(Πρ)άσο στο μανίκι: 5 συνταγές με ένα ζαρζαβατικό που πάει με όλα
Γνωστό από την αρχαιότητα, εξαιρετικά θρεπτικό, το πράσο είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το ξέρατε ότι τη λέξη «πράσινος» την οφείλουμε στο πράσο; Το συγγενικό με το κρεμμύδι και το σκόρδο κηπευτικό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη διαδόθηκε μέσω των Ρωμαίων. Ο Νέρωνας έχει μείνει στην ιστορία ως «πρασοφάγος» ‒ πίστευε ακράδαντα ότι η κατανάλωση των γλυκοφάγωτων ζαρζαβατικών με το χαρακτηριστικό μακρύ στέλεχος τον έκανε πιο καλλίφωνο.
Οι Ουαλοί το πράσο το θεωρούν εθνικό τους σύμβολο, κατά πάσα πιθανότητα λόγω μιας θρυλικής μάχης ενάντια στους Σάξονες που, με την παρέμβαση του προστάτη της Ουαλίας Αγίου Δαβίδ κερδήθηκε σε ένα πρασοχώραφο. Κι εμείς όμως έχουμε μια ιστορία με ένα περιβόλι φυτεμένο με πράσα: η γνωστή φράση «πιάστηκε στα πράσα», που τη χρησιμοποιούμε όταν κάποιος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να κάνει κάτι παράνομο, συνδέεται με κάποιον παπα-Μελέτη ο οποίος λέγεται ότι τσάκωσε έναν περιβόητο ληστή την ώρα που έψαχνε τα φλουριά που υποτίθεται ότι είχε κρύψει στο μποστάνι του.
Είτε βάλει κανείς στην εξίσωση τους μύθους και τις διηγήσεις από τα παλιά είτε όχι, το πράσο είναι το ίδιο θησαυρός. Το χειμωνιάτικο λαχανικό με τη γλυκιά γεύση είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ιδίως Α και Κ. Καθώς είναι ένα φθηνό και πολύ ανθεκτικό υλικό που το βρίσκουμε εύκολα στους πάγκους των μανάβικων και στα σουπερμάρκετ κι έχει αμέτρητες χρήσεις στην κουζίνα, έχουμε πολλούς λόγους να το μαγειρεύουμε συχνά.
Δεν είναι μόνο το πολύ αγαπημένο χοιρινό πρασοσέλινο και το επίσης κλασικό, νόστιμο και υγιεινό πρασόρυζο. Το πράσο δίνει γεύση σε σούπες και σε τηγανιές, σε μαγειρευτά κατσαρόλας, σε πίτες και πιτάκια, σε τάρτες, σε σάλτσες, σε ζωμούς. Προσθέτει έξτρα πόντους στον πουρέ πατάτας και δένει πολύ όμορφα με τα τυριά και την κρέμα γάλακτος. Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι και θαλασσινά. Πολλά μπορείτε να κάνετε με το πράσο. Παρακάτω θα βρείτε πέντε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα από το αρχείο του www.ethnos.gr για να το χαρείτε με διαφορετικούς τρόπους.
Τάρτα με πράσα και χοιρομέρι
Πατάτες και πράσα στο φούρνο με κρέμα και γραβιέρα
Πατατόσουπα με πράσα και μπέικον
Τάρτα με πράσα και σέσκουλα
Ανοιχτή πίτα με πράσα και σολομό
Τέμπη: Στο Μιλάνο μεταφέρθηκε ο Γεράσιμος - Θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ιταλίας
Ρόδος: Νεαρός πυροβόλησε ανήλικο στο κεφάλι με αεροβόλο
Αστυνομικός Βουλής: Ανοίγει πάλι ο φάκελος για την πτώση του 14χρονου γιου του ζευγαριού από το μπαλκόνι
Βασίλης Σπανούλης: «Γλυκόπικρο που έβαλα το σουτ στο τελευταίο ματς του Διαμαντίδη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr