Ανοιγμα σχολείων: Γιατί οι μαθητές θα λάβουν μία μάσκα αντί για δύο - Ποια είναι η κατάλληλη
Μετ’ εμποδίων οι προετοιμασίες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει με τις μάσκες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 20 λεπτά ┋
Λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και συγκεκριμένα σε μία νέα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται εξαιτίας του κορονοϊού. Η χρήση μάσκας κρίνεται υποχρεωτική για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού την ώρα που στην εκπαιδευτική κοινότητα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κίνημα της αντιμάσκας, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί είναι τρομοκρατημένοι από τις απειλές που δέχονται.
Μάλιστα, υπήρξε και παρέμβαση από τον εισαγγελέα για συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Παράλληλα το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστός και ο τρόπος διαχείρισης κρούσματος σε σχολείο.
Εμπλοκή στη χορήγηση δύο μασκών ανά μαθητή
Πάντως, μόλις λίγα 24ωρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων, αρκετοί μαθητές και γονείς αναρωτιούνται γιατί θα ληφθεί μία μάσκα αντί για δύο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, στους μαθητές. Η αλήθεια είναι πως αν και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιελάμβαναν δύο μάσκες ανά μαθητή κάτι τέτοιο φαίνεται να ανατρέπεται. Και αυτό διότι οι μαθητές θα λάβουν τελικά μία μάσκα.
Η εμπλοκή στον αρχικό σχεδιασμό προκλήθηκε από το γεγονός ότι το ΣΤ' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε τρεις από τους 25 προμηθευτές μασκών, καθώς δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα που προβλέπει η νομοθεσία. Το Κλιμάκιο επεξεργάστηκε 25 συμβάσεις που αφορούσαν την προμήθεια μεγάλου αριθμού μασκών, οι οποίες πρόκειται να διανεμηθούν στα σχολεία.
Από τους 25 υποψήφιους αναδόχους-προμηθευτές μασκών, κρίθηκε από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ότι οι 22 έχουν τις προβλεπόμενες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να αναλάβουν την προμήθεια μασκών, ενώ αντίθετα τρεις «κόπηκαν», καθώς, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, υπήρξαν παραλείψεις στα έγγραφα που προσκόμισαν οι υποψήφιοι ανάδοχοι -προμηθευτές. Οι παραλείψεις αφορούσαν στο γεγονός ότι ότι δεν προσκόμισαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία πιστοποιητικά που απαιτεί η νομοθεσία για τις προμήθειες, όπως είναι αντίγραφο ποινικού μητρώου και άλλα σχετικά έγγραφα.
Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ' Κλιμάκιο, στο οποίο προήδρευε ο σύμβουλος Δημήτριος Πέππας και εισηγητής ήταν ο πάρεδρος Νικόλαος Σταματίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Πότε θα γίνει η αποστολή των μασκών - Ανακοίνωση από ΚΕΔΕ
Ηδη, πάντως, έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρας οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ό,τι αφορά στην Αττική, που έχει και τον κύριο όγκο των σχολείων και των αναγκών λοιπόν σε μάσκες, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, η «τροφοδοσία» ξεκινά το Σάββατο.
«Ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία».
Ακόμη, η ΚΕΔΕ αναφερόμενη σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήγε επισημαίνει ότι η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Και εκείνη «έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων».
Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκαν 20 ανάδοχοι για την προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ.
Με ποια μάσκα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά στα σχολεία
Διευκρινίσεις ως προς το ποια μάσκα θα πρέπει να φορούν οι μαθητές στα σχολεία, έδωσαν οι αρμόδιοι κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορoνοϊό. Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι μαθητές έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών που έχουν δοθεί. Πιο συγκεκριμένα:
- Υπάρχει μια κατηγορία μαθητών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, για τους οποίους δεν προσμετρώνται απουσίες για να μείνουν σπίτι.
- Μια δεύτερη κατηγορία, για συγκεκριμένες περιπτώσεις ιατρικές, τις οποίες έχει υποδείξει η αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, αυτή η κατηγορία των μαθητών, μπορεί να μην φοράει μάσκα για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, αλλά μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο.
- Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία, όπου μπορεί στη βάση σύστασης θεράποντος ιατρού, να συστήνεται κάποια άλλη μάσκα.
Συναγερμός στα σχολεία της Θεσσαλονίκης: Πώς βγήκαν 20.000 μάσκες ακατάλληλες
Χωρίς να πληρούν τις δύο βασικές προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20.000 μάσκες-από τα 5 εκατομμύρια συνολικά, που θα αποσταλούν σε όλη τη χώρα- στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να μοιραστούν στα σχολεία του κεντρικού δήμου την προσεχή Δευτέρα με το πρώτο κουδούνι.
Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου η συγκεκριμένη παρτίδα μασκών δεν πληρούσε το ποσοστό πυκνότητας σε βαμβάκι, ενώ δεν είχαν και την ενδεδειγμένη πλέξη που απαιτείται. «Πραγματοποιούμε ποιοτικούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού σχετικά με την προμήθεια μασκών. Με το που εντοπίστηκε το πρόβλημα ξεκινήσαμε την διαδικασία για άμεση αντικατάσταση των προστατευτικών μασκών από άλλους προμηθευτές. Αυτό είναι το πλεονέκτημα με τον διαγωνισμό μας, καθώς εντοπίστηκε γρήγορα το προβληματικό δείγμα και μπορεί να αντικατασταθεί άμεσα» δήλωσε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Παπαστεργίου καθησυχάζοντας γονείς και μαθητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Θέρμης οι οποίοι έχουν προμηθευτεί για τους μαθητές τους μάσκες με δικά τους έξοδα και ανεξάρτητα από τη ΚΕΔΕ προθυμοποιήθηκαν να δώσουν στο δήμο Θεσσαλονίκης το ποσοστό μασκών που τους αναλογεί από το πακέτο της ΚΕΔΕ μέχρι να λυθεί το ζήτημα που προέκυψε, διευκολύνοντας την κατάσταση στο δήμο Θεσσαλονίκης.
«Με έξοδα του δήμου μας αγοράσαμε μάσκες για τους μαθητές γιατί διαφωνούσαμε με τη διαγωνιστική διαδικασία που επέλεξε η ΚΕΔΕ να ακολουθήσει στο θέμα των μασκών. Εκτιμήσαμε, εξαρχής, ότι θα εκτεθεί όπως και έγινε. Αυτήν την διαδικασία έπρεπε να τρέξει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας το οποίο καθυστέρησε χαρακτηριστικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οπότε και έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία» είπε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Σημειώνεται ότι ο δήμος Αμπελοκήπων –έχει ήδη προμηθευτεί 7.200 μάσκες, οι οποίες στοίχισαν περίπου 10.000 ευρώ.
Κεραμέως: Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα
Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19
H υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως χαρακτήρισε αναγκαία τη θέσπιση της ομάδας κρούσης, της task force από το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.. «Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, η οποία συμμετείχε την Παρασκευή στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, «οι προτεραιότητές μας είναι δύο: Να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την τόσο σημαντική εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών μας, των εκπαιδευτικών μας, των οικογενειών μας». Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».
Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού.
Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών. Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.
Πώς θα διαχειρίζονται τα ύποπτα κρούσματα στα σχολεία
Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε στο πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.
Έτσι λοιπόν στην περίπτωση που κάποιος από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή εργαζόμενος στο σχολείο παρουσιάσει συμπτώματα που παραπέμπουν στη νόσο το Σαββατοκύριακο ή σε ημέρα που δεν είναι ανοιχτό το σχολείο, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να ενημερώσει τη σχολική μονάδα για τα συμπτώματα που έχει.
Στην περίπτωση που ένας μαθητής είναι στο σχολείο και εμφανίσει ξαφνικά συμπτώματα κορονοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί και στο μεσοδιάστημα θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. Το παιδιά θα πρέπει να κάνουν χρήση ενισχυμένου προστατευτικού εξοπλισμού, όπως γάντια, αδιάβροχη ποδιά, πιθανώς και προμετωπίδας εκτός από μάσκα, ενώ κατά την αποχώρηση θα πρέπει να γίνει επιμελής καθαρισμός του χώρου.
Στη συνέχεια το παιδί θα επισκεφθεί τον θεράποντα γιατρό και θα χαρακτηριστεί αν είναι ύποπτο για λοίμωξη, οπότε και θα γίνει τεστ κατά προτεραιότητα. Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του. Εάν μέλος του προσωπικού, ενήλικας, εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα, θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του αν ασθενεί. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.
Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών, ενώ έπειτα από ένα 24ωρο χωρίς πυρετό και χωρίς λήψη αντιπυρετικού σε περίπτωση που είναι αρνητικό το τεστ, ενώ δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε δεύτερο.
Όσον αφορά στις στενές επαφές και μιλάμε για μαθητή, τότε θα μιλάμε για όλους τους μαθητές του σχολείου. Στην περίπτωση εκπαιδευτικού όλη η τάξη. Αν είναι σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, μιλάμε για περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν ύστερα από 14 ημέρες. Αν έχουμε δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, εκεί ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα.
Σε περίπτωση που έχουμε τρία περιστατικά εντός 14 ημερών που δεν έχουν επαφή εκτός σχολείου και δεν είναι συγγενικά πρόσωπα, τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα τα παιδιά στο σχολείο
Νέες αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να φορούν τη μάσκα τα παιδιά - λόγω της πανδημίας του κορονοϊού - εξέδωσε η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία. Οπως μπορείτε να δείτε, η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία παρέχει μία σειρά πληροφοριών, ερωτήσεων και απαντήσεων, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού για τη σωστή χρήση της μάσκας.
Ακολουθούν οι οδηγίες:
- Ο κορονοϊός Sars-Cov2 είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονική και συστηματική νόσο (COVID-19), συχνά θανατηφόρο, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους.
- Στα παιδιά η νόσος από κορονοϊό συνήθως διαδράμει ήπια, με καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, κοιλιακό άλγος ή διάρροια. Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα, είναι μη ειδικά και απαντώνται στην πλειονότητα των ιογενών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας, η διάγνωση της COVID-19 βάσει της κλινικής εικόνας, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
- Λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων, τα παιδιά μπορεί να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν στο οικιακό περιβάλλον. Δηλαδή, τα παιδιά αποτελούν τον «Δούρειο ίππο», με τον οποίο μπορεί να μπει ο κορονοϊός μέσα σε κάθε σπίτι και να προσβάλλει την οικογένεια.
Οι αναγνωρισμένοι τρόποι προφύλαξης από τον κορονοϊό είναι:
- Σχολαστική υγιεινή των χεριών και αποφυγή επαφής τους με μάτια, μύτη και στόμα.
- Επαρκής αερισμός χώρων.
- Διατήρηση απόστασης (τουλάχιστον 1,5 μέτρου) μεταξύ μας.
- Χρήση μάσκας προσώπου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, τα παιδιά όταν είναι στο σχολείο:
- Είναι πολύ δύσκολο να διατηρούν καθαρά τα χέρια τους.
- Είναι δύσκολο να διαβιούν σε καλά αεριζόμενο χώρο, ιδιαίτερα το χειμώνα με το κρύο.
- Είναι δύσκολο να κρατάνε την απόσταση ασφαλείας .
Γι΄ αυτό πρέπει να φοράνε μάσκα.
Συστάσεις
- Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
- Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική στο διάλειμμα, δεν χρησιμοποιείται στη γυμναστική, εφόσον γίνονται σε εξωτερικό χώρο και με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η απόσταση ασφαλείας.
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός και συνίσταται στην:
Καθημερινή υπενθύμιση, για την σωστή προφύλαξη (1-4) .
- Επιτήρηση για την διατήρηση απόστασης ασφαλείας.
- Ενθάρρυνση της συμμόρφωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
- Η χρήση «ασπίδας προσώπου», δεν συνιστάται σαν εναλλακτική λύση.
- Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης, για τη μη χρήση της μάσκας σε παιδιά με φυσιολογική ψυχοκινητική εξέλιξη.
Συχνές ερωτήσεις
Ποια μάσκα είναι κατάλληλη για το σχολείο;
Οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς για σχολική χρήση. Ωστόσο, μεγαλύτερη σημασία έχει η σωστή χρήση τους. Οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν καλά καλύπτοντας τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν τη μάσκα που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί τους.
Πώς θα εκπαιδεύσω το παιδί και πως θα φροντίσω ώστε η μάσκα του να παραμένει σε καλή κατάσταση;
- Συνιστάται το κάθε παιδί να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον ΔΥΟ μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (π.χ. μια απλή πλαστική σακούλα).
- Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε ΚΑΛΑ τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
- Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα, να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι .
- Αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια.
- Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα σε κοινόχρηστες επιφάνειες.
Τα παιδιά με άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Πρέπει να φορούν κάποιου άλλου είδους μάσκα ή και να μη φορούν καθόλου;
Τα παιδιά με άσθμα που ελέγχεται ικανοποιητικά με την φαρμακευτική αγωγή, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από κορoνοϊό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η χρήση μάσκας γι’ αυτά τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλής, όπως ακριβώς και για τους συμμαθητές τους. Τα προφυλάσσει γενικότερα από αναπνευστικούς ιούς που μπορεί να πυροδοτήσουν ασθματική κρίση. Τα παιδιά με βαρύ μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, που στη χώρα μας είναι πολύ λίγα σε αριθμό, πιθανώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Η χρήση της μάσκας, όχι μόνο δεν αντενδείκνυται, αλλά επιβάλλεται για την καλύτερη προστασία των παιδιών αυτών.
Μπορεί η χρήση της μάσκας να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να επηρεάσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του παιδιού;
Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Μήπως η μάσκα εμποδίζει την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα;
Όχι. Τα μόρια του εκπνεόμενου διοξειδίου είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να παγιδευτούν σε μια μάσκα. Υπενθυμίζεται πως πολλοί επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί στα χειρουργεία, αλλά και οι οδοντίατροι, χρησιμοποιούν τις μάσκες πολλές ώρες της ημέρας και για πολλά χρόνια, χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία τους.
Μπορεί αντί για τη μάσκα ένα παιδί να χρησιμοποιήσει ασπίδα προσώπου;
Οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών από μολυσμένα σταγονίδια. Εχει φανεί ότι παρέχουν κάποια προφύλαξη η οποία όμως είναι κατώτερη σε σχέση με τη χρήση μάσκας, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας με αποτέλεσμα να μην προστατεύει το ίδιο το παιδί και τους γύρω του.
Ποιές είναι οι ευπαθείς ομάδες στα παιδιά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή;
Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν τα παιδιά με:
- Σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα
- Κυστική ίνωση
- Χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες
- Τραχειοστομία ή με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής
- Ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)
- Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, όπως παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Μεσογειακή αναιμία
Ιδιαίτερα για τα ευπαθή παιδιά που προαναφέρθηκαν, προτιμώνται οι χειρουργικές μάσκες ή οι μάσκες υψηλής προστασίας (πχ. FFP2 ή Ν95) έναντι της απλής υφασμάτινης.
Έντονος προβληματισμός για το κίνημα της αντιμάσκας
Την ίδια ώρα υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κίνημα της αντιμάσκας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα το απόγευμα της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Είναι ενδεικτικό ότι οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις προκάλεσαν ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση.
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης. Ανάμεσα στα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.
Παράλληλα και στο Ηράκλειο Κρήτης παρενέβη εισαγγελέας για την μη τήρηση των μέτρων και η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη δύο γυναικών, που φέρονται να είναι διοργανώτριες της συγκέντρωσης στο κέντρο της πόλης το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στο ekriti.gr, έχουν ταυτοποιηθεί δύο γυναίκες 33 και 30 ετών οι οποίες και αναζητούνται, μετά και τον σχηματισμό της δικογραφίας.
Παράλληλα δόθηκε εντολή από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις σχετικά με τη μη χρήση μάσκας από τα παιδιά ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ειδικότερα, στο γραφείο του εισαγγελέα έφτασαν δημοσιεύματα με καταγγελίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών ότι γονείς στέλνουν εξώδικα στα σχολεία για να μην γίνει χρήση μάσκας από τους μαθητές.Οι αξιόποινες πράξεις, που θα διερευνηθεί εάν τελούνται, είναι αυτές της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, της διέγερσης σε ανυπακοή και της παράνομης βίας.
Το θέμα ανέκυψε ύστερα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ethnos.gr για τους γονείς που απειλούν φραστικά, στέλνουν επιστολές στους διευθυντές και εξώδικα στα οποία αναφέρουν ότι θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη εφόσον επιβάλλουν στα παιδιά τους τη μάσκα με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ταυτόχρονα ζητούσαν και γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση μάσκας για την υγεία των μαθητών, προκειμένου να τις προσκομίσουν εφόσον οι ίδιοι κρίνουν, για δικαστική χρήση.
Τρομοκρατημένοι οι εκπαιδευτικοί
Την ίδια ώρα, άμεση νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από ή άλλες παρόμοιες ενέργειες γονέων, οι οποίοι αρνούνται να πειθαρχήσουν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, στα σχολεία, για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ζητούν οι εκπαιδευτικοί. Μετά τον καταιγισμό απειλών (φραστικών και γραπτών) τις οποίες δέχονται, δάσκαλοι, καθηγητές, διευθυντές σχολείων και Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ζητούν: Nα ψηφιστεί άμεσα, νομοθετική ρύθμιση, με την οποία όλα τα εξώδικα, οι ενδεχόμενες δικαστικές προσφυγές και οι γνωστοποιήσεις, να μην παραλαμβάνονται καν από το σχολείο, αλλά να πηγαίνουν στη νομική υπηρεσία των Περιφερειών της Χώρας ή του Υπουργείου Παιδείας, από όπου και να δίνονται οι δέουσες απαντήσεις και να δρομολογούνται οι όποιες αναγκαίες ενέργειες.Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν «σάκος του μποξ» για κανέναν και ζητούν από τη κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα για να τους προστατέψει.
Μάλιστα την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων και τη χρήση μάσκας δήλωσε «ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική μέσα στις τάξεις και όποιος δεν την φοράει θα παίρνει απουσίες και δεν θα μπαίνει στην αίθουσα».
Οπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί σε ελάχιστες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία για τους μαθητές, με πληθωρικά τμήματα που δημιουργούν τεράστιο προβληματισμό εν μέσω πανδημίας, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας, καθώς και σε υγειονομικό υλικό.Οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων καλούνται να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας και δίνουν και θα δώσουν για αυτό όλες τους τις δυνάμεις, τον καλύτερό τους εαυτό για μια ακόμη φορά.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr