Γουργουλιάνης στο ethnos.gr για μετάλλαξη «Κένταυρος»: Πολύ μεταδοτική αλλά όχι περισσότερο θανατηφόρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ως πολύ μεταδοτική αλλά, όχι περισσότερο θανατηφόρα από τις υπόλοιπες υπομεταλλάξεις της Όμικρον χαρακτηρίζει την παραλλαγή «Κένταυρος», μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Η επιφύλαξή του έγκειται στο γεγονός ότι ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι, για το πώς θα συμπεριφερθεί η «Κένταυρος», αν εντοπιστεί μαζί με την Όμικρον5, η οποία αυτήν τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα μας. Αυτό διότι στην Ινδία, από την οποία ξεκίνησε και κερδίζει συνεχώς έδαφος η «Κένταυρος», δεν υπήρξε μεγάλη επέλαση της Όμικρον5 και άρα δεν μπορούμε να έχουμε απολύτως ασφαλή στοιχεία.
Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η «Κένταυρος» να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα, κάτι που θα εξακριβώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Η υπομετάλλαξη της Όμικρον “Κένταυρος” εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 1η Μαΐου στην Ινδία. Από τότε έχουν καταγραφεί κρούσματά της σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες ευρωπαϊκές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και σε περισσότερες χώρες, κυρίως σε αυτές που δε γίνεται επαρκής γονιδιακός έλεγχος. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα, χωρίς να μπορούμε να το πούμε αυτό με σιγουριά. Βλέπω ότι η “Κένταυρος” ακολουθεί την πορεία και των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον. Είναι, δηλαδή και αυτή πολύ μεταδοτική, χωρίς ακόμα να ξέρουμε απόλυτα το μέγεθος της μεταδοτικότητάς της, αλλά, με μία επιφύλαξη, βλέπουμε ότι δεν είναι περισσότερο θανατηφόρα. Πέρασαν 2,5 μήνες από τότε που εντοπίστηκε στην Ινδία, μία χώρα με πάρα πολύ κόσμο, πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και όχι καλό σύστημα υγείας, χωρίς να καταγράφουμε πολλούς θανάτους. Αν ήταν πολύ θανατηφόρα, θα έπρεπε στην Ινδία τώρα να γινόταν χαμός. Θυμόμαστε τι έγινε στη συγκεκριμένη χώρα με θανάτους το 2020 και το 2021», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Ελαφρά συμπτώματα
Κατά τον ίδιο, φαίνεται ότι όλες οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον, στις οποίες περιλαμβάνεται και η «Κένταυρος», δείχνουν να έχουν τα ίδια ελαφρά συμπτώματα.
«Ξέρουμε ότι οι Όμικρον και όλες οι υπομεταλλάξεις της χτυπάνε το ανώτερο αναπνευστικό και κάνουν ελαφρά συμπτώματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών κάνουν μία ή δύο ημέρες πυρετό, παρουσιάζουν λίγο πονοκέφαλο και μετά όλα καλά. Νομίζω ότι τα ίδια ελαφρά συμπτώματα θα παρουσιάσει και η νέα μετάλλαξη της Όμικρον, η “Κένταυρος”», ο κ. Γουργουλιάνης.
Σε πορεία ενδημικότητας ο ιός
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όλες οι ενδείξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος καταδεικνύουν ότι ο κορονοϊός έχει μπει σε μία πορεία ενδημικότητας.
«Είναι δεδομένο και αυτό το βλέπουμε όλοι, ότι η κατάσταση που διανύουμε φέτος, δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που αντιμετωπίζαμε το Νοέμβριο του 2020 και ακόμα χειρότερα το Νοέμβριο του 2021. Είναι γεγονός ότι σε αυτό συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια που έχουμε. Ωστόσο, μπορούμε να εκφράσουμε ξεκάθαρα μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο κορονοϊός έχει μπει πλέον σε μία πορεία ενδημικότητας. Η ενδημικότητα σημαίνει ότι στα νοσοκομεία προσέρχονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με πολλά προβλήματα υγείας. Αυτή ακριβώς είναι και η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στα νοσοκομεία. Ευτυχώς, στα νοσηλευτικά ιδρύματα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr