«Ηχητικό κανόνι» στα σύνορα: Το νέο όπλο της ΕΛΑΣ που προκαλεί αντιδράσεις και εντός της αστυνομίας
Το ηχητικό κανόνι που σχεδιάζει να προμηθευθεί η ΕΛΑΣ για την αποτροπή εισόδου στα χερσαία σύνορα της χώρας εγείρει ήδη αντιδράσεις και εντός της αστυνομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέες μεθόδους και νέα «όπλα» έχουν στη διάθεσή τους πλέον οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της συνοριοφυλακής στα ελληνικά χερσαία σύνορα του Έβρου, ανοίγοντας το διάλογο σχετικά με το κατά πόσο ή όχι παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ αλλά και προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις εντός της ελληνικής αστυνομίας.
Στη φαρέτρα της ΕΛΑΣ, σχεδιάζεται να εισαχθεί το «ηχητικό κανόνι» το οποίο έχει ως στόχο να τρομάζει και να αποτρέπει όποιον προσπαθήσει να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συσκευή μεγάλης εμβέλειας έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους ανάλογης έντασης με μια έκρηξη ή ενός κινητήρα jet. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δοκιμές στον Έβρο έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θα αποπειραθούν να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει στο Associated Press (AP), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Adalbert Jahnz, η Κομισιόν θα «ζητήσει πληροφορίες από την Αθήνα» σχετικά με τη χρήση των LRAD και υπογραμμίζει ότι ότι η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αν και εναπόκειται στις χώρες μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν πώς θα διαχειρίζονται τα σύνορά τους, η προσέγγισή τους «πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια».
«Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά και να σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης», είπε, αναφερόμενος σε μια θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου που απαγορεύει στις χώρες να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου θα αντιμετωπίσουν πιθανό κίνδυνο.
Τι είναι το ηχητικό κανόνι
Όπως αναφέρεται σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Pitchfork, το ηχητικό κανόνι (LRAD - Long Range Acoustic Device) είναι ουσιαστικά μια «ακουστική συσκευή μακράς εμβέλειας» η οποία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σύστημα ομιλίας αλλά και ως κανονικό όπλο.
Ουσιαστικά η συσκευή η οποία τοποθετείται σε οχήματα, έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχους έως και ακραίας έντασης σε πολύ μεγάλη απόσταση. Έτσι για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης ή μιας επιχείρησης εναντίον ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, δίνεται η δυνατότητα τόσο μιας αρχικής απεύθυνσης προς το πλήθος αλλά ταυτόχρονα και της διάλυσής του μέσα από τον δυνατό και αποτρεπτικό ήχο που παράγει.
Επομένως, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα μέσα τα οποία διαθέτει η αστυνομία, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ένα όπλο το οποίο προκαλεί ορατούς τραυματισμούς, όπως για παράδειγμα τα δακρυγόνα ή οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης, αλλά μπορεί να καταστείλει και να βλάψει μόνο μέσω του ήχου που παράγει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μπορεί το ηχητικό κανόνι να χρησιμοποιηθεί κατασταλτικά εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους αποτελεί η χρήση του το 2009 στη διαδήλωση εναντίον της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
Αντιδράσεις εντός της Ελληνικής Αστυνομίας για το ηχητικό κανόνι
Την ίδια ώρα που το ηχητικό κανόνι δοκιμάζεται στον Έβρο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του AP, το νέο όπλο που σχεδιάζει να προμηθευτεί η ΕΛΑΣ, δημιουργεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του σώματος. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, τάσσεται εναντίον της αγοράς του, χαρακτηρίζοντάς το ως «κανόνι κατά του λαού».
Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «την ώρα που οι συμμορίες και η μαφία δολοφονούν κόσμο στο κέντρο της Αθήνας μέρα μεσημέρι, την ώρα που αδίστακτοι ληστές εισβάλουν στα σπίτια των πολιτών και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, την ώρα που τα τμήματα (Α.Τ. Τ.Α. Τ.Τ.) στην Αττική και μέσα στο κέντρο της Αθήνας έχουν απονεκρωθεί, η κυβέρνηση και εν συνόλω η πολιτική και φυσική ηγεσία ενισχύουν την καταστολή κατά άοπλων πολιτών».
Σύγκρουση στη Βουλή μετά από αναφορά της Ελευθεριάδου για «πολιτικούς κρατούμενους»
Γλυκά Νερά - Ψυχολόγος Καρολάιν: Nα προσκομίσει το πτυχίο της ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων
Καρανίκας: Το σκάουτινγκ στον Τσίπρα, η ηρωίνη και ο ευγενικός Αδωνις
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr