Αυτόν τον μήνα δοκιμάσαμε...
Επτά διαφορετικά προϊόντα που, δεμένα με τον τόπο τους, διεκδικούν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πιπερόμελο (Ναουμίδης Όλα Πιπεριά)
Η οικογενειακή επιχείρηση Ναουμίδη είναι η πρώτη η οποία μετέτρεψε τις πιπεριές Φλωρίνης σε ένα ελληνικό delicatessen που σήμερα βρίσκεται στα ράφια των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Στο βιολογικό πιπερόμελο –από τα αστέρια της συλλογής της– η πιπεριά Φλωρίνης (από διατηρημένο γνήσιο ντόπιο σπόρο) δένει αρμονικά με το μέλι, το μουστόξιδο, το λεμόνι και το άγριο σκόρδο, με αποτέλεσμα μια ισορροπημένη γλυκοπικάντικη γεύση. Ένα προϊόν που μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκα λευκά τυριά αλλά και να αναδείξει πολλές παρασκευές. Το βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα deli.
Τα Αμπελόφυλλα της Μαριάννας (Καζάκης ΕΠΕ)
Τα καλύτερα αμπελόφυλλα της αγοράς. Τρυφερά και ανθεκτικά ταυτόχρονα, συλλέγονται στους βιολογικούς αμπελώνες της οικογένειας Καζάκη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Η ανταπόκριση που βρήκαν έδωσε την απαραίτητη ώθηση για διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων της εταιρείας: άρχισε με τα ντολμαδάκια, που έτυχαν της ίδιας ενθουσιώδους υποδοχής, και συνέχισε με αμπελοκορφές, τσίπουρο, σταφίδα σουλτανίνα, ρετσέλι σύκο και κολοκύθι, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα σταφύλι, ενώ ο κατάλογος συμπληρώθηκε και με προετοιμασμένες πίτες. Τα βρήκαμε στο Παντοπωλείο Πανδαισία (Αγίου Ιωάννου 41, Αγ. Παρασκευή, Αθήνα).
Αιγοπρόβειο Βούτυρο Τρούφας (Δασόκηπος)
Ο Νίκος Αθανασιάδης, τρουφοσυλλέκτης κι ο ίδιος, εκτός από την αγορά και την πώληση τρούφας, στο εργαστήριο του Δασόκηπου (Forest Garden) μέσα στο δάσος του Χολομώντα, καταπιάστηκε και με τη δημιουργία προϊόντων που βασίζονται σε αυτήν, όπως λάδι, μέλι, βαλσαμικό ξίδι, κρέμες κ.ά. Το αιγοπρόβειο βούτυρο τρούφας, με 98% βούτυρο και 2% αποξηραμένες τρούφες, αρωματίζει ζυμαρικά, ρύζι, κρέας, θαλασσινά, αυγά, σάλτσες και τυριά. Προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος για να μη χαθεί το ευαίσθητο στη θερμότητα άρωμα της τρούφας. Καλό είναι να μη συνδυάζεται με ντομάτα, λεμόνι ή δυνατά μπαχαρικά. Το βρήκαμε στο Select Salmon Ηouse (Κων. Καραμανλή 3, Μελίσσια) και στο Μελίρρυτο (Τζων Κέννεντυ 64, Πανόραμα Θεσσαλονίκης).
Καπνιστό Πιπέρι Αριδαίας (Θεόδωρος Μπόλκης)
Το πάθος και το μεράκι του Θεόδωρου Μπόλκη για τη φυσική αξιοποίηση παλαιών σπόρων μιας πιπεριάς του τόπου του αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο «πιπέρι» του. Το «πιπέρι της Καρατζόβας» (όπως ήταν γνωστό άλλοτε, από την παλαιότερη ονομασία της Αριδαίας) είναι στην πραγματικότητα μια καπνιστή πάπρικα, που φτιάχνεται από μια ξεχασμένη ποικιλία η οποία ευδοκίμησε στην περιοχή πολλά χρόνια πριν. Η γεύση του είναι ελαφρά καυτερή, υπόξινη κι αρκετά έντονη, με καλή διάρκεια, και το άρωμά του πολυεπίπεδο. Οι πιπεριές, αφού αποξηραθούν, καπνίζονται, αργά, σε ξύλο οξιάς, που μαζεύει ο ίδιος ο παραγωγός από την περιοχή, κι έτσι αποκτούν αυτή την ευχάριστη νότα καπνού, που ταιριάζει τόσο πολύ στα κρέατα, αλλά είναι ικανή να μεταμορφώσει και μια φασολάδα σε γκουρμέ δημιουργία. Το βρήκαμε στο Μπαχάρ (Ευριπίδου 31, Αθήνα) και στα My Market.
Κριθαρότο με Άγρια Μανιτάρια Γρεβενών (Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών)
Για τον Φώτη Παρασκευαΐδη, η συλλογή μανιταριών του δάσους είναι τρόπος ζωής. Η εταιρεία που δημιούργησε στη μανιταρούπολη των Γρεβενών παράγει και συσκευάζει οτιδήποτε σχετίζεται με τα μανιτάρια (από σκέτα αποξηραμένα μέχρι λουκούμια μανιταριών), αλλά και μαρμελάδες από διάφορους καρπούς του δάσους. Από τα έτοιμα γεύματά του ξεχώρισα το κριθαρότο με κουρκουμά, άγρια μανιτάρια Γρεβενών porcini (boletus aereus/Βωλίτης ο χάλκειος και boletus reticulatus/Βωλίτης ο δικτυωτός) σε κομμάτια και σε σκόνη, αφυδατωμένα λαχανικά και αρωματικά (κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα, άγριο σκόρδο, θυμάρι, μαϊντανό), μείγμα μπαχαρικών, το οποίο μάλιστα δεν περιέχει συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Το βρήκαμε στο Γεύση-Ελλάδος Θησαυροί (Δημ. Γούναρη 10, Πειραιάς).
Παραδοσιακό Κατσικίσιο Γιαούρτι (Μενοίκιο)
Αυτό το πλήρες παραδοσιακό κατσικίσιο γιαούρτι με την πλούσια γεύση και την απαλή υφή παράγεται (αποκλειστικά από γάλα των παραγωγών-κτηνοτρόφων της Δράμας) από τον Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης «Μενοίκιο», που ιδρύθηκε το 2014 στη Δράμα, στη σκιά του Μενοικίου όρους, με στόχο τη δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος με καθετοποιημένες διαδικασίες παραγωγής. Ο συνεταιρισμός εκτός των συμβατικών προϊόντων παράγει και μια πλήρη σειρά βιολογικών, όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, κατσικίσια και πρόβεια γιαούρτια, κατσικίσιο κεφίρ και σοκολατούχο γάλα, τυριά σχάρας, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο και ολόφρεσκο κατσικίσιο γάλα. Το βιολογικό κατσικίσιο γιαούρτι τους στην Αθήνα το βρήκαμε στα καταστήματα Βιολογικό Χωριό και στη Θεσσαλονίκη στο Eλληνικόν-Green Family (Κομνηνών 24).
Jelly Κόκκινης Πιπεριάς με Τσίλι (Mida’s Gardens)
Ο Νίκος Πάζης, αξιοποιώντας την παραγωγή της εύφορης γης της Ημαθίας –τους κήπους του Μίδα, όπως τους αναφέρει ο Ηρόδοτος–, δημιουργεί ευφάνταστα, καινοτόμα προϊόντα, βασισμένα κυρίως στις ντόπιες πιπεριές και ντομάτες: jellys και relishes (κατά την αγγλική ορολογία), που απαντούν στις ανάγκες της σύγχρονης κουζίνας, όπως για παράδειγμα το relish πορτοκαλί πιπεριάς με garam masala ή κίτρινης πιπεριάς με ginger. Τo Jelly κόκκινης πιπεριάς με τσίλι είναι πλούσιο σε αρώματα, γλυκό, ελαφρώς καυτερό, με αισθητό το όξινο στοιχείο. Φτιάχνεται χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές και μπορεί να συνοδεύσει τυριά, αλλαντικά και κρέατα ή να χρησιμοποιηθεί ως dressing σαλάτας, αλλά και σε γλυκά με σοκολάτα, γλασαρίσματα κ.ά. Τo βρήκαμε στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκη).
Κείμενο: Άρτεμη Χάλαρη
Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr