Τσιτσιπάς - Σάκκαρη: Να μας «ξεβλαχέψουν» προσπαθούν κι αυτοί, αλλά είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως
Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη να μας «μάθουν» τένις κι εκεί που δείχνουν να τα καταφέρνουν, δείχνουμε τον αντιαθλητικό χαρακτήρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το παλεύουν Τσιτσιπάς και Σάκκαρη να μας βάλουν στο άθλημά τους, το τένις, αλλά... Με το τένις, ως λαός, ως Έλληνες δηλαδή, δεν είχαμε ποτέ σχέση αγαστή. Παρακολουθούσαν κάποιοι - μ’ ένα μισοσβησμένο τσιγάρο Καρέλια στο στόμα - στη 10ετία του ’80 τον Φωστήρα και την Καστοριά, αλλά αν τους έλεγες για Καλοβελώνη, Μπαβέλα, Ντενίζ Παναγοπούλου, σε κοίταζαν με βλέμμα σαν μισάνοιχτο παραθυρόφυλλο, πέταγαν το τσιγάρο στο πεζοδρόμιο και σε αφόπλιζαν με τον αφορισμό τους: «Παίζουν μπάλα τα παιδιά; Αν δεν παίζουν κακό δικό τους…».
Τα παιδιά δεν έπαιζαν μπάλα· μ’ ένα μπαλάκι έπαιζαν και με μια ρακέτα για ώρες. Κι έτσι το βλέπανε οι πολλοί τότε το τένις: Ελιτίστικο άθλημα. Τις χωματένιες αλάνες στο Αιγάλεω, στη Νίκαια τις ονομάτιζαν «Μαρακανά» και «Γουέμπλεϊ»· ποτέ δεν έστησαν μιαν απλώστρα από τη μια άκρη του δρόμου στην άλλη, δεν έπιασαν ποτέ μια ρακέτα δικτυωτή κι ένα μπαλάκι πορτοκαλί στα χέρια τους τα ροζιασμένα και ποτέ δεν βάφτισαν το εικονικό τους γήπεδο «Γουΐμπλεντον» ή «Ρολάν Γκαρός». Αυτά ήταν για τα βόρεια προάστεια. Όχι για τα παιδιά με τα Ζούνταπ και τα μπιλιάρδα και τα όνειρα – αποτσίγαρα…
Παλιά ερχόταν ο πατέρας μου γελώντας και μου «κάρφωνε» το φίλο του τον Θανάση που ήταν από την Πόλη: «Πήγε για τένις ο Θανάσης… Για τένις είναι τα μούτρα του…». Στην Κωνσταντινούπολη το λάτρευαν το τένις κι ακόμα θα δεις υπερήλικες Πολίτες να αθλούνται και να ξεδίνουν με έναν αγώνα τένις. Εμείς οι Παλιοελλαδίτες είχαμε άλλα…
Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί...
Κι όπως αλλάζουν οι καιροί, σαν τις κυρίες στα δοκιμαστήρια του Ζάρα τα ρούχα τους, έτσι άλλαξαν σιγά σιγά και οι αθλητικοί προσανατολισμοί των Νεοελλήνων. Παρακολουθούσαν και πάλι, με πάθος, αλλά μ’ ένα χρυσό Ρόθμανς πια στο στόμα, Παναιτωλικό – Δόξα Δράμας, έριχναν όμως και κλεφτές ματιές να δουν τι θα κάνει ο Τζον ΜακΕνρο με τον Ιβάν Λεντλ. Ήταν σαν τους πελάτες στο περίπτερο στον Άγιο Παντελεήμονα: Αγόραζαν τον «Ριζοσπάστη» ή τα «ΝΕΑ», κρυφοκοιτάζοντας στα χαμηλά μανταλάκια το «01» και το «ΚΛΙΚ»…
Στις αλάνες πια, είχε προστεθεί και μια μπασκέτα, τα σφαιριστήρια παραμέριζαν για να περάσουν τα πρώτα γυμναστήρια, από το μπριγιόλ μάθαμε το τζελ κι από την κολόνια «Μυρτώ» πνιγήκαμε στο άρωμα «Όπιουμ»… Αλλάζουν οι καιροί!
Και κάπως έτσι φθάσαμε στην εποχή των κορτ… Στην αρχή μας συστήθηκε η Λένα Δανιηλίδου, μετά αράξαμε με τις ώρες να δούμε Τζόκοβιτς εναντίον Μάρεϊ, περάσαμε στα «σκληρά» Φέντερερ – Ναδάλ, σχολιάζοντας πάντα με κακεντρέχεια: «Σιγά μην φθάσει Έλληνας ποτέ σαν κι αυτούς…».
Κι όπως λοιδορούσαμε πάντα την Εθνική Ελλάδος κι ένα βράδυ μας έβαλε το Τιμημένο στο μάτι για να μην βγει ποτέ, έτσι και σήμερα δυο τενίστες ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, μας διέψευσαν (επιεικές το ρήμα) ξανά. Κι επειδή ο όρος είναι της μόδας καλύτερα να πούμε, μας «ξεβλάχεψαν»!
Δυο παιδιά με πάθος και δύναμη που δείχνουν ότι μπορούν να πιάσουν το μέλλον από το λαιμό και να το σύρουν στα πόδια τους.
Δυο έλληνες τενίστες που ακουμπάνε την κορυφή! Αδιανόητο. Μας έρχεται στο νου η Στέφι Γκραφ με τον Μπόρις Μπέκερ από τη Γερμανία. Σπουδαίο δίδυμο. Ή – για τους πιο ψαγμένους – ο Ράφαελ Ναδάλ με την Γκαρμπίνιε Μουγουρούθα. Κι από την ακαλλιέργητη, τενιστικά, Ελλάδα να οι Σάκκαρη με τον Τσιτσιπά να μας προσφέρουν τις «γνώσεις» τους.
Η μία αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Ρολάν Γκαρός και έχασε την πρόκριση στα… σημεία, ο άλλος θα παίξει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός! Για πρώτη φορά στην Ιστορία, έλληνας τενίστας σε τελικό Grand Slam!
Μας «ξεβλάχεψαν», λοιπόν και αφήσαμε το Euro και το ρίξαμε στο «Γαλλικό Όπεν»; Κάποιοι δεν συγκινούνται από επιτυχίες ούτε γίνονται… κοσμοπολίτες από τη μια μέρα στην άλλη. Κακά τα ψέματα! Και για τον Τσιτσιπά έχουν ράμματα για τη γούνα του και για τη Σάκκαρη, όλο και κάποια μοχθηρία και εμπάθεια θα κρύβουν κάτω από τη γλώσσα.
«Πανηγυρίζουν οι δεξιοί για ένα άθλημα των πλουσίων»…
Ο Τσιτσιπάς, το 2020 ανάρτησε στο Twitter μια… κρυφή σκέψη του: «Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα». Την ίδια στιγμή χτυπήθηκε με ειρωνικά σχόλια και κοροϊδίες. Κι όταν έδωσε τη… λύση για την κλιματική αλλαγή, ο Τσιτσιπάς: «Άλλαξε το αυτοκίνητό σου με ένα Tesla»... (πάνω κάτω στα 150.000 ευρώ) επίσης δέχτηκε καταιγισμό αρνητικών σχολίων. Ε, όταν έμαθαν οι έγκλειστοι - λόγω κορονοϊού – ομοεθενείς του τενίστα, ότι «άλλαξε» το χρόνο στο Ντουμπάι και συνειδητοποίησαν πως ζει και μόνιμα στο Μόντε Κάρλο; Τι τα θες τι τα γυρεύεις. Τους κρατούσες τους «αναμάρτητους»; Οι λίθοι έπεφταν σαν τα μπαλάκια του τένις…
Αμ η Σάκκαρη; Να έχει δεσμό με τον γιο του Μητσοτάκη; Συστημική! Και το Twitter που δεν συγχωράει παρασπονδίες ήταν αμείλικτο: «Τους πληρώνουμε, δεν έχουν δουλέψει ποτέ» ή «θα γίνει και η Σάκκαρη σύζυγος πρωθυπουργού» και μια Τρίτη άποψη: «πανηγυρίζουν οι δεξιοί για ένα άθλημα των πλουσίων»…
Κι έτσι προχωράμε. Όχι όλοι, κάποιοι τέλος πάντων. Στην αρχή δείχνουν εντυπωσιασμένοι, ρητορεύουν με θέρμη για τις επιτυχίες των «άλλων», γίνονται ειδικοί της αντισφαίρισης και ειδήμονες των σερβίς και των ρεβέρ μέχρι το πρώτο στραβοπάτημα των «ειδώλων». Τότε όλα γκρεμίζονται. Το μηχανάκι Ζούνταπ παίρνει μπροστά με χαλασμένη την εξάτμιση στο νου. Το τσιγάρο: ξανά Σέρτικο Αγρινίου, κι όλα γίνονται καμένα λάδια και μπόχα αποπνικτική.
Και τότε ξαναγυρίζουμε στα δομικά μας ελαττώματα: Απέραντη ηδονή να βλέπουμε το διαμάντι να μετατρέπεται σε κάρβουνο. Κι εμείς; Άσε μας εμάς, εμείς μια ζωή στα ορυχεία του φθόνου και της χαιρεκακίας. Πού θα πάει… κάποτε θα ξεβλαχέψουμε.
Καιρός: Βροχερό το σκηνικό και το Σάββατο – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Μυθικός Τσιτσιπάς: Εγραψε ιστορία και προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros
Το target group της κυβέρνησης για το εργασιακό
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr