25η Μαρτίου 1821: Η Ομάδα Ζευς που κάνει περήφανους τους Ελληνες στις παρελάσεις
Η ομάδα που σχίζει τους αιθέρες, ο Ζευς και οι μάχιμοι πιλότοι που κάνουν περήφανους τους Έλληνες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Φέτος ήταν ο σμηναγός Δημήτριος Βολακάκης ο οποίος συγκίνησε τους απανταχού Έλληνες ανήμερα του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
«Ασπίδα η γαλανόλευκη για κάθε γωνιά του τόπου μας - Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές, Στέλνουμε μήνυμα υπερηφάνειας και σιγουριάς και είμαστε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. Κρατάμε γερά την σκυτάλη του εθνικού χρέους. Χρόνια πολλά πατρίδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες παντού στον κόσμο» τόνισε ο επικεφαλής του πρώτου σχηματισμού από τέσσερα F-16 που πέταξαν πάνω από το Σύνταγμα την ώρα της παρέλασης.
Ο Δημήτρης Βολακάκης είναι ο αρχαιότερος της ομάδας «Ζευς» των F-16, μιας ομάδας που δεν είναι η πρώτη φορά που παίζει τέτοιο ρόλο σε μια εθνική γιορτή. Για την ακρίβεια, τα τελευταία χρόνια, οι πιλότοι της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» δίνουν το στίγμα τους στις στρατιωτικές παρελάσεις και με τα μηνύματά τους κρατούν ψηλά το εθνικό φρόνημα.
Πέρυσι, στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ο πιλότος του μαχητικού «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, έστειλε μήνυμα ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία καθώς ήταν η πρώτη επέτειος του ΟΧΙ που γιορτάστηκε με βάση τις ιδιαιτερότητες του κορονοϊού.
«Ελληνίδες Έλληνες, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, να θυμάστε το πιο λακωνικό και ηχηρό μήνυμα της παγκόσμιας ιστορίας αποτελείται από δύο συλλαβές, ΟΧΙ. Ένα μήνυμα που θυμίζει σε όλους ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία είναι ιδεώδη ακατάλυτα που θα θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές Ψυχές. Ψυχές τολμηρές πέρα από τις δυνάμεις τους ριψοκίνδυνες εν γνώση τους και αισιόδοξες στις δυσκολίες. Χρόνια πολλά Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του πιλότου για την 28η Οκτωβρίου του 2020.
Αντίστοιχα, και το 2019 ήταν ο επισμηναγός Δημήτριος Βολακάκης ο οποίος συγκίνησε τους απανταχού Έλληνες ανήμερα του εορτασμού της επετείου του «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, με το μήνυμά του κατά την πτήση του πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2019.
Ο μάχιμος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με τους στίχους από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου»: «Ετούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» είπε ο επισμηναγός απευθυνόμενος στους Ελληνες.
Η πτήση του επισμηναγού Γιώργου Παπαδάκη το 2018
Το 2018 ήταν ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, ο οποίος είπε στο μήνυμά του: «Καλημέρα, Θεσσαλονίκη, Καλημέρα, Μακεδονία. Το "ΟΧΙ" των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά» είπε ο επισμηναγός Γ. Παπαδάκης.
Το «Μολών Λαβέ» του Λουκά Θεοχαρόπουλου
Το 2017 ήταν η σειρά του επισμηναγού Λουκά Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στον ελληνισμό.
«Το "Όχι" της 28ης Οκτωβρίου του ’40 αποτελεί συνέχεια του «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα. Δείχνει το σθένος και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Σε αυτή την επέτειο πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Χρόνια πολλά, Ελλάδα», ανέφερε, χαρακτηριστικά.
Το 2016 μάγεψε τους αιθέρες ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης
Ο επισμηναγός (Ι) Σωτήριος Στράλης έκλεψε την παράσταση στους αιθέρες, στρέφοντας τα βλέμματα των Ελλήνων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στους ουρανούς.
Ο επισμηναγός συγκίνησε με το μήνυμα του: «Καλημέρα Ελλάδα, με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια θα κρατήσουμε τη σημαία μας ψηλά, θα κρατήσουμε την Ελλάδα μας ψηλά, Χρόνια πολλά, Θεσσαλονίκη, Χρόνια Πολλά, Ελλάδα.»
Η ταυτότητα της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων Ζευς
H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.
Ιστορία
Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας : «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16. Εγιναν οι πρώτες επαφές και συμφωνήθηκε τελικά η εκπαίδευση δύο Ιπταμένων της ΠΑ από την πεπειραμένη ομάδα »Viper West F-16 Demo Team» της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.
Ομάδα αποτελούμενη από τον Επισμηναγό David Graham Ιπτάμενο Εκπαιδευτή, τον Σμηναγό Steve Masek Υπεύθυνο Ασφάλειας Πτήσεων και τον Αρχισμηνία Kerry Clark Επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και Αφηγητή, ανέλαβε την εκπαίδευση των Ιπτάμενων Σμηναγών Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340Μ και Δημήτριου Κοντούλη της 343Μ καθώς και της ομάδας υποστήριξης εδάφους.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας.
Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Ελιγμοί Επίδειξης
Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat). Πιο συγκεκριμένα έχουμε :
Υψηλή Επίδειξη (High Show)
- Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 7000 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Χαμηλή Επίδειξη (Flat Show)
- Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 1500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL) και οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Υψηλή Επίδειξη
- Ανάστροφη απογείωση
- Είσοδος με Barrel Roll
- Άνοδος για εκτέλεση Κουβανέζικου 8 και τετράφυλλο
- Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
- Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
- Αργή περιστροφή
- Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
- Στροφή ελάχιστης ακτίνας
- Κατακόρυφη άνοδος
- Στροφή του Γερακιού
- Περιστροφή δύο σημείων
- Ανάστροφη διέλευση
- Άνοδος Μέγιστης Επίδοσης με Περιστροφές
- Σπειροειδής Βύθιση
- Διέλευση Ελληνική Φλόγα
- Τακτική Άνοδος για Προσγείωση
Χαμηλή Επίδειξη
- Απογείωση Μέγιστης Επίδοσης και Άνοδος για εκτέλεση Οριζόντιου 8
- Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
- Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
- Αργή Περιστροφή
- Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
- Στροφή ελάχιστης ακτίνας
- Στροφή του Γερακιού
- Περιστροφή δύο σημείων
- Ανάστροφη διέλευση
- Διέλευση Ελληνική Φλόγα
- Τακτική Άνοδος για Προσγείωση
Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT’s). Το Ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT. Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληρεί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr