Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για Αθήνα κι άλλες τρεις πόλεις
Εως το τέλος Απριλίου οι ιδιοκτήτες µπορούν, έστω και εκπρόθεσµα, να δηλώσουν για να σώσουν την περιουσία τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τελευταία ευκαιρία να δηλώσουν την περιουσία τους έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, τον Δήµο Αθηναίων, καθώς επίσης και σε άλλα τρία αστικά κέντρα της περιφέρειας, τη Λαµία, τη Λιβαδειά και τον Βόλο.
Η διαδικασία κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε καθυστερήσει σηµαντικά εξαιτίας δικαστικών διενέξεων, ενώ από την επεξεργασία των στοιχείων που δηλώθηκαν έχουν προκύψει περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή που δεν δηλώθηκαν από κανέναν, εκ των οποίων τα 1.700 στην Αθήνα. Ο αριθµός των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί µάλιστα είναι πολύ κοντά σε αυτόν που προκύπτει από τις διάφορες καταγραφές για τα εγκαταλελειµµένα κτίρια της περιοχής εντός των διοικητικών ορίων του πρώτου δήµου της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο εκτιµάται ότι πολλά εξ αυτών είναι ακίνητα που έχουν εγκαταλειφθεί.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι ορισµένα ίσως και να ανήκουν σε οµογενείς, οι οποίοι δεν έχουν ενηµερωθεί δεδοµένου ότι και η καµπάνια πληροφόρησης του φορέα του Κτηµατολογίου δεν προχώρησε µε τον σχετικό διαγωνισµό να κηρύσσεται άγονος. Αν και η προθεσµία για τις αρχικές δηλώσεις έχει εκπνεύσει εδώ και πάνω από µία... δεκαετία, καθώς η πρώτη φάση κτηµατογράφησης στις περιοχές αυτές είχε γίνει το 2008, οι ιδιοκτήτες µπορούν έστω και τώρα, έως και τον Απρίλιο, να προβούν σε εκπρόθεσµες δηλώσεις, για τις οποίες, αν και προβλέπονται πρόστιµα, δεν έχουν επιβληθεί έως τώρα καθώς δεν έχει προηγηθεί η σχετική απαραίτητη υπουργική απόφαση.
Γίνεται σηµαντική εκστρατεία ενηµέρωσης και των οµογενών µέσω αποστολής επιστολών
Ειδικά η περιοχή της Αθήνας αποτελεί τη µεγαλύτερη πρόκληση της κτηµατογράφησης της χώρας, όπως επισηµαίνει στο «Εθνος» ο Γιώργος ∆ηµητρίου, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τον ∆ήµο Αθηναίων και τις άλλες τρεις πόλεις και συντονιστής του έργου: «Πρόκειται για το µεγαλύτερο αντικείµενο µελέτης που έχει αντιµετωπιστεί και παρά το γεγονός ότι δεν έχει δυσκολίες εντοπισµού και µόνο λόγω του µεγέθους του αποτελεί µεγάλο στοίχηµα» τονίζει, προσθέτοντας ότι γίνεται σηµαντική εκστρατεία ενηµέρωσης και των οµογενών µέσω αποστολής επιστολών.
Μεταβολές
Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι ιδιοκτήτες της Αθήνας φάνηκαν ιδιαίτερα συνεπείς στη δήλωση της περιουσίας τους σε συντριπτικά ποσοστά, ενώ το αντικείµενο παραµένει «ζωντανό» όλα αυτά τα χρόνια, καθώς εξακολουθούν να δηλώνουν και οποιαδήποτε µεταβολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε µέρα που περνάει στα γραφεία της Πατησίων δηλώνονται περί τις 100 επιγενόµενες πράξεις (µεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες κ.λπ.).
Πλέον η συγκεκριµένη µελέτη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν δηλωθεί. Θα ακολουθήσει η προανάρτηση των κτηµατολογικών πινάκων, οπότε και για διάστηµα 45 ηµερών οι πολίτες θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης για ενδεχόµενα λάθη ατελώς και χωρίς να χρειάζεται να φτάσουν στο στάδιο των ενστάσεων και της εξέτασής τους από επιτροπές. Στους ιδιοκτήτες θα αποσταλούν επιστολές στις διευθύνσεις που είχαν δηλώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και οι ίδιοι να είναι σε εγρήγορση.
Οι αλλαγές στη φάση της προανάρτησης µπορούν να υποβάλλονται και στο µεγάλο γραφείο κτηµατογράφησης, το οποίο αναµένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του µήνα στο Γαλάτσι. Επόµενο στάδιο είναι η ανάρτηση, κατά τη διάρκεια του οποίου οι πολίτες θα έχουν δικαίωµα υποβολής ενστάσεων (2 µήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για τους κατοίκους εξωτερικού), ενώ θα µεσολαβήσει διάστηµα περίπου επτά ετών έως την οριστικοποίηση των εγγραφών, οπότε πλέον οι πολίτες που έχουν «ξεχαστεί» θα µπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά µόνο αποζηµίωση για τα ακίνητά τους που έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και όχι να τους επιστραφεί η κυριότητα των ακινήτων, τα οποία βάσει του νόµου θα περιέλθουν στο ∆ηµόσιο.
Δασικοί χάρτες στα νησιά
Στην άµεση άρση του αδιεξόδου που έχει δηµιουργηθεί µε την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη διεκδίκηση από το ∆ηµόσιο αρκετών ιδιοκτησιών ιδιωτών σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου µέσω νοµοθετικής ρύθµισης, η οποία θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι ιδιοκτησίες στους πραγµατικούς ιδιοκτήτες τους, καλούν την κυβέρνηση ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος, και ο Αντώνης Γιαννικουρής, πρόεδρος του Περιφερειακού Τµήµατος ∆ωδεκανήσου του ΤΕΕ, µε κοινό άρθρο τους που δηµοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα capital.gr. «Σε µία χώρα που ο τουρισµός αποτελεί ναυαρχίδα της οικονοµίας, σε περιοχές που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισµοί, όπως οι Κυκλάδες και τα ∆ωδεκάνησα, η κυβέρνηση θεσµοθέτησε το 2016 προεδρικό διάταγµα που υποχρεώνει το ∆ηµόσιο να διεκδικεί πάνω από το 70% των ιδιωτικών περιουσιών των πολιτών. Ουσιαστικά θεσµοθέτησε πως δεν θα γίνει καµία νέα επένδυση σε αυτές τις περιοχές. Ειλικρινά, στη χώρα µας του παραλογισµού και της αυτοκαταστροφής, δεν νοµίζουµε ότι έχει συµβεί τα τελευταία χρόνια κάτι πιο παράλογο και πιο αυτοκαταστροφικό» σηµειώνουν.
Το πρόβληµα
Στη δηµόσια παρέµβασή τους οι δύο ειδικοί υπογραµµίζουν πως το πρόβληµα αναδείχθηκε µε την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών και οφείλεται «στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Π∆ 32/2016 καθώς και στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003, όπως τροποποιήθηκε το 2011, που επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης και του δικαιώµατος του ελληνικού ∆ηµοσίου και προς χορτολιβαδικές φρυγανώδους βλάστησης εκτάσεις».
Ουσιαστικά, οι συγκεκριµένες διατάξεις -σηµειώνει ο κ. Στασινός- έδωσαν τη δυνατότητα στα δασαρχεία να αµφισβητούν πατρογονικές ιδιοκτησίες ιδιωτών και πλέον απαιτείται πολύχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαδικασία, µε αµφίβολα αποτελέσµατα, για να αποδειχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι πρέπει να ανατρέχουν πριν από το 1946 και σε κάποιες περιπτώσεις πριν από το 1885.
Αποτέλεσµα είναι πολίτες που έχουν καταβάλει σηµαντικά ποσά σε παράβολα, έγγραφα, µελέτες, φόρους να µην µπορούν να µεταβιβάσουν τις εν λόγω εκτάσεις στα παιδιά τους, να τις πουλήσουν, να τις αξιοποιήσουν και εντέλει κινδυνεύουν να τις χάσουν.
Σε αυτήν την κατηγορία εµπίπτει πάνω από το 70% των εκτάσεων της πλειοψηφίας των νησιών των Κυκλάδων και της ∆ωδεκανήσου και πάνω από το 90% της έκτασης της Πάτµου.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr