Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Ένας αναλυτικός οδηγός για να αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας με ασφάλεια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, κατά κόσμον τάπερ, είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος τρόπος να αποθηκεύσουμε τρόφιμα στην κουζίνα μας. Ειδικά για όσους συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε φαγητό σε μεγάλες ποσότητες, τα πλαστικά δοχεία είναι ιδανικά για να διατηρούμε φρέσκες τις μερίδες που έχουν περισσέψει στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
Ωστόσο, σε όλους μας έχει τύχει να βγάλουμε ένα ιδιαίτερα φθαρμένο πλαστικό δοχείο από το ντουλάπι της κουζίνας μας. Πόσο καιρό ήταν εκεί; Είναι ασφαλές προς χρήση; Και, τελικά, πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε παλιά πλαστικά δοχεία; Οι ειδικοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.
Βασικός παράγοντας, ο τύπος του πλαστικού
Όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τη διάρκεια ζωής και την ασφάλεια ενός πλαστικού δοχείου αποθήκευσης, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε ανάποδα το σκεύος και να ελέγξουμε τον κωδικό ανακύκλωσης. Στο τριγωνικό σύμβολο στη βάση, θα βρούμε έναν αριθμό από το 1 έως το 7. Σύμφωνα με τον ερευνητή χημικό στο Τμήμα Διαχείρισης Τροφίμων και Φιλοξενίας του Πανεπιστημίου Drexel, Michael Tunick, οι αριθμοί που κάνουν κατάλληλο το δοχείο είναι το 2, το 4 ή το 5. Το 2 αντιπροσωπεύει το «HDPE, ή πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, που βρίσκεται σε αντικείμενα όπως τα μπουκάλια μαγειρικού λαδιού και οι κανάτες γάλακτος. Είναι δύσκολο να διασπαστεί και θεωρείται ασφαλές για τα τρόφιμα», σημειώνει ο Tunick στη Huffington Post. Ο ίδιος εξηγεί πως, το 4, αντιπροσωπεύει το «LDPE, ή πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, που βρίσκεται σε αντικείμενα όπως τα μπουκάλια στύψης και οι σακούλες ψωμιού. Θεωρείται ασφαλές και επαναχρησιμοποιήσιμο». Όσο για το 5, είναι το «PP, ή πολυπροπυλένιο, που βρίσκεται σε σακούλες για πατατάκια και δοχεία γιαουρτιού, και είναι ασφαλές για επαναχρησιμοποίηση». Τα δοχεία και οι συσκευασίες με την αναγραφή 2, 4 ή 5, εκτός του ότι είναι ασφαλή για τα τρόφιμα είναι και αρκετά ανθεκτικά ώστε να πλένονται και να επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές.
Ο σύμβουλος επιστήμης τροφίμων Bryan Quoc Le εξηγεί πως, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο παράγοντας της ασφάλειας για τα τρόφιμα καθώς, «τα συστατικά του πλαστικού μπορούν να μεταφερθούν από τα (κακής ποιότητας) δοχεία στο φαγητό μας. Πολλά από αυτά είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία των ορμονών. Και τα μικροπλαστικά, όμως, μπορούν να αποκολληθούν από το πλαστικό καθώς, η επανειλημμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της επιφάνειας». Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με επιπτώσεις κάθε είδους, από την υγεία των πνευμόνων και του ήπατος έως τον μεταβολισμό.
Τα επώνυμα δοχεία μπορεί να είναι πιο ανθεκτικά και ποιοτικότερα
Μπορεί η διαφορά στην τιμή των επώνυμων δοχείων αποθήκευσης τροφίμων να είναι αισθητή, όμως αξίζει να διαθέσουμε κάποια επιπλέον χρήματα προκειμένου να αποκτήσουμε προϊόντα ενός καθιερωμένου κατασκευαστή.
Ο Trevor Craig, επιστήμονας και ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στα εργαστήρια Microbac, τονίζει πως, «οι επώνυμες εταιρείες ειδικεύονται στην κατασκευή δοχείων που εξυπηρετούν καλύτερα τη χρήση και το επιχειρηματικό τους μοντέλο, ώστε να είναι πιο στιβαρά, πιο ανθεκτικά και καλύτερα σχεδιασμένα». Εταιρείες όπως η Tupperware ή η Rubbermaid απέκτησαν την παγκόσμια φήμη τους επενδύοντας σε αξιόπιστα προϊόντα. Εν μέρει, τα παραπάνω χρήματα πληρώνουν ακριβώς αυτή τη διασφάλιση ποιότητας.
Ο Le, ωστόσο, εξηγεί πως, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, «ενώ ιστορικά μπορεί να υπήρχαν διαφορές ποιότητας και υλικών μεταξύ των επώνυμων δοχείων αποθήκευσης τροφίμων και των αντιγράφων τους, το χάσμα αυτό γίνεται ολοένα και μικρότερο επειδή οι Tupperware και Rubbermaid έχουν πωληθεί σε ομίλους διαχείρισης κεφαλαίου ή συγχωνευθεί με μεγαλύτερους ομίλους». Μην διστάσετε, λοιπόν, να επενδύσετε και σε μη – επώνυμα δοχεία, αρκεί να ελέγξετε τους αναγραφόμενους αριθμητικούς κωδικούς στο κάτω μέρος τους.
Όσον αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε άφοβα τα τάπερ σας, ο Craig λέει πως, «δεν υπάρχει αυστηρό χρονικό πλαίσιο», θα πρέπει, όμως, να βασιστείτε στην κατάστασή του. «Με το πέρασμα του χρόνου, και τα πλαστικά δοχεία μπορεί να γίνουν επίφοβα. Μπορεί να αρχίσουν να ραγίζουν ή να σπάνε, να αλλοιώνονται σχηματικά και, σε μικρότερο βαθμο, να μυρίζουν και να αποχρωματίζονται», εξηγεί. «Μόλις κάτι από αυτά γίνει αντιληπτό, θα πρέπει να πάνε στην ανακύκλωση και να αντικατασταθούν», τονίζει.
Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά ηλικίας άνω των 10 ετών
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, τα ίδια μας τα δοχεία θα μας πουν πότε είναι έτοιμα για ανακύκλωση καθώς εμφανίζουν λεκέδες, γρατζουνιές ή οσμές που δε φεύγουν όσο σχολαστικά και αν τα πλένουμε. Αν, όμως, συναντήσουμε ένα βίντατζ σετ στο ντουλάπι της μαμάς ή της θείας μας, το οποίο μπορεί να φαίνεται σε άριστη κατάσταση αλλά σαφώς έχει αγοραστεί πάνω από 10 χρόνια πριν, είναι ασφαλέστερο να αποφύγουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, πολλοί κατασκευαστές δοχείων δούλευαν με πλαστικά που περιείχαν δισφαινόλη Α ή BPA, μια χημική ουσία που μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμα και ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η Tupperware στο παρελθόν είχε ανακοινώσει ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί υλικά που περιέχουν BPA στα προϊόντα της στις ΗΠΑ, από τον Μάρτιο του 2010. Η εταιρεία – κολοσσός των πλαστικών δοχείων τροφίμων, με αυτό τον τρόπο, συνέβαλλε στην τάση «χωρίς BPA» η οποία, τελικά, έγινε ο κανόνας για τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης. Επειδή, όμως, τα παλιότερα σκεύη μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν BPA, είναι καλύτερο να αποφεύγετε οτιδήποτε έχει κατασκευαστεί πριν από τη δεκαετία του 2010.
Για να παρατείνετε τη διάρκειας ζωής τους, αποφύγετε το πλυντήριο πιάτων
Είναι γνωστό σε όποιον έχει πλυντήριο πιάτων, ότι προσφέρει ακραία ευκολία μετά από το μαγείρεμα ή το τραπέζι. Σίγουρα όλοι έχουμε βάλει τα τάπερ μας στο πλυντήριο κάποια στιγμή, ωστόσο ο Le προειδοποιεί: «Τα υψηλής ποιότητας πλαστικά δοχεία τροφίμων έχουν εκτιμώμενο αριθμό πλύσεων στο πλυντήριο πιάτων ή σε ζεστό νερό 100 φορές. Οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο πλυντήριο πιάτων έχουν έντονη, φθοροποιό επίδραση στα πλαστικά».
Επειδή, δε, τα σκεύη που πλένονται στο πλυντήριο εκτίθενται σε ζεστό νερό και υψηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με όσα πλένονται στο χέρι, η περίοδος μακροζωίας τους περιορίζεται. Αν πρέπει να βάλετε τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης στο πλυντήριο πιάτων, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το καταλληλότερο ράφι: Το επάνω ράφι δεν ζεσταίνεται όσο το κάτω, οπότε η αλλοίωση από τη θερμότητα εκεί ελαχιστοποιείται.
Ο Craig, ωστόσο, προτείνει «να καθαρίζετε τα δοχεία με ζεστό νερό και σαπούνι στο χέρι. Είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγετε τη φθορά τους. Προτείνω, επίσης, να τα καθαρίζετε αμέσως μετά τη χρήση τους, ώστε να αποφύγετε να κολλήσουν στην επιφάνειά τους υπολείμματα φαγητού, καθώς αυτά μπορεί να χρειαστούν τρίψιμο για να καθαρίσουν, με αποτέλεσμα να γρατζουνίσουμε και να καταστρέψουμε τα τάπερ μας πιο γρήγορα. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τη χρήση σκληρών σφουγγαριών για καθάρισμα, επειδή συχνά μπορεί να αφήσουν γρατζουνιές».
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr