Γιατί τα όστρακα έχουν την τιμητική τους στα μενού του Άγιου Βαλεντίνου; Απλές συνταγές για δείπνο των δύο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η σχετική φήμη ξεκίνησε από τα στρείδια που θεωρούνταν αφροδισιακό εκατοντάδες χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για την αύξηση της λίμπιντο, και επεκτάθηκε σε άλλα όστρακα, όπως τα μύδια, τα χτένια και αχιβάδες. Λίγο η πεποίθηση ότι πρόκειται για αφροδισιακά, λίγο η αίσθηση ότι αναδύονται από τη θάλασσα όπως η θεά του έρωτα Αφροδίτη και φέρνουν μαζί τους την αλμύρα της και τα αρώματά της, και λίγο ότι είναι πιο σπάνια και εκλεκτά εδέσματα κατάλληλα για ξεχωριστές περιπτώσεις, τα μετέτρεψε σε διαχρονικούς πρωταγωνιστές των ειδικών μενού που κάποια εστιατόρια επιλέγουν για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Είναι όντως αφροδισιακά τα οστρακοειδή;
Γενικά τα όστρακα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D και Β12, καθώς και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, καλά στοιχεία για την υγεία και τη ζωτικότητα. Έχουν ακόμη ψευδάργυρο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβάλει στη διατήρηση των επιπέδων ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται εκτός των άλλων και με τη σεξουαλική επιθυμία. Τα δε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που περιέχουν, προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και ενδεχομένως να βοηθούν στη στυτική λειτουργία. Ωστόσο, όλα αυτά αφενός αναφέρονται σε μια συστηματικά ισορροπημένη, καθημερινή διατροφή, που περιλαμβάνει πλούτο θρεπτικών συστατικών, και σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν ...αυθημερόν οφέλη για τη λίμπιντο.
Πάντως τα όστρακα είναι νόστιμα
Εκείνον όμως που σίγουρα ωφελούν τα οστρακοειδή είναι τον ουρανίσκο μας, αν ανήκουμε στην κατηγορία που αγαπά τις θαλασσινές γεύσεις συντροφιά με ένα διαλεχτό λευκό ή ροζέ κρασί. Με αφορμή λοιπόν τα ρομαντικά δείπνα της 14ης Φεβρουαρίου -και ολόκληρη τη Σαρακοστή που κοντοζυγώνει- ας δούμε μερικές εύκολες συνταγές, για να απολαύσουμε τα οστρακοειδή στο σπίτι.
Συνταγή απλής σάλτσας για στρείδια
Αν και λίγες σταγόνες λεμόνι είναι αρκετές για να απολαύσει κανείς τα εκλεκτά δώρα της θάλασσα, μπορείτε να φτιάξετε και μια απλή ωμή σαλτσούλας ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι 3-4 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, λίγο ξύσμα από το λεμόνι, 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ελάχιστο ταμπάσκο
Συνταγή για μύδια αχνιστά
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα αυτή και λίγη μουστάρδα.
Υλικά: 16 μύδια πολύ μεγάλα, με το όστρακό τους, 2 σκελίδες σκόρδο, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 6 κουταλιές της σούπας ούζο, ο χυμός 1 λεμονιού, αλάτι, άσπρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, άνηθος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση: Τρίβετε πολύ καλά τα μύδια, αφαιρείτε τα «γένια» τους και τα ξεπλένετε πολλές φορές. Τα ρίχνετε σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζετε χωρίς νερό για 5’-6’, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Κατόπιν, προσθέτετε στην κατσαρόλα τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες (χωρίς το φύτρο τους), το λάδι, το ούζο, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τέλος τον ψιλοκομμένο άνηθο. Βράζετε για 8’-10’ ακόμη. Σερβίρετε τα μύδια με τη σάλτσα τους.
Συνταγή για σπαγγέτι με κυδώνια
Υλικά: 1/2 πακέτο (250 γρ.) σπαγγέτι, 1/2 κιλό κυδώνια, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 120 ml λευκό κρασί, 200 γρ. τριμμένες ντομάτες, 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζτε τα κυδώνια σε μεγάλο μπολ με αρκετό νερό και λίγο αλάτι. Τρίβετε με τα χέρια σας για να φύγει όσο πιο πολλή άμμος γίνεται. Ξεπλένετε και στραγγίζετε τα κυδώνια. Βράζετε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του και τα στραγγίζετε. Σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίχνετε τα κυδώνια, τα αφήνετε για 1-2 λεπτά και μετά προσθέτετε το κρασί και τις τριμμένες ντομάτες. Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε για 4-5 λεπτά σε δυνατή ένταση μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό, ρίχνετε και τα ζυμαρικά και σερβίρετε.
Συνταγή για αχιβάδες με κρασί
Υλικά: 1/2 κιλό αχιβάδες (ή vongole), 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, 100 ml λευκό κρασί, ελαιόλαδο, πιπέρι
Εκτέλεση: Ξεπλένετε τις αχιβάδες και τις στραγγίζετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε τις αχιβάδες, τις σοτάρετε για 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε μετά το κρασί. Σκεπάζετε το τηγάνι και τις αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Ρίχνετε τον μαϊντανό και σερβίρετε με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ο υπάλληλος-«φάντασμα» κράτησε στο συρτάρι του τα βίντεο για δύο χρόνια - Ακόμα δεν έχει καταθέσει
Τελεσίγραφο Νετανιάχου: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους ως το Σάββατο, η εκεχειρία καταρρέει»
«Τραβούν χειρόφρενο» για ένα 24ωρο τα ταξί
Το ιδιωτικό τζετ του Vince Neil συγκρούστηκε με αεροπλάνο - Νεκρός ο πιλότος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr