MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Ελεύθερη η 27χρονη μητέρα στην Ξάνθη: «Δεν ήξερε κανείς για την εγκυμοσύνη - Δεν είχα γάλα να ταΐσω το παιδί»Θρίλερ στην Καβάλα με τον θάνατο της 68χρονης κτηνοτρόφου: «Ένας δολοφόνος κυκλοφορεί ανάμεσα μας»Σοβαρό τροχαίο στην Κερατέα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και χτύπησε διανομέαΙνδία: «Εντοπίσαμε τους υπεύθυνους», λέει ο αρμόδιος υπουργός - Σύγχυση για τα αίτια της τεράστιας σιδηροδρομικής τραγωδίαςAnd Just Like That: Οι όροι που έθεσε η Κιμ Κατράλ για να παίξει μια σκηνή της σειράς
Homepage |   Food & Drink   |   25.03.2023 17:05
Newsroom
Newsroom

25η Μαρτίου: Μαγαζί στη Θεσσαλονίκη σερβίρει μπακαλιάρο εδώ και 113 χρόνια - Του έκανε αφιέρωμα μέχρι και το BBC!

επόμενο άρθροnext-article
Το φημισμένο εστιατόριο/ AΠΕ-ΜΠΕ
Το φημισμένο εστιατόριο/ AΠΕ-ΜΠΕ

25η Μαρτίου και… μπακαλιάρος πάνε μαζί! Τέτοια ημέρα ένα μαγαζί ξεχωρίζει στη Θεσσαλονίκη. Το κατάστημα της οικογένειας Κερανίδου τηγανίζει μπακαλιάρους εδώ και έναν αιώνα. Μάλιστα, το BBC έκανε ειδικό αφιέρωμα.

Οικογενειακή υπόθεση

 

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο μπακαλιάρος μπαίνει στα τηγάνια, ικανοποιώντας τους ουρανίσκους όλων όσοι ακολουθούν πιστά το έθιμο της ημέρας. Στα Λαδάδικα, απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα μέλη της οικογένειας Κερανίδη σε πλήρη απαρτία τρέχουν και… δεν φτάνουν για να προλάβουν τις τελευταίες προετοιμασίες.

Ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του κάθε 25η Μαρτίου και οι μετρ του είδους βρίσκονται στη φάση του ξαλμυρίσματος τεράστιων ποσοτήτων μπακαλιάρου, σε τεράστιες γούρνες, ώστε να προσφέρουν το γευστικότερο δυνατό αποτέλεσμα στους πελάτες τους. Ήδη, άλλωστε, τα τηλεφωνήματα «πέφτουν βροχή» εδώ και μια εβδομάδα, με τις προκρατήσεις και τις παραγγελίες να έχουν χτυπήσει ταβάνι εδώ και μέρες.

Έναν αιώνα ζωής και βάλε μετρά το κατάστημα που βρίσκεται στα χέρια της τετάρτης πλέον γενιάς και έχει τηγανίσει εκατομμύρια μπακαλιάρους στη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά κάθε χρονιά, υπάρχει το ίδιο άγχος: Να μη φύγει κανείς με παράπονα, όπως λένε οι ιδιοκτήτες.

Η νεαρότερη της οικογένειας Κερανίδου, που έχει χάσει όλες τις παρελάσεις για να βοηθάει τον παππού και τον μπαμπά της στην οικογενειακή ταβέρνα, εξηγεί ότι η δουλειά της εβδομάδας που διανύουμε δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ολόκληρο τον χρόνο.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ξεκίνησε η προετοιμασία, το καθάρισμα και το κόψιμο του μπακαλιάρου. Αυτή την εβδομάδα κάνουμε το ξαλμύρισμα που γίνεται σε τεράστιες γούρνες, μιας και οι ποσότητες που έχουμε είναι πάρα πολλές και φέτος περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Γίνεται αλλαγή κάθε επτά ώρες του κρύου νερού για να φύγει το αλάτι», σημειώνει η κ. Κερανίδου.

Η εικόνα με τις ουρές αναμονής έξω από το μαγαζί είναι γνώριμη εδώ και χρόνια. Τηλεοπτικά δίκτυα από πολλές χώρες, ανάμεσά τους και το BBC, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και αφιέρωσαν τηλεοπτικό χρόνο στον μπακαλιάρο με το τραγανό περίβλημα -κουρκούτι και τη συνοδευτική σκορδαλιά που πρωταγωνιστεί στο κατάστημα, το οποίο ξεκίνησε από έναν μικρό πάγκο και έγινε σήμερα μια μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση.

Από το... 1910

 

Η ιστορία ενός από τα μακροβιότερα μπακαλιαράδικα της Θεσσαλονίκης («Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου») ξεκινά το 1910, όταν ο πατέρας του Αρίστου, ανοίγει στην οδό Κατούνη ένα κατάστημα τόσο μικρό, που χωρούσε μόλις ο ίδιος μέσα για να ψήνει τα εμπορεύματά του. Κύριοι πελάτες του ήταν οι λιμενεργάτες. Τα πρωινά, ο παππούς έψηνε μπουγάτσα στα κάρβουνα και κατά το μεσημέρι σέρβιρε διάφορες νοστιμιές της μικρασιατικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας κυρίως γαύρο και σαρδέλα. Το 1941, αναλαμβάνει πλέον ο γιος Αρίστος το κατάστημα και αποφασίζει να σερβίρει μπακαλιάρο, ο οποίος ήταν ρωσικής προέλευσης. Αρχικά χρησιμοποιούσε κάρβουνα στο ψήσιμο και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγάλης παραγωγής, με αποτέλεσμα το ψήσιμο του μπακαλιάρου να σταματάει στις 9-10 το πρωί και πολλοί ήταν αυτοί που έμεναν νηστικοί.

«Οι πελάτες έτρωγαν σχεδόν στα όρθια και όπου μπορούσαν να στηθούν για να κολατσίσουν στο διάλειμμά τους από την κοπιαστική εργασία. Συνήθως άπλωναν την εφημερίδα, στην οποία σέρβιρε το κατάστημα το ψαράκι, σε καπό αυτοκινήτων και σε άμαξες ή όποιου είδους λαμαρίνα βρισκόταν πρόχειρη μπροστά τους», εξηγεί η νεαρή κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών.

Το 1987, ο παππούς πλέον Αρίστος παραδίδει το φημισμένο κατάστημα στα ανίψια του, Δημήτριο και Νικόλαο Κερανίδη. Ο Δημήτρης ήταν απόφοιτος σχολής Μηχανολόγων και ο Νίκος απόφοιτος Φυσικού. Τα δυο αδέρφια βλέποντας πως η δουλειά αυξανόταν, αλλάζουν μετά από κάποια χρόνια τα παλιά συστήματα ψησίματος του παππού με σύγχρονα, διατηρώντας όμως πιστά την παράδοση που τους δίδαξαν οι πρόγονοί τους.

Η μικρότερη της οικογένειας, που μεγάλωσε όπως τα αδέρφια και τα ξαδέρφια της, με την ένταση στη γεύση και τη μυρωδιά του μπακαλιάρου, δεν γνωρίζει ούτε και αυτή τα μυστικά του, ή τουλάχιστον δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα, κάτι που είναι και το πιο πιθανό. Εξάλλου, όπως λέει και η ίδια, για πάνω από εκατό χρόνια τα στόματα των ελάχιστων εμπλεκομένων παραμένουν ερμητικά κλειστά και κανείς δεν φανέρωσε τίποτα για τα υλικά και τη δοσολογία.

«Όλοι οι πελάτες μας θέλουν να μάθουν τα μυστικά του τηγανητού μπακαλιάρου σκορδαλιά, άλλα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Για να καταλάβετε πόσο καλά κρατήθηκε έναν αιώνα το μυστικό μας και δεν έχει διαρρεύσει το παραμικρό, ακόμη και το κουρκούτι που έφτιαχνε ο Αρίστος -ό,τι περίσσευε- το πετούσε στο αυλάκι, στον υπόνομο, για να μην μάθει κάνεις τα υλικά της μυστικής συνταγής. Μπορώ να σας πω μόνο ότι η σκορδαλιά μας γίνεται με ψωμί και για όσους θα τηγανίσουν στο σπίτι, ο μπακαλιάρος θέλει πολύ λάδι, πολλή υπομονή και πολύ δυνατή φωτιά για να μην… καθίσει και κολλήσει στο τηγάνι», σημειώνει η Κερανίδου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Χείρα φιλίας στην Αθήνα τείνει ο Τσαβούσογλου - Έστειλε ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου
  • Λαγονήσι: Τα στοιχεία στα χέρια των Αρχών για τον δράστη που πυροβόλησε τον 16χρονο - Τα νεότερα για την υγεία του παιδιού
  • Ανεμοστρόβιλος ισοπέδωσε περιοχές στο δυτικό Μισισίπι: «Η πόλη μας χάθηκε», λένε οι κάτοικοι - Αναφορές για νεκρούς
  • Μια μοναδική ιστορία αγάπης! Ο παράλυτος δρομέας Άλεκ Ρόκα που συγκίνησε τον πλανήτη έχει πάντα στο πλευρό του την Μαρί Κάρμε
  • Ελλάκτωρ - Intrakat: Ανακοινώνεται το deal της χρονιάς στις κατασκευές με την εξαγορά της Άκτωρ
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Θεσσαλονίκη
  • ταβέρνα
  • BBC
  • 25η Μαρτίου
  • μπακαλιάρος
  • ειδήσεις τώρα
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 08:45
ΕΨΑ: Από τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στον Νίκο Καραμούζη - Το turnaround story της εταιρείας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 04.06.2023 07:15
Σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση: Παγίδες και μυστικά για χιλιάδες εργαζόμενους που αλλάζουν δουλειά - Παραδείγματα
MENSHOUSE
Το ανακαλύψαμε 30 χρόνια μετά: Το απροκάλυπτο «ψέμα» της σειράς Mr. Bean που 99 στους 100 πιστεύουμε ακόμα
MENSHOUSE
Newsroom Τουριστικό «χαστούκι» -20%: Την πάτησε για τα καλά φέτος η Μύκονος…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
11-05-2023 07:50
Τα μούσμουλα μας ωφελούν - Γνωρίστε τις διατροφικές αρετές τους
02
20.02.2023 07:46
Έχετε κουνoυπίδι; Έξι συνταγές για να το φτιάξετε αλλιώς
03
25.04.2023 08:16
Γλυκοπατάτες – Τα οφέλη τους, το αντιοξειδωτικό που τις ξεχωρίζει και πεντανόστιμη συνταγή
04
14.12.2022 08:20
Συνταγή για πατάτες – ακορντεόν και το κόλπο να τις κόψετε
05
15.12.2022 08:20
Το κόλπο για να φτιάξετε ζάχαρη άχνη στο λεπτό

POPULAR VIDEOS

Μεσημεριανό δελτίο 04/06/2023
Μεσημεριανό... | 04.06.2023 13:46
Μεσημεριανό δελτίο 04/06/2023
Δεκάδες μετανάστες περιμένουν πάνω σε νησίδα για να περάσουν στον Έβρο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 13:33
Δεκάδες μετανάστες περιμένουν πάνω σε νησίδα για να περάσουν στον Έβρο
Συναγερμός στον Έβρο: Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες προωθούν δεκάδες μετανάστες
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 04.06.2023 13:26
Συναγερμός στον Έβρο: Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες προωθούν δεκάδες μετανάστες
Κεντρικό δελτίο 03/06/2023
Κεντρικό... | 03.06.2023 20:01
Κεντρικό δελτίο 03/06/2023
Νέο τρικ Κασιδιάρη: Κατεβαίνει στις εκλογές με συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 03.06.2023 20:13
Νέο τρικ Κασιδιάρη: Κατεβαίνει στις εκλογές με συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων