεχίζουν:
«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Στην απομόνωση πολυτελών ξενοδοχείων και στο αρχοντικό του Έλληνα πρεσβευτή, τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των Γλυπτών, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων, στα οποία παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν τις εμπιστευτικές συνομιλίες. Ο ένας από αυτούς τους ανθρώπους γνώριζε τη θέση της Ελλάδας- ο άλλος γνώριζε τη θέση του Βρετανικού Μουσείου».
«Σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο στην ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε ως εκπρόσωπος του Μητσοτάκη, σύμφωνα και με τα δύο άτομα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Το πόσο καλά πήγαν οι διαπραγματεύσεις αποτέλεσε αντικείμενο πολλών εικασιών, αναφέρουν στη συνέχεια οι New York Times και συνεχίζουν:
«Ένα άρθρο τον περασμένο μήνα στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα, που έφερε την είδηση των συνομιλιών, ανέφερε ότι αυτές είχαν ολοκληρωθεί κατά "90%", επικαλούμενο "καλά τοποθετημένες" ελληνικές πηγές. Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τα μέρη "πλησιάζουν" σε μια συμφωνία, και άλλες αισιόδοξες αναφορές ακολούθησαν αλλού. Σύμφωνα με τη συζητούμενη πρόταση, ανέφερε το άρθρο του Bloomberg, ορισμένα από τα μνημεία θα επιστρέψουν προσωρινά στην Αθήνα, με αντάλλαγμα άλλους αρχαίους θησαυρούς».
«Αλλά μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι δείχνουν αυτές οι αναφορές, σύμφωνα με τους δύο ανθρώπους με γνώση των διαπραγματεύσεων που μίλησαν στους New York Times. Και, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές μίλησαν δημοσίως για να βάλουν φρένο στις αυξημένες προσδοκίες ότι οποιαδήποτε συμφωνία ήταν επικείμενη», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει:
«Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωφόρο που βρίσκεται στη συλλογή του, περίπου 250 πόδια σκαλισμένης πέτρας που κάποτε περιέβαλλε τον Παρθενώνα, είπε το άτομο με γνώση της ελληνικής θέσης. Ο Μητσοτάκης ήθελε μια συμφωνία ότι εκθέματα θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 20 χρόνια, πρόσθεσε το άτομο. Εκεί, θα επανενώνονταν με άλλα τμήματα της ζωφόρου που ήδη εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Το εν λόγω πρόσωπο είπε ότι ο Μητσοτάκης ήλπιζε ότι, μετά από 20 χρόνια, η συμφωνία θα παρατεινόταν τα Γλυπτά να παραμείνουν στην Αθήνα».
«Η ελληνική πλευρά ήλπιζε να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπόλοιπων γλυπτών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πρόσθεσε το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Σε αντάλλαγμα για τη ζωφόρο, τα ελληνικά μουσεία θα προμήθευαν το Βρετανικό Μουσείο με μια εναλλασσόμενη επιλογή ανεκτίμητων αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν φύγει ποτέ από την Ελλάδα, πρόσθεσε το άτομο», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
«Το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, σύμφωνα με το πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του. Μέχρι στιγμής, ο Όσμπορν έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος της ζωφόρου, καθώς και γλυπτών θεών και Κενταύρων, ως βραχυπρόθεσμο δάνειο, είπε το πρόσωπο. Το μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των αντικειμένων του Παρθενώνα που βρίσκονται στη συλλογή του, πρόσθεσε το άτομο», σημειώνουν οι ΝΥΤ και στη συνέχεια τονίζουν: «Μόλις η Ελλάδα επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα στο Λονδίνο, θα σταλούν περισσότερα στην Αθήνα για να τα αντικαταστήσουν, είπε το άτομο. Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των αντικειμένων που θα στέλνονταν στην Ελλάδα θα αυξανόταν, για να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε το άτομο».
Κατά το δημοσίευμα, η άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει περισσότερα, ακόμη και αν το ήθελε. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, το μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του, εκτός εάν είναι «ακατάλληλα για να διατηρηθούν», αν και είναι ελεύθερο να δανείσει αντικείμενα σε άλλα ιδρύματα. Το μουσείο υποστηρίζει ότι ο λόρδος Έλγιν απέκτησε τα αντικείμενα νόμιμα, αφού οι διαχειριστές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κυβερνούσε την Αθήνα εκείνη την εποχή, του έδωσαν άδεια. Επιμένει επίσης ότι τα γλυπτά παρουσιάζονται καλύτερα ανάμεσα στις παγκόσμιες συλλογές του μουσείου, ώστε να αφηγούνται μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας για τον ανθρώπινο πολιτισμό.
«Εάν οποιαδήποτε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλάμβανε διάταξη ότι τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στο Λονδίνο, θα μπορούσε να προσβληθεί στα βρετανικά δικαστήρια. Αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα συνταχθεί με τρόπο που δεν θα απαιτεί από την Ελλάδα να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της κυριότητας των αντικειμένων» σημειώνει το δημοσίευμα επικαλούμενο πρόσωπο που έχει γνώση της θέσης του μουσείου».
Το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά εκπρόσωπος του μουσείου αναγνώρισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι διεξάγονται. «Επιδιώκουμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς εισερχόμαστε στο νέο έτος, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Με μια ανεπίσημη προσφορά και μια αντιπροσφορά στο τραπέζι, οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα στάδιο που «δεν είχε ξαναγίνει», δήλωσε το άτομο της ελληνικής πλευράς. Και τα δύο μέρη «διαπραγματεύονται με καλή πίστη», πρόσθεσε το άτομο, αλλά δεν αναμένουν περισσότερη πρόοδο μέχρι να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αργότερα φέτος.
- Μοσχάτο: Πάνω από 130.000 ευρώ είχε δώσει η κατηγορούμενη στον 50χρονο - Νέα στοιχεία για τις οικονομικές διαφορές τους
- Το νομοθετικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη προκαλεί νέα κόντρα – Η κυβερνητική τροπολογία και η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
- Qatar Gate: Ποιους «έδωσε» στους Βέλγους εισαγγελείς ο Παντσέρι και τι κατέθεσε
- Συνδέεται το εμβόλιο της Pfizer με εγκεφαλικά επεισόδια; Τι λέει καθηγητής Φαρμακολογίας στο ethnos.gr
- Ντίνο Μπάτζιο για τον θάνατο του Βιάλι: «Φοβάμαι και εγώ, να γίνει έρευνα για τις ουσίες που παίρναμε»
- Πετρέλαιο: Σταθερές τιμές παρά τη «βουτιά» της κινεζικής ανάπτυξης - Καθοριστικό το «σήμα» του ΟΠΕΚ
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr