Κορονοϊός - Λινού: Μάσκα εντός κι εκτός, άδεια για εμβολιασμό τον Δεκέμβριο
«Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε στo Οpen και τη Φαίη Μαυραγάνη για την έξαρση της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού που πήρε η κυβέρνηση. Η κυρία Λινού απάντησε στο αν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα για τον κορoνοϊό και μίλησε για το εμβόλιο αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη καραντίνα.
«Δεν πρέπει να πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του πρωθυπουργού, γιατί ήταν αυστηρή. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, χαρούμενοι με αισιοδοξία αλλά παράλληλα να προσέχουμε. Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα, να βρισκόμαστε μία-δύο οικογένειες ή ζευγάρια να βρισκόμαστε, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται οι επαφές», είπε αναφερόμενη στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».
Σε αυτές τις «κοινωνικές φούσκες» είχε αναφερθεί στο παρελθόν και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. ««Να δημιουργήσουμε "κοινωνικές φούσκες", να περιορίσουμε γι' αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις "κοινωνικές φούσκες" για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια» είχε τονίσει.
Αναφερόμενη στο θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυρία Λινού σημείωσε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση το παραδέχτηκε για τις συγκοινωνίες και παίρνει μέτρα. Όλοι πρέπει να πιέζουμε ώστε η πολιτεία να πάρει περισσότερα μέτρα στο μέτρο του δυνατού». «Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, μεγιστοποίηση εργασίας από απόσταση και ενίσχυση όσων εργαζόμενων αρρωστήσουν ώστε να μην αποφύγουν να παρουσιάσουν τα συμπτώματα που έχουν» υπογράμμισε.
«Τα κρούσματα και οι θάνατοι που βλέπουμε σήμερα είναι ενός μήνα πριν. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη νόσο. Όχι καραντίνα, δεν χρειάζεται. Θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές. Η κοινωνική συνοχή θα μας σώσει» σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. «Διαφωνώ με τον κ. Κοντοζαμάνη για το ποιοι να κάνουν εμβόλια γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως - και οι καθόλα υγιείς. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά την επάρκεια εμβολίων πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δεσμεύσει αρκετά εμβόλια», είπε.
Όσον αφορά στα εμβόλια για τον κορονοϊό που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών τόνισε ότι έχουμε αισιόδοξα μηνύματα: «Εννέα εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποια θα έχουν άδεια κυκλοφορίας».
Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα
Νέα μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς - αναφερόμενος στα νέα μέτρα - έκανε σαφές ότι αν αυτά δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown.
Με τη σειρά του και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο θέμα, αναφέροντας: «Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στα κρούσματα κορονοϊού, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αυτά χτύπησαν «κόκκινο» (ειδικά στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 163 νέα).
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7 και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα δεν θα λειτουργεί κανένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπως περίπτερα, κάβες, ψιλικά. Εξαιρούνται φαρμακεία και βενζινάδικα.
Ο κ. Χαρδαλιάς, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο. Ερωτηθείς ποιες θεωρεί μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης στην Αττική με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που εξαιρείται σε αυτό.
«Υπάρχει μια κινητικότητα και ένα ιδιαίτερο φορτίο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιχνηλατήσεις προφανώς έχουν σημείο αναφοράς τους συμπολίτες μας που είναι μετανάστες. Η στρατηγική μας στις περιπτώσεις αυτές είναι μια στρατηγική συνολική η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους από το υπουργείο Υγείας, με αστυνόμευση μεγαλύτερη των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις με σκληρές, αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής και το οποίο φέρνει αποτελέσματα. «Είμαστε σε καθημερινή, αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι πρωτοβουλίες που νομίζω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και ειδικά όλοι οι κάτοικοι της Αττικής», επισήμανε.
Προτελευταίο μέτρο πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, το κλείσιμο των σχολείων
Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό.
«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».
Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».
Μίνι lockdown τα Τρίκαλα - Μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους
Επίσης, σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων εξαιτίας αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού. Πλέον, στα Τρίκαλα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα ισχύουν από το Σάββατο και για 14 ημέρες μέτρα τύπου Πόρου προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, οι πολίτες καλούνται να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr