Δύσκολοι καιροί για τα κόκκινα κρασιά; Μιλούν στο ethnos.gr Έλληνες οινοποιοί και γνώστες της αγοράς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το ζήσαμε στα γιορτινά τραπέζια και τις εξόδους των χειμωνιάτικων διακοπών -και ίσως το παρατηρήσατε κι εσείς. Παρότι Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά κυριαρχούν εδέσματα με έντονη την παρουσία των κρεατικών, με πλούσιες σάλτσες και με ασυνήθιστη πληθώρα αλλαντικών, λουκάνικων, τυριών και λοιπών χειμωνιάτικων, πληθωρικών λιχουδιών, οι συνδαιτυμόνες προτιμούσαν να τα συνοδεύουν με λευκούς και ροζέ οίνους, παρά με ερυθρούς. Μου έτυχε σε γεύμα 12 ατόμων σε φιλικό σπίτι μόνο 2 να πίνουμε κόκκινο κρασί και η ίδια πάνω κάτω αναλογία συνεχίστηκε κάποιες βραδιές στα wine bars και εστιατόρια της πόλης. Ωστόσο θεώρησα το γεγονός σύμπτωση. Μια συγκυριακή περίσταση που περισσότερο είχε να κάνει με τη σύνθεση της εκάστοτε παρέας, παρά με μια πραγματική τάση. Πρόσφατο ωστόσο δημοσίευμα των Financial Times που κάνει λόγο για κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού στη Γαλλία, καθώς η Gen Z και οι νεότεροι καταναλωτές του γυρίζουν την πλάτη στρεφόμενοι σε πιο ελαφριές λύσεις, έβαλε τις μεμονωμένες παρατηρήσεις σε άλλη βάση. Αν το «βαρύ πυροβολικό» της διεθνούς αμπελουργίας και οινοποίησης με τις εμβληματικές ερυθρές ποικιλίες και τις θρυλικές κόκκινες «κρασάρες» του δυσκολεύεται να συναντηθεί με παλιούς και καινούριους φίλους, μήπως υπάρχει όντως θέμα και πόσο αφορά την Ελλάδα; Παρατηρούν τα ελληνικά οινοποιεία αντίστοιχες μειώσεις και στροφή στις καταναλωτικές μας τάσεις και συμπεριφορές; Και πού θεωρούν ότι οφείλονται;
Τα λευκά κερδίζουν συνεχώς έδαφος
Λέει σχετικά ο Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους μόλις 421 κατόχους του τίτλου Master of Wine παγκοσμίως και εμπνευστής της λίστας 50 Great Greek Wines σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Γαλλία: «Διακρίνω και εγώ με τη σειρά μου μεγάλη άνοδο των λευκών κρασιών σε βάρος των ερυθρών. Ακόμη και σε steakhouses, μέρη που παραδοσιακά τα κόκκινα κρασιά κυριαρχούσαν, βλέπουμε τώρα τα λευκά να διεκδικούν μερίδιο έως και 30%. Εκπρόσωποι εταιρειών και παραγωγοί μου λένε συχνά πόσο δύσκολο έχει γίνει να διαθέσουν τα ερυθρά τους κρασιά, ειδικά το καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο που στις λίστες του Great Greek Wines τα ερυθρά αποτελούν περίπου το 20% των βραβευμένων κρασιών και προτιμώνται όλο και περισσότερο τα απαλά, λιγότερο αλκοολικά και λιγότερο εκχυλισμένα ερυθρά».
Κλιματική κρίση και νέες γενιές
Τη μείωση στην κατανάλωση ερυθρού κρασιού, συνοδευόμενη από στροφή του οινικού κοινού προς τα λευκά και τα ροζέ, διαπιστώνει και ο Γιώργος Παλυβός, ψυχή του ομώνυμου Κτήματος της Αρχαίας Νεμέας. Το Κτήμα Παλυβού, μπορεί να δουλεύει με αρκετές ποικιλίες, αλλά στην περιοχή που απλώνονται τα αμπελοτόπια του, το αγιωργίτικο θεωρείται δικαίως «βασιλιάς». Για τον κ. Παλυβό τα αίτια της σταδιακά διαμορφούμενης νέας τάσης πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην αυξανόμενη άνοδο της θερμοκρασίας. «Είναι πλέον ασαφής ο διαχωρισμός των εποχών στην Ελλάδα», σχολιάζει στο ethnos.gr και συνεχίζει: «Στην ουσία ο χειμώνας είναι πια μια συνέχεια του φθινοπώρου. Έχουμε λιγότερο κρύο, το οποίο συνήθως προδιαθέτει για κατανάλωση ερυθρού κρασιού». Για τον έμπειρο οινοποιό ωστόσο δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που οδηγούν σε νέες καταναλωτικές προτιμήσεις. «Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των ανθρώπων που καταναλώνουν κρασί παίζει κι αυτή το ρόλο της», αναφέρει. «Παρατηρούμε κάθε χρόνο ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ανακαλύπτουν το κρασί και στο ξεκίνημα του οινικού τους ταξιδιού, εκφράζουν προτίμηση σε πιο ελαφριά κρασιά, κυρίως σε λευκά και ροζέ, που από τη φύση τους καλύπτουν αυτή την ανάγκη». Ο κ. Παλυβός πάντως θεωρεί το φαινόμενο προσωρινό. «Αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να συνιστά η παραγωγή κρασιών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ- κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης, η στροφή σε μεθόδους παραγωγής και πρακτικές που ελκύουν περισσότερο τους καταναλωτές και ειδικά την νεότερη γενιά». Παραδείγματα τέτοιων πρακτικών περιλαμβάνουν, κατά τον ίδιο, η βιολογική καλλιέργεια και άλλες σύγχρονες τεχνικές, που ευθυγραμμίζονται -όπως λέει- με τις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς.
Πιέσεις για τα κόκκινα, αλλά για ποια κόκκινα;
Φαίνεται λοιπόν ότι και στην Ελλάδα δυσκολεύουν τα πράγματα για το κόκκινο κρασί. Ποιο κόκκινο κρασί όμως; Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση επ’ αυτού κάνει στο ethnos.gr ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης, συνιδρυτής του Κτήματος Άλφα που βρίσκεται στο Αμύνταιο, στη μεγαλύτερη και ταχεία αναπτυσσόμενη ΠΟΠ ζώνη ξινόμαυρου της Ελλάδας: «Σε βάθος 20ετίας υπάρχει όντως μεταστροφή του κοινού προς το λευκό και το ροζέ κρασί, όταν όμως εξετάζουμε κρασιά ίδιας τυπολογίας, δηλαδή κρασιά που καταναλώνονται νεαρά, όπως συνήθως τα λευκά και τα ροζέ. Ωστόσο στο Κτήμα παρατηρούμε ότι τα κόκκινα κρασιά με μεγαλύτερη δυναμική παλαίωσης έχουν σταθερή πορεία και μάλιστα σταθερά αυξητική πορεία στην προτίμηση των καταναλωτών». Ο κ. Ιατρίδης φέρνει για παράδειγμα ένα από τα πολύ γνωστά και αγαπητά ερυθρά του Κτήματος, φτιαγμένο από τις ποικιλίες syrah, merlot και ξινόμαυρο, κρασί μακρόχρονης παλαίωσης και μεγάλης αντοχής στο χρόνο, το οποίο κάθε έτος καταγράφει στις πωλήσεις του θετικό πρόσημο. Το ίδιο συμβαίνει και με ένα ακόμη κόκκινο κρασί τους, περιορισμένου κωδικού, το οποίο κάθε χρόνο εξαντλείται όλο και πιο νωρίς. Ο ίδιος εντοπίζει λοιπόν τις πιέσεις κυρίως στα κόκκινα κρασιά βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης. Παράλληλα υπογραμμίζει πως την τελευταία δεκαπενταετία οι ρυθμοί αύξησης είναι πράγματι μεγαλύτεροι για τα λευκά, αλλά και τα ροζέ, που παρουσιάζουν πολύ σημαντική άνοδο. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις νεαρότερες ηλικίες και την GenZ, που αναζητεί πιο έντονα την «υγιεινή διάσταση» στο φαγητό και το ποτό της, ο κ. Ιατρίδης βλέπει να υπάρχει όντως ένα θέμα σύνδεσης του κρασιού μαζί τους. Το ζήτημα αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωστή ενημέρωση, εκπαίδευση και προβολή της κατανάλωσης κρασιού με μέτρο ως κομμάτι μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής και της διατροφικής μας κουλτούρας.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr