Τουρσί από...σπίτι - Πώς φτιάχνονται τα ξιδάτα ορεκτικά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Το σπιτικό τουρσί δεν έχει καμία σχέση σε γεύση και αρώματα με ό,τι βρίσκει κανείς μαζικά τυποποιημένο στο εμπόριο. Και είναι τόσο εύκολο να το φτιάξετε.
Για να φτιάξετε σπιτικο τουρσί λαχανικών θα χρειαστείτε τα λαχανικά της αρεσκείας σας, ξίδι, νερό και αλάτι. Ως προς τα λαχανικά που μπορούν να γίνουν τουρσί, η λίστα είναι μεγάλη και οι προϋποθέσεις δύο: να είναι φρέσκα και γερά. Τέτοια εποχή μπορείτε ακόμη να κλείσετε στα βαζάκια σας καρότα, λάχανο (δοκιμάστε το κοτσάνι καθαρισμένο και κομμένο κομματάκια), κουνουπίδι σε μπουκετάκια, κοτσανάκια από σέλινο ή κομμάτια σέλερι, πιπεριές κέρατο πράσινες ή κόκκινες. Προσθέστε στο τουρσί σας μια δυο σκελίδες σκόρδο, μυρωδικά ή μπαχάρια της αρεσκείας για άρωμα και χαρακτήρα.
Πώς γίνεται το τουρσί λαχανικών
- Διαλέγετε τα λαχανικά σας, όπως είπαμε, φρέσκα και γερά. Τα πλένετε σχολαστικά και τα κόβετε όπως βολεύει καλύτερα το σχήμα κάθε λαχανικού: σε ροδέλες, μπαστουνάκια ή μπουκετάκια.
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε μαζί νερό, ξίδι και αλάτι σε αναλαγιές για 1 λίτρο νερό, 400 γρ. ξίδι και 50 γρ. αλάτι. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Τοποθετείτε σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο ή μικρότερα βαζάκια, που να κλείνουν ερμητικά, αφήνοντας πάνω πάνω λίγο περιθώριο. Ρίχνετε μέσα το μείγμα νερού-ξιδιού-αλατιού και σφραγίζετε τα βαζάκια. Αφήνετε το τουρσί στα βάζα για 1-2 εβδομάδες πριν ανοίξετε και σερβίρετε.
Tip. Όταν ανοιχτούν τα βάζα, συντηρείτε το τουρσί στο ψυγείο προσθέτοντας λίγο λάδι στην επιφάνεια.
Ο βουλευτής με το χωράφι που έγινε βοσκοτόπι, ο Πιερρακάκης ως πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας και τα μπλεξίματα του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα λόγω Τσίπρα
Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αγροτικό, στεγαστικό και πακέτο μέτρων του 2026; Τα πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει
«Πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Το πόκερ με τις εγγυήσεις
Απεργία 16 Δεκεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις - Τι ισχύει με μέσα μαζικής μεταφοράς και σχολεία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




