Τα πιο αγαπημένα γλυκά με λεμόνι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Λεμονάκια μυρωδάτα δίνουν άρωμα και μοναδική γεύση στα σπιτικά γλυκά μας. Αγαπημένο, ευέλικτο υλικό της κουζίνας μας, το λεμόνι ταιριάζει σε πολλές σπιτικές δημιουργίες. Όταν χρησιμοποιούμε το ξύσμα τους, αναζητούμε λεμόνια μη κερωμένα (χωρίς γυαλιστερό περίβλημα). Ακολουθούν συνταγές από τα πιο αγαπημένα επιδόρπια λεμονιού. Άλλα γλυκάκια είναι ιδανικά για το πρωινό και άλλα θαυμάσια για να κλείσει κανείς ένα γεύμα.
Συνταγή για λεμονοπιτάκια τετράγωνα
Τραγανή βουτυρένια βάση και απίθανη λεμονόκρεμα. Δείτε πώς θα φτιάξετε τα λαχταριστά κεράσματα πατώντας εδώ.
Συνταγή για κέικ λεμονιού με γλάσο λεμόνι
Υλικά - Για το κέικ: 2 φλιτζάνια (260 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού, 1 φλιτζάνι (200 γρ. ) ζάχαρη, 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, 1 φλιτζάνι (230 γρ.) βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, μια δόση εσάνς βανίλιας, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1/4 του φλιτζανιού (περίπου 60 ml) φρέσκο χυμό λεμονιού Για το γλάσο λεμονιού: 1 φλιτζάνι (115 γρ.) ζάχαρη άχνη, 2 - 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση. Ετοιμάζετε το κέικ. Χτυπάτε το βούτυρο και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη βανίλια και ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς το μείγμα.
Αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το χυμό λεμονιού στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσετε μια λεία χυλώδη ζύμη.
Ρίχνετε τη ζύμη σε καλά βουτυρωμένη φόρμα και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45'-50'. Το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 15'. Ετοιμάζετε το γλάσο. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύτε μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα. Προσθέτετε περισσότερο χυμό λεμονιού ή ζάχαρη άχνη, ανάλογα με το αν θέλετε να το αραιώσετε ή να το πήξετε κι άλλο. Ρίχνετε το γλάσο πάνω από το κέικ και το βοηθάτε με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού. Αν θέλετε γαρνίρετε το κέικ με λίγο ξύσμα λεμονιού.
Συνταγή για εύκολη κρέμα λεμονιού
Αυτό το ελαφρύ και μυρωδάτο επιδόρπιο χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να φτιαχτεί και μόλις τέσσερα υλικά: δυο λεμόνια, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη κι εκχύλισμα βανίλιας. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Λεμονόπιτα με κρέμα και μαρέγκα
Υλικά:1 φύλλο ζύμη για τάρτες έτοιμη ή σπιτική, 300 γρ. ζάχαρη, 80 γρ. κορν φλάουρ, 80 γρ. αλεύρι, λίγο αλάτι, 75 γρ. ζάχαρη, 3 κρόκοι αυγών, ξύσμα 1 λεμονιού, 60 ml χυμό λεμονιού, 40 γρ. φρέσκο βούτυρο, 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό Για τη μαρέγκα: 3 ασπράδια αυγών
120 γρ. ζάχαρη άχνη, λίγη βανίλια σκόνη
Εκτέλεση: Στρώνετε το φύλλο ζύμης σε φόρμα για τάρτες, διαμέτρου 24 εκατοστών. Τρυπάτε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία. Αφήνετε τη φόρμα με το φύλλο στο ψυγείο για μισή ώρα. Την ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 10’ και την αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα αναμειγνύετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτετε το νερό και βάζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά επί 1 λεπτό, ενώ το ανακατεύετε συνεχώς. Χτυπάτε τους κρόκους και ρίχνετε μέσα μερικές κουταλιές από τη ζεστή κρέμα νακατεύοντας. Τους προσθέτετε στην κρέμα και την ανακατεύετε σε σιγανή φωτιά για 5’. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύετε. Μόλις κρυώσει, απλώνετε την κρέμα λεμονιού στην ψημένη τάρτα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε τμηματικά τη ζάχαρη και τη βανίλια, και χτυπάτε να σφίξει καλά. Απλώνετε τη μαρέγκα πάνω στην κρέμα. Ψήνετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο για 8’-10’ ή μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr