Τέσσερα tips για τέλεια ψαρόσουπα και συνταγές για να την απολαύσετε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι ψαρόσουπες είναι από τα πιο ξεχωριστά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, η οποία στην παραδοσιακή τους εκδοχή τις κρατά λιτές σε υλικά, ώστε να κυριαρχεί η γεύση και το άρωμα της θαλασσινής πρώτης ύλης. Από την πιο απλή κακαβιά και τις αγιορείτικες συνταγές για σούπες με πετρόψαρα μέχρι την ψαρόσουπα της μαμάς (ή του μπαμπά) ή τις σούπες ανάμεικτων ψαρικών-θαλασσινών της νέας εποχής, ο πλούσιος και αρωματικός ζωμός από ολόφρεσκα ψάρια είναι αναμφίβολα το κοινό μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πάντως μερικές ακόμη λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Βασικές συμβουλές για πεντανόστιμη ψαρόσουπα
1. Όσο το δυνατόν πιο φρέσκο ψάρι που κάνει «όλη τη δουλειά», αφήνοντας τη θαλασσινή του γεύση στο ζωμό.
2. Διαφορετικά είδη ψαριών μπλεγμένα στην ίδια κατσαρόλα προσδίνουν ακόμη μεγαλύτερο γευστικό βάθος σε κάθε κουταλιά της σούπας.
3. Προσοχή στον χρόνο μαγειρέματος, ώστε να παραμείνει ακέραιη η υφή του ψαριού, αλλά και η υφή των λαχανικών -γι’ αυτό άλλωστε συχνά τα ψάρια και τα λαχανικά δεν μαγειρεύονται ταυτόχρονα.
4. «Τσιγγουνιά» στο νερό, που θα πρέπει μόλις να σκεπάζει το ψάρι, ώστε να μείνει στο τέλος ένα τέλειο ζουμί, που να μοσχομυρίζει θάλασσα.
Συνταγή για ψαρί βραστό με πατάτες, καρότα και σέλινο
Αν έχετε κατσαρόλα με καλαθάκι, προτείνεται να το χρησιμοποιήσετε απ' την αρχή και για τα λαχανικά και για το ψάρι, καθώς το μεν ψάρι δε χάνει το σχήμα του, ο δε ζωμός στο τέλος βγαίνει καθαρός. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ
Συνταγή για αγειορίτικη ψαρόσουπα με πελτέ και κριθαράκι
(από το βιβλίο «Μαγειρική του Άγιου Όρους», εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες)
Υλικά (για 8 μερίδες): 1 κιλό πετρόψαρα, 4 πατάτες, 3 καρότα, σέλινο, όση ποσότητα θέλουμε, 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 180 γραμμάρια λάδι, 2 λεμόνια, 3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτές, 1 φλιτζάνι του καφέ μανέστρα ψιλή (κριθαράκι), 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, μαυροπίπερο τριμμένο, κύμινο τριμμένο, μπαχάρι τριμμένο, αλάτι
Εκτέλεση: Βράζουμε τα ψάρια και τα λαχανικά (εκτός από τον άνηθο και τον μαϊντανό), το λάδι και το αλάτι σε μία κατσαρόλα με ενάμισι έως δύο λίτρα νερό. Τα στραγγίζουμε, όπως και στις προηγούμενες συνταγές, και κρατάμε μόνο το ζουμί, το οποίο βάζουμε να ξαναβράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε σ’ αυτό τη μανέστρα και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας τον ντοματοπελτέ, τον άνηθο και τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και το ξίδι.Αφού βράσει για δεκαπέντε λεπτά η μανέστρα, τότε την κατεβάζουμε και προσθέτουμε τα ψάρια και τα λαχανικά και τον χυμό του λεμονιού. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, και η σούπα μας είναι έτοιμη.
Συνταγή για ψαρόσουπα με μπακαλιάρο
Νόστιμη και χωρίς να σας παιδέψει στο καθάρισμα του ψαριού από κόκαλα και «αγκαθάκια», η ψαρόσουπα με φρέσκο μπακαλιάρο είναι ιδανική και για τα παιδιά. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.
Μέση Ανατολή: Οι «σταθμοί» μέχρι την τελική έγκριση της εκεχειρίας στη Γάζα - Οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονται την Κυριακή
Διοικητές Νοσοκομείων: Εκδόθηκαν οι τελικοί πίνακες για την 1η ΥΠΕ της Αθήνας – Όλα τα ονόματα
«Σπίτι μου 2»: 37.000 οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Έρχεται ο «φροντιστής της οικογένειας»
Μελέτη: Οι επίμονες ξηρασίες γίνονται όλο και πιο συχνές από το 1980 και θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr