Τα καραμελένια: 7 κολασμένα γλυκά με πρωταγωνίστρια τη σάλτσα καραμέλας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Η καραμέλα είναι από μόνη της μια μικρή αμαρτία. Μια γεύση κι ένα άρωμα που από την πρώτη στιγμή σε ταξιδεύει στις πιο όμορφες παιδικές αναμνήσεις.
Ένα υλικό που όταν τρυπώσει στα γλυκά, μεταμορφώνει κάθε συνταγή σε πραγματικό πειρασμό. Αγαπά τη σοκολάτα, αγκαλιάζει ιδανικά τα μπισκότα, απογειώνει τους ξηρούς καρπούς και χαρίζει σε κάθε συνδυασμό μια χρυσαφένια, βουτυράτη αίσθηση αθωότητας στην οποία δύσκολα αντιστέκεσαι.
Από αφράτα κέικ μέχρι λαχταριστές μους και από κλασικές τάρτες μέχρι μοντέρνες μπάρες, η σάλτσα καραμέλας προσθέτει εκείνη τη μαγική πινελιά που κάνει κάθε γλυκιά μπουκιά πειρασμό.
Μπορείς πάντα να αγοράσεις έτοιμο σιρόπι καραμέλας για εξοικονόμηση χρόνου, αλλά για πραγματική νοστιμιά φτιάξε σπτικό είτε με ζάχαρη και κρέμα γάλακτος σε συνταγή που θα βρεις εδώ, όπου γίνεται να της προσθέσεις και βούτυρο σε συνταγή που θα βρεις εδώ, είτε με συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα σε συνταγή που θα βρεις εδώ. Ακολουθούν 7 συνταγές για γλυκά με καραμέλα το ένα καλύτερο από το άλλο.
Συνταγή για κέικ με σάλτσα καραμέλα
Μεταμόσρφοσε το κέικ σοκολάτας ή ένα απλό κέικ βανίλιας σε γιορτινό γλυκό με μια γενναία στρώση καραμέλας. Δες συνταγές εδώ και εδώ.

Συνταγή για μπανόφι
Υλικά: 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα, 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ ή digestive, 150 γρ. βούτυρο λιωμένο, 4 μπανάνες κομμένες κατά μήκος ή ροδέλες σαντιγί και φλούδες σοκολάτας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 1. Για την καραμέλα γάλακτος: Βάζετε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα να βράσει και τοποθετείτε μέσα τα κουτιά με το ζαχαρούχο, χωρίς να τα ανοίξετε. Τα αφήνετε για περίπου 4 ώρες σε μέτρια φωτιά να σιγοβράζουν προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται ώστε να είναι πάντα καλυμμένα. 2. Σε ένα μπολ θρυμματίζετε τα μπισκότα, περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά ώσπου να αποκτήσετε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνετε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψί, το απλώνετε καλά και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 45’ περίπου μέχρι να σφίξει. 3. Όταν το μείγμα είναι έτοιμο το βγάζετε από το ψυγείο, αδειάζετε την καραμέλα γάλακτος που έχετε φτιάξει από το ζαχαρούχο γάλα (αν στο μεταξύ έχει σφίξει, το βράζετε για λίγα λεπτά πάλι ώστε να ρευστοποιηθεί) και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα. 4. Το σερβίρετε αφού προσθέσετε τις κομμένες μπανάνες και σαντιγί. Μπορείτε ακόμη να περιχύσετε με σιρόπι σοκολάτας και να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο καρύδι και φλούδες κουβερτούρας.

Συνταγή για μηλόπιτα με σάλτσα καραμέλας
Μια πανεύκολη, πεντανόστιμη μηλόπιτα-κέικ που δεν χρειάζεται ούτε μίξερ από τη δημοφιλή σεφ Ντίνα Νικολάου. Συνταγή και βίντεο με ένα κλικ εδώ.
Μους γιαουρτιού με μπισκότα και καραμέλα
Τέλειο γλυκάκι στο ποτήρι με βάση το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τα μπισκότα και την καραμέλα. Δες τη συνταγή με ένα κλικ εδώ.

Συνταγή για τσιζκέικ με σάλτσα καραμέλα
Υλικά
Για τη βάση: 180 γρ. μπισκότα digestive, 90 γρ. βούτυρο.
Για την κρέμα: 500 γρ. τυρί κρέμα, 125 γρ. ζάχαρη άχνη, 200 γρ. ξινή κρέμα (sour cream), 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, 3 αυγά.
Για την καραμέλα: 1/2 φλιτζάνι έτοιμο σιρόπι καραμέλας, 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, 1/4 φλιτζάνι βούτυρο.
Εκτέλεση: Για τη βάση, θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα αναμιγνύετε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να σχηματιστεί ένα μείγμα που θυμίζει ψίχουλα. Το απλώνετε στη φόρμα με τα αποσπώμενα τοιχώματα και το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει. Για την κρέμα, χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη, την ξινή κρέμα, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια απλώνετε την κρέμα πάνω στη βάση. Ψήνετε στους 170°C για 50–60 λεπτά και αφήνετε το cheesecake να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Για την καραμέλα, βάζετε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το σιρόπι καραμέλας και το βούτυρο, τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια και στη συνέχεια τα αποσύρετε από τη φωτιά να κρυώσουν. Απλώνετε την καραμέλα πάνω στο cheesecake και το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρετε.

Συνταγή για κρέμα καραμελέ
Με πιο light σάλτσα καραμέλας η αγαπημένη κρέμα καραμελέ είναι από τα πιο δημοφιλή ελαφριά επιδόρπια του καθημερινού ή κυριακάτικου τραπεζιού. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.
Συνταγή για μπάρες σπιτικού μπισκότου με σοκολάτα και καραμέλα
Συνταγή για γλυκό ταψιού με βάση μπισκότου και στρώσεις καραμέλας και σοκολατένιου γλάσου. Το μπισκοτογλυκό αυτό έχει σκοτσέζικη καταγωγή και θα το βρείτε στη διεθνή συνταγογραφία ως shortbread καλαμέλας ή shortbread του εκατομμυριούχου (millionaire’s shortbread). Είναι αγαπητό κέρασμα και αρέσει πολύ και στα παιδιά. Για τη συνταγή κλικ εδώ.
Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει
Kακοκαιρία Byron: «Κοκκίνησε» το Καστελόριζο από τα λασπόνερα - Αίτημα για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί, σε ποιους και πώς να το υπολογίσετε
Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 





