Το νέο Φρούριο της Κέρκυρας: Ο «Προμαχώνας των επτά ανέμων»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόκειται για ένα οικοδομικό κομψοτέχνημα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας που φέρει το αποτύπωμα των Ενετών κατακτητών του νησιού, αλλά και των Γάλλων και Βρετανών κυρίαρχων.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον Βενετσιάνο αρχιτέκτονα Francisco Vitelli, όπου φέρεται να χρησιμοποίησε περισσότερους από δέκα χιλιάδες εργάτες, ενώ σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, χρειάστηκε να κατεδαφίσει περίπου δύο χιλιάδες οικήματα της γύρω περιοχής για να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν για την ανέγερσή του.
Το νέο φρούριο της Κέρκυρας δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, πάνω από το παλιό λιμάνι του νησιού, ενώ είναι ορατό από κάθε πλευρά της πόλης.
Η ανέγερσή του ξεκίνησε από την ανάγκη της προστασίας της πόλης από τις επιδρομές των πειρατών, αλλά κυρίως των Οθωμανών στο νησί.
Αρχιτεκτονικά το νέο φρούριο της Κέρκυρας, που έχει ύψος 55 μέτρα, παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οικοδομήθηκε σε δυο επίπεδα, με βάση μία τριώροφη κατασκευή που ονομαζόταν «Πούντα Περπέτουα» και στην κορυφή δύο δίδυμους πενταγωνικούς προμαχώνες που ονομάζονται «Προμαχώνες των επτά ανέμων». Οι προμαχώνες, που εξασφάλιζαν πλήρη ορατότητα σε θάλασσα και στα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας διέθεταν αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις πυροβολικού, υπόγειες δεξαμενές και υπόγειες αίθουσες με επαρκή εξαερισμό και φωταγώγηση.
Στην είσοδο του φρουρίου δεσπόζει μέχρι και σήμερα το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου. Οι εξωτερικοί τοίχοι του στιβαρού φρουρίου είναι διακοσμημένοι με λαξευμένες επιγραφές των ενετικών χρόνων, καθώς και φτερωτούς λέοντες της Βενετίας.
Η αμυντική ικανότητα του φρουρίου δοκιμάστηκε πολλές φορές με σημαντικότερη ίσως την οθωμανική πολιορκία το 1716, όταν περίπου 3000 αμυνόμενοι κερκυραίοι και Ενετοί κατάφεραν να αποκρούσουν τους 33.000 στρατιώτες των Οθωμανών.
Το Νέο Φρούριο αποτέλεσε «στρατηγική κεφαλή» και για τους Γάλλους και Άγγλους κατακτητές του νησιού που έκαναν επιπλέον προσθήκες επένδυσης και οχύρωσής του.
Κατά τη διάρκεια του Έπους του 1940, το Νέο Φρούριο ήταν καταφύγιο των Κερκυραίων πολιτών, καθώς άντεξε στους σφοδρούς βομβαρδισμούς του.
Εξωτερικά του Νέου Φρουρίου δεσπόζει σήμερα ο Ναυτικός σταθμός Κέρκυρας του πολεμικού ναυτικού, ενώ στις αίθουσες του φιλοξενεί επίσης το Μουσείο Κεραμικής τέχνης, καθώς και διάφορες εικαστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Πριν από λίγες μέρες αποφασίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας, μετά και την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που γνωμοδότησε, ομόφωνα επί του συνόλου των μελετών, αρχιτεκτονικής, στατικής και γεωτεχνικής, για την αποκατάσταση του Προμαχώνα των «Επτά Ανέμων» στο Νέο Φρούριο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Μνημείων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr