Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας; Τι απαντά καθηγητής Ορυκτολογίας στο ethnos.gr
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν στο υπέδαφος και στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας ποσότητες υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που να καλύπτουν ακόμα και το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της χώρας, σημειώνει στο ethnos.gr ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και διευθυντής του τομέα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Κοισματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, βασιζόμενος στα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε για το συγκεκριμένο θέμα.
Μάλιστα, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι τέτοιου μεγέθους οι ποσότητες των κοιτασμάτων, ώστε, σε δεύτερο στάδιο, να μπορούμε ακόμα και να εξάγουμε κάποιες από αυτές, αφού, βέβαια, καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα με σιγουριά, αναφορικά με την ποσότητα των κοιτασμάτων και σημειώνει ότι βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για επίσπευση των ερευνών, ώστε γρηγορότερα να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ενεργειακούς θησαυρούς που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Όπως αναφέρει, στη χειρότερη περίπτωση θα καταφέρουμε ως χώρα να μειώσουμε το ύψος των εισαγωγών ενέργειας.
«Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, τι υπάρχει κάτω από το έδαφος, ωστόσο, οι έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα, στέλνουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα και δημιουργούν ελπίδες. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κατάσταση να είναι ακόμα καλύτερη από την προσδοκώμενη. Θα φέρω εδώ ως παράδειγμα τα κοιτάσματα του Πρίνου. Όταν είχαν ανακαλυφθεί πριν από αρκετές δεκαετίες, θεωρούσαμε ότι επρόκειτο για μικρό κοίτασμα. Υπολογίζαμε ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε περίπου εξήντα εκατομμύρια βαρέλια, όμως, μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 130 εκατομμύρια βαρέλια και συνεχίσουμε να βγάζουμε», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ενδιαφέρονται κολοσσοί
Ως ενίσχυση του ενδεχομένου να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο υπέδαφος και τον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας, ο καθηγητής του ΑΠΘ φέρνει ως παράδειγμα το ενδιαφέρον που έχουν δείξει επιχειρηματικοί κολοσσοί από το χώρο της ενέργειας να δραστηριοποιηθούν στον ελλαδικό χώρο.
«Οι επιχειρηματικοί αυτοί κολοσσοί δεν ασχολούνται με περιπτώσεις που εντοπίζονται μικρά ή μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα. Δείχνουν ενδιαφέρον και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που εντοπίζονται γιγαντιαία κοιτάσματα. Από το 2015 και μετά έχουν γίνει διάφορες έρευνες, αλλά αυτές πρέπει να εντατικοποιηθούν και να γίνουν οι κατάλληλες γεωτρήσεις, ώστε να ξέρουμε καλύτερα το μέγεθος των κοιτασμάτων. Πλέον η χώρα μας έχει υποδομές, διαθέτει μεγάλο δίκτυο φυσικού αερίου και αν υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, μπορεί να καλύψουμε ακόμα και όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αυτό είναι το κίνητρο και η πρόκληση, σε πρώτο στάδιο να καλύψουμε τις εγχώριες ανάγκες. Σε δεύτερο στάδιο μπορούμε να δούμε και την προοπτική των εξαγωγών. Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και να εξάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όμως, πρέπει να το εξετάσουμε αυτό», αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος.
«Πολύ σημαντική η σύντμηση του χρόνου ερευνών»
Κατά τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, είναι πολύ σημαντικές οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, με σκοπό τη σύντμηση του χρόνου ερευνών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
«Είναι πολύ σημαντική η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας τόσο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας όσο και για την εθνική μας οικονομία. Διεθνώς αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρο παράγοντα ο τομέας των ερευνών, όπως, για παράδειγμα, οι σεισμικές έρευνες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Με την επίσπευση της διαδικασίας μπαίνει το ‘’νερό στ’ αυλάκι’’ και ενισχύεται η αισιοδοξία μας για ακόμα καλύτερες μέρες. Σε κάθε περίπτωση θα καταφέρουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές», τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr