Φτιάχνουμε αφράτα και νόστιμα ψωμιά χωρίς μαγιά
Τρεις εύκολες συνταγές από τις κουζίνες του κόσμου για σπιτικά ζυμώματα... παντός καιρού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Και όμως υπάρχουν τρόποι να ζυμώσουμε ένα αφράτο και νόστιμο ψωμί χωρίς μαγιά! Το διάστημα που κλειστήκαμε στα σπίτια μας και ζυμώσαμε με την ψυχή μας, προκαλέσαμε και την έλλειψη της μαγιάς στην αγορά. Μετά τον πρώτο πανικό, και πολλά τηλεφωνήματα και μέιλ, στα οποία μου ζητούσαν συνταγές για ψωμί χωρίς μαγιά, βρέθηκε η λύση στις κουζίνες του κόσμου.
Αυτές τις συνταγές μοιράζομαι μαζί σας, για να τις έχετε για μια ζωή. Συνταγές για εύκολα ψωμιά χωρίς μαγιά, όπως το ψωμί σόδας από την Ιρλανδία ή το αμερικανικό καλαμποκόψωμο και το ψωμί μπίρας από τη Σκανδιναβία.
Αμερικανικό καλαμποκόψωμο
Για ένα στρογγυλό ταψί 24 εκ.
- 300 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
- 300 γρ. καλαμποκάλευρο
- 300 γρ. βρασμένο καλαμπόκι πολτοποιημένο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 500 ml ξινόγαλα
- 2 αυγά
- 200 γρ. λιωμένο βούτυρο
- αλάτι
Βάλτε σε ένα μπολ το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι, το πολτοποιημένο καλαμπόκι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε ξεχωριστά το ξινόγαλα με το βούτυρο και τα αυγά. Ρίξτε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά.
Το ψωμί αυτό σερβίρεται κατά προτίμηση χλιαρό.
Ιρλανδέζικο ψωμί σόδας
Για 1 μεγάλο καρβέλι
- 700 γρ. αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κοφτά κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 425 ml ξινόγαλα
- 3-4 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης (προαιρετικά)
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ξινόγαλα με το βούτυρο, το μέλι και το αυγό.
Ενώστε τα δύο μείγματα και ζυμώστε. Αδειάστε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψί. Αλευρώστε τα χέρια σας και σχηματίστε ένα καρβέλι. Χαράξτε το σταυρωτά σε βάθος με το μαχαίρι για να το βοηθήσετε να ψηθεί σωστά και στο εσωτερικό του. Ψεκάστε την επιφάνεια με νερό. Πασπαλίστε με τις νιφάδες βρόμης εφόσον τις χρησιμοποιήσετε και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 50 λεπτά.
Σκανδιναβικό ψωμί μπίρας
Για 1 μικρή στενόμακρη ή στρογγυλή φόρμα 20 εκ.
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή ολικής άλεσης
- 300 ml μπίρα τύπου Lager
- 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- λίγο αλάτι
Ανακατέψτε σε ένα μπολ την μπίρα με το βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, το μέλι και το αλάτι. Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε το μείγμα. Αδειάστε το στη φόρμα και ψήστε στους 180ο C για 50 λεπτά.
Πηγή: eatme Iουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το έθνος της Κυριακής.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr