Πανσέληνος Οκτωβρίου 2022: Γιατί ονομάστηκε το «Φεγγάρι του Κυνηγού»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αύριο, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η πανσέληνος του Οκτωβρίου. Το ολόγιομο φεγγάρι θα ξεπροβάλλει στο νυχτερινό ουρανό την Κυριακή, ωστόσο, η Σελήνη θα φαίνεται πλήρης για τρεις διαδοχικές νύχτες, ξεκινώντας από το χτες (Σάββατο 8 Οκτωβρίου), μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου).
Μολονότι η κορύφωση της πανσελήνου -η στιγμή όπου θα είναι δηλαδή πιο φωτεινή- αναμένεται να παρατηρηθεί στις 23:54 (ώρα Ελλάδος), το πιθανότερο είναι το φεγγάρι να μοιάζει μεγαλύτερο κατά την ανατολή του, περίπου 19:23 (ώρα Ελλάδος). Σημειώνουμε ότι η φωτεινότητα της Σελήνης αυτό το μήνα θα φτάσει το 98,74%, σύμφωνα με τον οργανισμό «Nine Planets».
Τι είναι το «Φεγγάρι του Κυνηγού»
Το «Φεγγάρι του Κυνηγου», όπως εξηγεί το αστρονομικό περιοδικό «Almanac», σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τις φυλές ιθαγενών της Αμερικής .
Οι ιθαγενείς συνήθιζαν να βγαίνουν για κυνήγι λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, γιατί τα θηράματα ήταν πιο παχιά και, έχοντας «καθαρίσει» τα χωράφια τους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πανσελήνου («Φεγγάρι του θερισμού»), ήταν σε θέση να εντοπίσουν τα ζώα που προσπαθούσαν να τραφούν από τα υπολείμματα της σοδειάς του περασμένου μήνα.
Σύμφωνα με το βρετανικό λεξικό της Οξφόρδης, η πιο πρώιμη χρήση του όρου «Φεγγάρι του Κυνηγού» καταγράφηκε το 1710, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν και την ορολογία «Ματωμένο Φεγγάρι» για τη συγκεκριμένη πανσέληνο, λόγω της αλλαγής του χρώματος των φύλλων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία «Φεγγάρι Κυνηγού» δεν αναφέρεται πάντα στο ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου.
Στην πραγματικότητα, η ονομασία αυτή αποδίδεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο «πέφτει» αμέσως μετά το «Φεγγάρι του θερισμού», το οποίο με τη σειρά του αναφέρεται σε οποιαδήποτε πανσέληνο βρίσκεται χρονολογικά πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία.
Καθώς η φθινοπωρινή ισημερία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αυτό σημαίνει ότι ως «Φεγγάρι του θερισμού» μπορεί να ονομαστεί είτε η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε εκείνη του Οκτωβρίου, αναλόγως με το ποια από τις δύο τυχαίνει να βρίσκεται πιο κοντά στην ισημερία.
Φέτος, η φθινοπωρινή ισημερία σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και η πανσέληνος Σεπτεμβρίου στις 10 του μήνα, επομένως η περασμένη πανσέληνος ήταν πιο κοντά στην ισημερία και έλαβε την ονομασία «Φεγγάρι του θερισμού», με την επερχόμενη να ονομάζεται ως «Φεγγάρι του Κυνηγού».
Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου λαμβάνει τη συγκεκριμένη ονομασία, τότε εκείνη του Σεπτεμβρίου βαφτίζεται ως «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr