«Πράσινο» μήνυμα Χατζηδάκη από Κρήτη - Οι πρωτοβουλίες για το Γαϊδουρονήσι
Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, επιδιώκουν να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Πράσινο χρώμα» έδωσε στην επίσκεψή του στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος αφενός στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης και αφετέρου στα μέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της νήσου Χρυσής, τα οποία – όπως είπε - «θα έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί» και αφορούν μεταξύ άλλων την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών, τη φύλαξη και τον καθαρισμό της.
Ωστόσο χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις ορεινές περιοχές της Κρήτης σημειώνοντας πως η εναλλακτική για τον λιγνίτη είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. «Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά» σημείωσε.
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να είναι «ρεαλιστές» κάνοντας αναφορά στις μετρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τις οποίες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Λασίθι περιορίζονται κατά 50% και πλέον.
Αναφορικά με τις αποφάσεις για τη νήσο Χρυσή, το Γαϊδουρονήσι, μια περιοχή Natura, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι λαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες το φετινό καλοκαίρι σε τρεις άξονες:
- την απομάκρυνση παράνομων κατασκευών,
- τη φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό,
- τον καθαρισμό της νήσου από μπάζα και απορρίμματα.
Αύριο Τετάρτη, ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή. Ο υπουργός θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση του νησιού. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει.
Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.
Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε σήμερα τη νήσο Χρυσή, όπου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι η εικόνα της σε αρκετά σημεία ήταν αντίθετη από αυτή που θα άρμοζε σε μια περιοχή Natura με αυτοσχέδια παραπήγματα και άναρχες τουριστικές δραστηριότητες.
«Γαϊδουρονήσι, Χρυσή, θεωρητικά περιοχή Natura. Πολλοί έχουν «κλάψει» για τις Natura σε αυτό τον τόπο. Είναι οι ίδιοι περίπου που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς όμως είμαστε που θα τις προστατεύσουμε!» δήλωσε αμέσως μετά την περιήγησή του στη νήσο Χρυσή προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στη βάση των προβλέψεων του προφάτως ψηφισθέντος νόμου. Επιτέθηκε μαλιστα στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αυτοί που έκλαιγαν τόσο καιρό και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2015 υπάρχει μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στα συρτάρια της Κεντρικής Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει τίποτα».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, επιδιώκουν να το προστατέψουν από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες. Ερωτηθείς σχετικά, υπεραμύνθηκε για ακόμα μία φορά του νέου μοντέλου διαχείρισης των περιοχών Natura, σημειώνοντας πως αυτό φέρνει «μόνο θετικές αλλαγές, διότι μέχρι τώρα υπήρχε μια τύποις προστασία αυτών των περιοχών. Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατ. ετησίως» είπε.
Ως προς την υπογραφή των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης επεσήμανε ότι στο έργο αυτό «πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα υπάρχει ταυτοχρόνως και μία αναπτυξιακή διάσταση, διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί και η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».
Οι έρευνες της Τουρκίας
Ερωτηθείς για τις έρευνες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες. Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα προφανώς θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες. Η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Μία φορά με την υπογραφή του αγωγού East Med.
O Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής, αποφασιστικότητας, έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη από την Τουρκία, ουσιαστικά, εισβολή μεταναστών. Απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε η Ελλάδα με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω ότι κανένας αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr