Ξέµειναν από εµβόλια τα φαρµακεία - Σαφάρι για την εύρεση μιας δόσης
Την ώρα που η γρίπη θερίζει, εκατοντάδες πολίτες έχουν επιδοθεί σε ένα άτυπο κυνήγι για την αναζήτηση µίας δόσης αντιγριπικού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Άδεια παραµένουν τα ράφια των φαρµακείων από εµβόλια κατά της γρίπης, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσµευτεί ότι θα φρόντιζε να εφοδιάσει εκ νέου την αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει» εδώ και µέρες µετά το σαρωτικό κύµα του ιού. Τα τελευταία 24ωρα εκατοντάδες συµπολίτες µας αναζητούν µάταια ένα εµβόλιο, λόγω και του φόβου που έχει προκληθεί έπειτα από τον θάνατο 40 ανθρώπων.
Το ήδη δυσάρεστο κλίµα χειροτέρεψε και εξαιτίας των ανακοινώσεων των αρµόδιων υγειονοµικών Αρχών, οι οποίες καλούσαν τον κόσµο να εµβολιαστεί, χωρίς όµως να έχουν φροντίσει να έχουν διαθέσιµα τα απαιτούµενα εµβόλια. Μάλιστα, οι νέες παρτίδες αντιγριπικών εµβολίων που έχουν παραγγελθεί αναµένεται να φτάσουν τη µεθεπόµενη εβδοµάδα, σύµφωνα µε εκπροσώπους των φαρµακοποιών, ενώ, µε βάση άλλες εκτιµήσεις, µπορεί να δοθούν όλα σε δηµόσιες δοµές, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, οι µονάδες του πρώην ΠΕ∆Υ, νοσοκοµεία κ.λπ.
Ενδεικτικό είναι ότι στα περισσότερα φαρµακεία πολίτες διαφόρων ηλικιών, αλλά κυρίως µεγάλης ηλικίας, δηµιουργούν ουρές για να µάθουν εάν υπάρχει έστω ένα τελευταίο εµβόλιο και φεύγουν άπρακτοι, καθώς, σύµφωνα µε την καταµέτρηση, κανένα φαρµακείο δεν διαθέτει αυτήν τη στιγµή απόθεµα. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί ότι τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να φθάσουν στη χώρα µας περίπου 50.000 εµβόλια, τα οποία έχουν παραγγελθεί µέσω Ινστιτούτου Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας.
1,5 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εµβολίων παραγγέλθηκαν και δόθηκαν στα φαρµακεία
Ο Γιάννης ∆αγρές, µέλος του ∆Σ του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου και ειδικός γραµµατέας του Φαρµακευτικού Συλλόγου Αττικής, επιβεβαιώνει: «Ερχονται καθηµερινά ασθενείς και ρωτούν αν έχουµε εµβόλια. Βέβαια, οι ελλείψεις ήταν αναµενόµενες γι’ αυτήν την εποχή, όπως κάθε χρόνο. Η εµβολιαστική περίοδος ξεκινά τον Σεπτέµβριο-Οκτώβριο. Τότε τα φαρµακεία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος έχουν εµβόλια. Οι ενδιαφερόµενοι εµβολιάζονται µαζικά µέσα σε έναν µε ενάµιση µήνα. Τον άλλο καιρό δεν υπάρχουν εµβόλια ή υπάρχουν ελάχιστα.
Θυµίζουµε ότι η εποχή παρακολούθησης της γρίπης διεθνώς για το Βόρειο Ηµισφαίριο αρχίζει την 40ή εβδοµάδα, δηλαδή τον Οκτώβριο, µέχρι την 20ή εβδοµάδα του επόµενου έτους, δηλαδή τον Μάιο. Μέσα σε αυτήν την περίοδο εντάσσεται η περίοδος έξαρσης, η οποία ξεκινά από τα µέσα Ιανουαρίου και φθάνει µέχρι τα µέσα Μαρτίου». Σε δύο δόσεις Πάντως, όπως σηµειώνει ο κ. ∆αγρές, «µέχρι το µέσον της επόµενης εβδοµάδας είναι προγραµµατισµένη να έρθει η µισή παρτίδα των περίπου 50.000 εµβολίων που έχουν παραγγελθεί και τη µεθεπόµενη η υπόλοιπη. Θα έρθουν, πάντως, σταδιακά 25.000 και µετά οι υπόλοιπες δόσεις». Να σηµειωθεί ότι αρχικά είχαν παραγγελθεί περίπου 1,5 εκατ. δόσεις αντιγριπικών εµβολίων που δόθηκαν στα φαρµακεία και άλλες 500.000 δόσεις που διανεµήθηκαν στα νοσοκοµεία. Σύµφωνα µε τον κ. ∆αγρέ, φέτος έφθασαν στη χώρα µας περίπου 20% περισσότερα εµβόλια σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο.
Στο µεταξύ, στη συµπρωτεύουσα επικρατεί ανάλογο κλίµα ανησυχίας, που, όπως και στην Αθήνα, εκφράζεται µε συνεχείς επισκέψεις στα φαρµακεία. Ο πρόεδρος του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ∆ιονύσης Ευγενίδης, εξηγεί στο «Εθνος»: «Οι µήνες εµβολιασµού είναι ο Σεπτέµβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέµβριος. Ο Φεβρουάριος δεν είναι µήνας εµβολιασµού. Αρα είναι παράδοξο να θέλει να βρει κανείς εµβόλια αυτήν την περίοδο».
500.000 είναι οι δόσεις που διανεµήθηκαν στα νοσοκοµεία
Σχετικά µε τις παροτρύνσεις των αρµοδίων να εµβολιαστούν οι πολίτες ακόµη και τώρα, ο κ. Ευγενίδης αναφέρει: «Είναι ένα θέµα που χρήζει εξέτασης, γιατί ο Πανελλήνιος Φαρµακευτικός Σύλλογος είχε πει ότι δεν υπάρχουν εµβόλια. Ως αποτέλεσµα, επικρατεί πανικός και στη Θεσσαλονίκη, µε τον κόσµο να ρωτά σε όλα τα φαρµακεία αν υπάρχει εµβόλιο. Οµως, τα ελάχιστα αποθέµατα έχουν εξαντληθεί από τις πρώτες µέρες. Τώρα περιµένουµε τη νέα παρτίδα. Και περιµένουµε να δούµε εάν θα δοθούν στα φαρµακεία, γιατί µπορεί να µη φθάσουν και να διανεµηθούν µόνο σε δηµόσιες δοµές, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκοµεία κ.λπ. Και να δοθούν όλες δόσεις στα φαρµακεία, αυτές δεν θα είναι αρκετές. Υπάρχουν περίπου 10.000 φαρµακεία σε όλη τη χώρα και στο καθένα θα φτάσουν πέντε δόσεις».
20% περισσότερα εµβόλια προµηθεύτηκε φέτος η Ελλάδα σε σχέση µε την προηγούµενη περίοδο
Οι κανόνες υγιεινής
Πάντως, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας - Λοιµωξιολογίας και ειδικός επιστήµονας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζει ότι ο εµβολιασµός δεν είναι το πρώτο βήµα προστασίας ειδικά για τον υγιή πληθυσµό, καθώς, όπως λέει, «τα εµβόλια δεν είναι το πρώτο προληπτικό µέτρο. Το πρώτο µέτρο είναι οι κανόνες υγιεινής, η έγκαιρη χορήγηση αντιικών φαρµάκων, και όταν κανείς είναι άρρωστος, να αποφεύγει τον συγχρωτισµό. Για παράδειγµα, εάν έχει κάποιος γρίπη, να µην πηγαίνει στη δουλειά. Το εµβόλιο ενδείκνυται αυτήν την περίοδο για τις οµάδες υψηλού κινδύνου που έχει κάποιο νόηµα να το κάνουν». Οπως εξηγεί ο κ. Τσιόδρας στο «Εθνος», για να δράσει το εµβόλιο απαιτούνται κάποιες ηµέρες: «Χρειάζονται από επτά έως δέκα ηµέρες για να λειτουργήσει και µετά τις δεκαπέντε ηµέρεςείναι σε πλήρη απάντηση».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr