Η ελληνική κουζίνα μέσα από τα food blogs
Εκφραστικές εικόνες, ενδιαφέρουσες συνταγές και υπέροχες online ιστορίες που ξεφεύγουν από το στερεότυπο του «souvlaki, tzatziki, retsina, moussaka».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ελληνική κουζίνα υπήρξε πάντα ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μας ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μέσα από τα blogs, τα social media και την τεχνολογία γενικότερα, οι λάτρεις της κατάφεραν να διαμορφώσουν μια πιο σύγχρονη εικόνα της. Αρωγοί σε αυτό το επαναλανσάρισμα –το rebranding, όπως λέγεται στα αγγλικά– είναι κάποιοι γνωστοί food bloggers που προσπαθούν, από όπου βρίσκεται ο καθένας, να δείξουν στο διεθνές κοινό το καλύτερο κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης με μια ματιά πιο φρέσκια και πιο σύγχρονη και με όπλο τους κυρίως την εικόνα.
Κι αυτό γιατί δεν γράφουν όλοι στα αγγλικά. Όμως, επειδή όπως πολύ σοφά λέει ο λαός, μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, αν επισκεφτείτε τα blogs ή το Instagram τους θα διαπιστώσετε πως μέσα από τις φωτογραφίες τους καταφέρνουν να διηγούνται με βάση το φαγητό υπέροχες ιστορίες, που μιλάνε στην ψυχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Θα ξεκινήσω με δύο από τα πιο αγαπημένα μου food blogs, το Cucina di Caruso του Δημήτρη Παπαζυμούρη και το Madame Ginger της Μαριλούς Παντάκη, γιατί, κατά τη γνώμη μου, είναι εκείνα που κάνουν την πιο «επαγγελματική» δουλειά. Ο Παπαζυμούρης, με μια πιο κλασική προσέγγιση, και η Παντάκη, με ένα πιο νεανικό στιλ, δίνουν συνταγές που βγαίνουν στην εντέλεια, διηγούνται ιστορίες, παίζουν με υλικά και ταξιδεύουν τους αναγνώστες τους στην ελληνική κουζίνα μέσα από τα δικά τους μάτια και τη δική τους εξαιρετική αισθητική. (www.caruso.gr, www.madameginger.com)
Στη συνέχεια πάμε στην Έλενα Παραβάντη και στο Olive Tomato. Η Έλενα έχει μεγαλώσει στο Σικάγο, έχει σπουδάσει διατροφολόγος, είναι πολυβραβευμένη για τη δουλειά της, γράφει σε πολλά περιοδικά και σήμερα ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της. Το blog της είναι γραμμένο στα αγγλικά και έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι απευθύνεται στο διεθνές κοινό που ενδιαφέρεται για την ελληνική γαστρονομία αλλά και τη μεσογειακή διατροφή. (www.olivetomato.com)
Η Μάγδα γεννήθηκε και έζησε στην Αθήνα μέχρι το 2007, οπότε και αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη της στη Χάγη. Από εκεί γράφει σήμερα στο My Little Expat Kitchen, για το οποίο βραβεύτηκε το 2015 ως το Best Cooking Blog στα Best Food Awards. (www.greekmylittleexpatkitchen.blogspot.com). Αντίθετα, η Ευγενία Μακρογιαννέλη επέστρεψε από την Αγγλία στην Ελλάδα και μέσα από το Eat Yourself Greek μοιράζεται ελληνικές συνταγές με το διεθνές κοινό της, μια που και αυτή γράφει στα αγγλικά. (www.linktr.ee/eatyourselfgreek)
Η Kiki Vagianos μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Γράφει και φωτογραφίζει ελληνικές συνταγές για vegan, απευθυνόμενη έτσι σε ένα διαφορετικό κοινό, που αποτελεί όμως ταυτόχρονα μια μεγάλη, καινούργια τάση που αναπτύσσεται ταχύτατα. (www.thegreekvegan.com)
Ο Ελληνο-Αυστραλός Peter Gianakopoulos δημιούργησε το 2007 το Souvlaki for the Soul. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται ως «λαίμαργος tester/cook/food stylist/traveller and photographer» και από το Σίδνεϊ παρουσιάζει ελληνικές συνταγές υπέροχα φωτογραφημένες. (www.souvlakiforthesoul.com)
Άφησα για το τέλος την Ιωάννα Δημοπούλου, με την οποία η γνωριμία μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, όταν και οι δύο κάναμε τα πρώτα μας βήματα στο blogging. Αρχαιολόγος, μαμά και κυρίως φανατική της μαγειρικής και της γαστρονομίας, η Ιωάννα προτείνει εύκολες και νόστιμες συνταγές, που φωτογραφίζει μόνη της με μεγάλη επιτυχία. (www.foodjunkie.eu)
Από την Εύη Φέτση
Πηγή: eatme Σεπτεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr