Ερευνα του ethnos.gr στους δημοφιλείς προορισμούς: Καταστροφικό καλοκαίρι για τα ξενοδοχεία
Η πτώση του τζίρου θα κυμανθεί από το 50% έως το 75% - Πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν φέτος, ενώ πολύ πιθανές θεωρούνται απολύσεις στο προσωπικό - Σκέφτονται μειώσεις τιμών οι ξενοδόχοι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Καταστροφική, όπως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, θα είναι η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ethnos.gr, κανένας από τους ξενοδόχους δεν αναμένει να βγάλει κέρδος φέτος, ενώ ο τζίρος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 50%, Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως, για παράδειγμα, η Σαντορίνη, ο τζίρος μπορεί να σημειώσει «καθίζηση» ακόμα και κατά 70%-75%.
Ο Ιούνιος θεωρείται παντελώς χαμένος ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, η οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα, ενώ ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος -αν όχι ολόκληρο- του Ιουλίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις.
Την ίδια στιγμή οι tour operators πιέζουν εκβιαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, για τουριστικά πακέτα με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές, καθώς και για πρωτοφανείς ευκολίες στην καταβολή των χρημάτων, όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2021.
Από την πλευρά της μερίδα ξενοδόχων φαίνεται διατεθειμένη ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, ωστόσο, εκείνο που ξεκαθαρίζουν με κάθε τόνο οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας «πόλεμος», αναφορικά με το ποιος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών, διότι αφενός δεν πρέπει το προϊόν να ξεφτιλιστεί και αφετέρου τα όποια νέα δεδομένα θα συνοδεύσουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια.
Εξάλλου, θεωρείται δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δε θα ανοίξει το φετινό καλοκαίρι, αφού η μείωση των πελατών και τα έξοδα συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού θα αποτελέσουν ένα δυσβάστακτο φορτίο και το μεγάλο ερωτηματικό είναι, τι θα γίνει με το προσωπικό. Μπορεί οι ξενοδόχοι να τονίζουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να μην προσληφθούν λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία, με την καταβολή επιδόματος εργασίας για τους υπαλλήλους και με άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία θα είναι φέτος μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Τέλος, εκείνο που τρέμουν όλοι οι ξενοδόχοι, είναι μήπως παρουσιαστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στην επιχείρησή τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αφού οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Όπως τονίζουν, αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την παραμικρή εικόνα για τις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
«Ο Ιούνιος είναι χαμένος και εκτιμώ ότι δε θα δουλέψουμε ούτε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο. Ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πνιγμένος τόσο από τον ιό όσο και από την οικονομική πίεση. Το plan b που έχουμε, είναι να μη δουλέψουμε καθόλου, μια και από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι την 1η Ιουλίου δε θα έχουμε κανένα έσοδο. Με τα σημερινά δεδομένα η σκέψη των μισών ξενοδόχων είναι να μην ανοίξουν φέτος και θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Δυστυχώς, αυτή η περιπέτεια βρήκε τη χώρα μας σε μία πολύ δύσκολη φάση, ακριβώς στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώση του τζίρου φέτος να κυμανθεί από 50% έως 70%, Θα κοιτάξουμε να σώσουμε, ό,τι μπορέσουμε φέτος, αλλά και πάλι δε θα βγουν οι υποχρεώσεις. Ορίζοντάς μας είναι πλέον το 2021. Ένα ζήτημα είναι, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί πολύ δύσκολη υπόθεση», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος.
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι οι tour operators ζητούν από τους ξενοδόχους να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις για φέτος αλλά και για του χρόνου και να πληρώσουν τους επιχειρηματίες εξήντα μέρες, αφότου φύγει από το ξενοδοχείο ο κάθε πελάτης, αιτήματα που ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει ως «εκβιαστικά».
Κρήτη: Με το βλέμμα στραμμένο στις πτήσεις
Χαμένοι παντελώς θεωρούνται οι τρεις πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου για τα ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανεκμετάλλευτο θα μείνει και ένα μεγάλο μέρος του Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Χανίων και Α' αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανόλη Γιαννούλη. Ο ίδιος σημειώνει ότι όποιες κρατήσεις είχαν γίνει για τη φετινή σαιζόν, σιγά-σιγά ακυρώνονται, ενώ οι όποιες νέες δε θα γίνουν, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις πτήσεις από το εξωτερικό.
«Ακόμα κι όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, δε θα έχουμε από την πρώτη στιγμή κρατήσεις. Μόνο όταν ξεκινήσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό, θα μπορέσει να γίνει κάτι. Παράλληλα, οι tour operators χρειάζονται 15-20 μέρες, γα να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί και ο Ιούλιος, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Η πτώση του τζίρου μας θα είναι πολύ μεγάλη και θεωρώ ως δεδομένη τη μείωση κατά 50%. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει κάποια συζήτηση και εκτιμώ ότι μάλλον θα μείνουν οι ίδιες με πέρυσι. Αναφορικά με το προσωπικό, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια απόλυση. Η κάθε επιχείρηση νοιάζεται για το προσωπικό της και αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι θέλουν να δουλέψουν. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έχουμε και απολύσεις», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Γιαννούλης.
Μύκονος: Σημάδια «ζωής» τον Αύγουστο
Το νωρίτερο στις αρχές Ιουλίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία της Μυκόνου, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εποχικά. με τα σημεία μέχρι στιγμής να δείχνουν ότι χαμένος για το Νησί των Ανέμων θα είναι ολόκληρος ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την πρόεδρο των ξενοδόχων Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά, κάποια ζήτηση από πελάτες υπάρχει από τον Αύγουστο και μετά.
«Καθαρή εικόνα, ώστε να καταλάβουμε, πότε θα ανοίξουμε, θα έχουμε, μόλις τεθούν τα υγειονομικά κριτήρια και οι προδιαγραφές. Είναι ρίσκο να ανοίξει σήμερα κάποιος και αν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι πτήσεις, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει το 50% η πτώση του τζίρου φέτος. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση τιμών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει προσλήψεις εργαζομένων στα ξενοδοχεία μας. Επειδή είναι εποχικά, θα γίνουν κυρίως την τελευταία στιγμή». τονίζει η κ. Κουσαθανά.
Σαντορίνη: Στο 70%-75% η πτώση του τζίρου
Κατά 70%-75% εκτιμάει ότι θα φτάσει η πτώση του τζίρου στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Αντώνης Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους συναδέλφους του δε θα ανοίξουν φέτος τις επιχειρήσεις τους.
«Τον Ιούνιο τον ξεχνάμε, ενώ αυτήν τη στιγμή ο Ιούλιος έχει πληρότητα γύρω στο 20%-30%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό συνεχώς βαίνει μειούμενο, διότι έχουμε συνεχώς ακυρώσεις, χωρίς να γίνονται νέες κρατήσεις. Όταν θα ξεκαθαρίσουν οι υγειονομικές προδιαγραφές, θα μπορούμε να δούμε το κόστος λειτουργίας και θα καταλάβουμε, αν βγαίνουμε, αλλά και πόσο προσωπικό θα προσλάβουμε. Για να προσλάβουμε πολλά άτομα, θα πρέπει η Πολιτεία να επιδοτήσει την εργασία. Θα υπάρξει μία πτώση τιμών, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να μετατραπεί σε ''πόλεμο'' τιμών, με αποτέλεσμα αυτές να ξεφτιλιστούν. Στη Σαντορίνη έχουμε μόνο εποχικά ξενοδοχεία και αν ανοίξουμε στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, είναι δεδομένο ότι θα χαθεί και ο Ιούλιος ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του», τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.
Κέρκυρα: Οι ελπίδες στο διάστημα Αύγουστος - Οκτώβριος
Στο διάστημα Αύγουστος - Οκτώβριος εναποτίθενται οι ελπίδες των ξενοδόχων της Κέρκυρας, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Χαράλαμπο Βούλγαρη, κάτι φαίνεται να κινείται για εκείνη την περίοδο. Ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται από πολλές ακυρώσεις, ενώ για τον Ιούλιο οι ακυρώσεις πλέον δεν είναι πολλές, ωστόσο, ελάχιστες είναι και οι νέες κρατήσεις.
«Η αλήθεια είναι ότι φοβόμαστε, μήπως χαθεί και ο Ιούλιος και σε αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι μεταφορές από και προς το εξωτερικό, αλλά και η ψυχολογία του κόσμου και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Οι υγειονομικές προδιαγραφές θα δημιουργήσουν επιπλέον κόστη και χρειαζόμαστε στήριξη από το κράτος. Ο μισός τζίρος είναι σίγουρα χαμένος, ενώ, αν έχουμε κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι, φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και το 2021. Οι τιμές θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, αλλά πρέπει να αποφύγουμε έναν ''πόλεμο'' τιμών. Θα μας συνοδεύει για χρόνια, ό,τι υπογράψουμε φέτος. Κανένας ξενοδόχος δεν περιμένει να βγάλει κέρδος φέτος. Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους, για παράδειγμα με την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά, αν δε βοηθήσει το κράτος, θα είναι δύσκολο», αναφέρει ο κ. Βούλγαρης.
Χαλκιδική: Ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια
Υπάρχει ενδιαφέρον από Βαλκάνιους να επισκεφθούν και το φετινό καλοκαίρι οδικώς τη Χαλκιδική, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή διατηρούν μία στάση αναμονής, περιμένοντας να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία, αλλά και να ξεκαθαρίσουν οι υγειονομικές προϋποθέσεις. Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Τάσιος, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Χαλκιδική.
«Υπάρχει ενδιαφέρον από Βαλκάνιους να κατέβουν και φέτος στη Χαλκιδική, ωστόσο, θα πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά στα σύνορα. Η Χαλκιδική στηρίζεται στον οδικό τουρισμό από τα γειτονικά κράτη και στον τομέα αυτό εναποθέτουμε πολλές από τς ελπίδες μας από τον Ιούλιο, βέβαια και μετά. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι η Χαλκιδική είναι μία περιοχή που έχει υποδομές να καλύψει περιστατικά κορονοϊού, αφού ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της δεν απέχουν περισσότερο από δύο ώρες από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης», υποστηρίζει ο κ. Τάσιος.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr