Galette με φράουλες - Η ...μποέμικη τάρτα της άνοιξης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αποστρέφεται τα συμβατικά πλαίσια και τη σχηματική τελειότητα, έχει ατημέλητη εμφάνιση, ελεύθερο περίγραμμα, ακαταμάχητη γεύση και είναι γεμάτη ζουμερά φρούτα... Αυτή είναι η galette, η φρουτένια τάρτα που θα λατρέψετε για την απλότητα, τη νοστιμιά της και την ανεμελιά που εκπέμπει. Συνοδέψτε τη με σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια και αφεθείτε στην χαλαρή απόλαυση.
Με ελαφρά ζαχαρωμένες φράουλες και μια υπέροχη χειροποίητη ζύμη, αυτή η γλυκιά ξεσκέπαστη πίτα με τη γαλλική καταγωγή είναι τόσο απλή και free-style που μπορεί άνετα να της απονεμηθεί ο τίτλος της πιο αντιστρές πίτας του κόσμου. Δεν θέλει ταρτιέρες ούτε ειδικά εργαλεία και ζητάει λίγα υλικά. Μπορείτε να τη φτιάξετε επίσης με μούρα ή μύρτιλα, όταν είναι η εποχή τους. Γίνεται και με έτοιμη σφολιάτα, όμως η σπιτική βουτυρένια βάση την απογειώνει γευστικά.
Συνταγή για galette με φράουλες
Υλικά για τη ζύμη • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη • 1/2 φλιτζάνι κρύο βούτυρο σε κομματάκια • 3 - 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό • 1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα της ζύμης
Υλικά για τη γέμιση • 400 γρ. φράουλες • 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη • 1/2 κουταλιά της σούπας κορν φλαουρ • 1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση
1. Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνετε το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντάς το με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει μικρά μικρά μπαλάκια.
2. Προσθέτετε το νερό κουταλιά κουταλιά ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που κρατιέται στο χέρι. Της δίνετε πρόχειρο σχήμα μπάλας και την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για 1 ώρα.
3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά τις φράουλες με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ.
4. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, ελεύθερο παραλληλόγραμμο ή στρογγυλό.
5. Τοποθετείτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος ψησίματος και ακουμπάτε μέσα τη ζύμη. Απλώνετε τη γέμιση αφήνοντας κενό περιμετρικά και γυρίζετε τις άκρες της καλά προς τα μέσα.
6. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αυγό.
7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35?-40?, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα. Πασπαλίζετε με άχνη μόλις η πίτα κρυώσει ελαφρά και τη σερβίρετε σκέτη, αλλά και με παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
Ανάλυση Guardian: Μπορούν οι φοιτητικές καταλήψεις υπέρ της Γάζας και η καταστολή να πλήξουν την επανεκλογή Μπάιντεν;
Εγκαυματίας στο OPEN: «Έγινα νεφροπαθής και έπαθα κώφωση - Οργή για την απόφαση για το Μάτι»
Θρήνος για την 44χρονη που κατέρρευσε μπροστά στο παιδί της – Πήγαιναν να αγοράσουν λαμπάδα
Μοναδικό: Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ ηλικίας 75.000 ετών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr