Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Εάν άνοιγε η Θεολογική Σχολή, ο κόσμος όλος θα έβλεπε την πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην παρουσίαση του βιβλίου του Ελτσίν Ματζάρ «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ίμβρο στην Κωνσταντινούπολη» μίλησε σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει εδώ και 50 χρόνια κλειστή.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Παναγίας Νιχωρίου, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Εμρέ Οκτέμ, ενώ μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου καθώς και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής. Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, ενώ δόθηκε και συναυλία βιρτουόζων στο βιολί από τη Βόρεια Μακεδονία. Απευθυνόμενος στους καλεσμένους της εκδήλωσης -μετά το πέρας της συναυλίας- ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ελτσίν Ματζάρ. «Το Πατριαρχείο αποτελεί θρησκευτικό θεσμό, δεν υπάρχει τίποτε κρυφό», είπε.
Όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για εμένα. Στη διάρκεια της πανδημίας κουβεντιάσαμε πολύ με τον Ελτσίν Ματζάρ. Έχει πολλές δεξιότητες. Ορισμένες φορές με έκανε να πω πράγματα που δεν ήθελα να πω. Άλλοτε μου έβγαζε τα λόγια με δυσκολία. Ωστόσο, δεν τον αφορίζω, τον συγχωρώ διότι συνεργάσθηκα μαζί του με μεγάλη ευχαρίστηση. Του εξήγησα τις μύχιες σκέψεις μου. Δεν ήθελα να κρύψω τίποτε. Διότι δεν υπάρχει τίποτε κρυφό».
Αναφερόμενος στις ειδήσεις που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς για το Πατριαρχείο είπε πως «πολλά έχουν ειπωθεί για εμάς. Ειπώθηκε πως “το Πατριαρχείο αποτελεί φωλιά του κακού” πως “το Πατριαρχείο και η Χάλκη κρύβουν όπλα προς αποστολή στην Κύπρο”, όλα αυτά είναι παραμύθια. Δεν υπάρχει τίποτε κρυφό. Ο καθένας μπορεί να μπει και να βγει από το Πατριαρχείο. Είναι θρησκευτικός θεσμός». Συμπλήρωσε δε πως “προσπαθούμε να εκπληρώσουμε το θρησκευτικό μας καθήκον”.
«Ο κόσμος όλος θα έβλεπε την πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία»
Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που δεν λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια. O Οικ. Πατριάρχης δήλωσε πως «θα θέλαμε η Τουρκία, η πατρίδα μας, η χώρα μας, το κράτος μας και η κυβέρνηση μας να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα το Πατριαρχείο μας. Το παρουσιάζω πάντοτε στους ανωτέρους μας. Ποιο το όφελος του να παραμένει κλειστή για μισό αιώνα μια Θεολογική Σχολή -ένα κέντρο επιστήμης και πολιτισμού- που έχει ιστορία περίπου 130 ετών; Αντιθέτως (το να παραμένει κλειστή) βλάπτει την επιστήμη, τον πολιτισμό και την Τουρκία. Εάν άνοιγε, όχι μόνον οι χριστιανοί αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα έβλεπε την πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Οι μειονότητες μπορούν να εκπαιδεύουν στη δική τους χώρα τον κλήρο τους. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα».
«Εάν ζούσε ο Ατατούρκ δε θα έκλεινε η Σχολή»
Επισημαίνοντας πως η Σχολή λειτούργησε στη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου και έκλεισε στη διάρκεια της Δημοκρατίας, ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε πως «είμαι πεπεισμένος πως εάν ζούσε ο Ατατούρκ, η Σχολή αυτή δεν θα έκλεινε. Εάν ζούσε ο Τουργκούτ Οζάλ θα την είχε ήδη ανοίξει. Διότι το είχε υποσχεθεί στον προκάτοχο μου, τον Πατριάρχη Δημήτριο, όταν είχαν συναντηθεί στη Στρατιωτική Λέσχη στο Χάρμπιγε. Είχε δώσει ελπίδα. Θα την είχε εδώ και καιρό ανοίξει».
Πρόγνωση Μαρουσάκη: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές, καταιγίδες αλλά και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς
Άγρια συμπλοκή κατά τη διάρκεια πάρτι στην «Ερωτοσπηλιά»: Τραυματίστηκαν 2 νεαροί
To Squid Game γίνεται ριάλιτι στο Netflix - Και το έπαθλο... ζαλίζει - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr