Μελιτζάνα: Και όμως είναι φρούτο…
Πώς διαλέγουμε, πώς διατηρούμε και πώς μαγειρεύουμε ένα από τα πιο αγαπημένα κηπευτικά του καλοκαιριού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των μούρων. Παρόλο που είναι φρούτο, εμείς την αντιμετωπίζουμε ως λαχανικό, ίσως γιατί είναι πικρή, γι’ αυτό και τη μαγειρεύουμε με τόσους τρόπους. Φορτωμένη με αντιοξειδωτικά, είναι από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά, που μπορούμε να τα καταναλώνουμε τακτικά.
Τα είδη
Φλάσκες (οι στρογγυλές μοβ), γλυκές τσακώνικες (με ανοιχτό μοβ χρώμα και ραβδώσεις), λευκές Σαντορίνης και πράσινες φλάσκες από την Τήνο είναι οι ποικιλίες που βρίσκουμε στην αγορά. Στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα πωλούνται και οι μικρές πράσινες ή μοβ ταϊλανδέζικες μελιτζάνες.
Πώς τις διαλέγουμε
Διαλέξτε μικρές μελιτζάνες, με λαμπερή φλούδα. Αυτές έχουν την πιο σφιχτή σάρκα και είναι πιο γλυκές. Πρέπει να είναι βαριές σε σχέση με τον όγκο τους. Οι μεγάλες ελαφριές μελιτζάνες συνήθως έχουν πολλά σπόρια και ελάχιστη ψίχα και όσο ωριμάζουν τόσο πιο πικρές γίνονται. Ο καλύτερος τρόπος για να τις διατηρήσετε είναι σε δροσερό περιβάλλον ή σε μια σακούλα τροφίμων στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου για 3-4 μέρες από την ώρα που θα τις αγοράσετε.
Γευστικά ταιριάσματα
Οι μελιτζάνες αγαπάνε τα έντονα μπαχαρικά και τις δυνατές σάλτσες τύπου κάρι. Επίσης, τον μαϊντανό, το γιαούρτι, το τζίντζερ, τις τσίλι πιπεριές, το ταχίνι, τη σόγια σος, το σουσάμι και τον φρέσκο κόλιαντρο. Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι απαραίτητα σε κάθε φαγητό με μελιτζάνες.
Πώς τις μαγειρεύουμε
Μαγειρέψτε τις μελιτζάνες με τη φλούδα τους. Σε αυτή υπάρχει μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία, η νασουνίνη, που είναι ευεργετική για τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Αφήστε τες σε νερό και αλάτι για μισή ώρα τουλάχιστον πριν τις μαγειρέψετε. Όχι μόνο για να ξεπικρίσουν, αλλά και για να μην απορροφήσουν πολύ λάδι όταν τις τηγανίσετε.
Γεμιστές, εκτός από τον κιμά ή τα κρεμμύδια, στα δύο παραδοσιακά μας πιάτα, ιμάμ και παπουτσάκια, ταιριάζουν πολύ με πλιγούρι, με τραχανά και με ρεβίθια.
φωτογραφίες: iStock/Ideal Image
Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr