Τσουμούρ’, ένα ποντιακό πρωινό
Γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών. Ο Σάββας Καρίπογλου το προτείνει για το ξεκίνημα της μέρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Θα μπορούσε να είναι ένα φαγητό από την cucina povera, την κουζίνα της ιταλικής αγροτιάς. Είναι όμως ένα ποντιακό πιάτο, γρήγορο και θρεπτικό, αγαπημένο ιδίως των παιδιών, που γίνεται συνήθως για να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα του ψωμιού.
Το τσουμούρ’ παρασκευάζεται με ψωμί (ή ψίχα ψωμιού, απολάδ’ όπως τη λένε οι Πόντιοι), αβγά και ιδανικά αγνό φρέσκο βούτυρο.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» το προτείνουν ως ένα πρωινό που θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια για μια απαιτητική ημέρα, στο σχολείο ή στη δουλειά. Η συνταγή είναι για δύο άτομα.
- 4 αυγά
- 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
- 125 γρ. βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
- Λιώνουμε το βούτυρο και φρυγανίζουμε το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Το τσουμούρ’ μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με μία κουταλιά γιαούρτι.
Σάββας Καρίπογλου
Πηγή: pontosnews.gr
EUMED 9: Ξεκίνησε η Σύνοδος - Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο
Efood: Σάλος με την αλλαγή εργασιακού καθεστώτος - Τι απαντά η εταιρεία
Κορονοϊός: Συγκινητικές ιστορίες γιατρών - Ασθενής πέθανε μία μέρα πριν γίνει πατέρας
Βραζιλία: Έγκυος επιχειρεί να πηδήξει από το παράθυρο
Κύκλωμα αρχαιοκάπηλων: Είχαν στην κατοχή τους αρχαία αμύθητης αξίας – 3 συλλήψεις
Η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει «κόκκινη ζώνη» και το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε νευρικό κλονισμό - Ο μόνος κερδισμένος
Θλίψη: Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομάτη έπειτα από μήνες νοσηλείας
Ηλίας Μαμαλάκης για Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Εχει μαζέψει 2-3 εκπομπές μαζί, ασε και κανέναν άλλο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr