ΑΡΣΙΣ: Πώς τα παιδιά προσφύγων μπορούν να έχουν δίκαιη πρόσβαση στην εκπαίδευση - Τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένα χρόνο συμπληρώνει το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ με 2.553 ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν λάβει στήριξη. Οι κύριες χώρες προέλευσης των ωφελούμενων είναι οι Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Κονγκό, Σομαλία, αλλά και Ουκρανία. Περίπου το 70% είναι αγόρια και το 30% κορίτσια. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγοριών είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.
«Ο στόχος όλων μας είναι να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να νιώσουν ασφάλεια μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και να υποστηριχθούν στην εκμάθηση ελληνικών, αγγλικών, μαθηματικών, με παράλληλη συμμετοχή τους και σε εργαστήρια δεξιοτήτων, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ομαλή συμπερίληψη τους στην τυπική εκπαίδευση. Οι διεπιστημονικές ομάδες των Κέντρων Μελέτης μας και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων που δραστηριοποιούνται σε νησιά, ενδοχώρα και Έβρο, υποστηρίζουν τα παιδιά σε όλες τις διαδικασίες, οι οποίες αφορούν την προετοιμασία, την εγγραφή και την ενίσχυση τους στο σχολείο» λέει στο ethnos.gr η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Ομάδων της ΑΡΣΙΣ Νότιας Ελλάδας, Γωγώ Κατσούδα.
Πού δραστηριοποιείται η ΑΡΣΙΣ
Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται από τον Οκτώβρη του 2021 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω, Σάμο, Έβρο, Λέρο και από τον Ιούλιο του 2022 και στην Κρήτη. «Στην Κρήτη η Εκπαιδευτική Κινητή Ομάδα Παρέμβασης της ΑΡΣΙΣ, υποστηρίζει με εκπαιδευτικές δράσεις μια φορά την εβδομάδα τους ασυνόδευτους ανήλικους του ξενώνα των Ανωγείων και παρέχει επίσης μαθήματα σε χώρους προσφύγων και μεταναστών» αναφέρει η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Ομάδων Νότιας Ελλάδας της ΑΡΣΙΣ και εξηγεί ότι στην Κρήτη η ομάδα, αρχικά, χαρτογράφησε το νησί, ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό του ανήλικου προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, για διερεύνηση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών αναγκών τους.
Τις πρωινές ώρες, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της ΑΡΣΙΣ προσφέρονται προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης για πρόσφυγες και μετανάστες 4-17 ετών και τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες ενισχυτική διδασκαλία. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται υποστηρικτικά δύο ομάδες streetwork, οι οποίες χαρτογραφούν τις περιοχές, εντοπίζουν παιδιά προσφυγικού πληθυσμού, τα ενημερώνουν για τη δυνατότητα υποστήριξης τους και τα παραπέμπουν στο πλησιέστερο Κέντρο Μελέτης από το μέρος διαμονής τους. Οι ομάδες αυτές, ήδη από τον πρώτο χρόνο εντόπισαν και οικογένειες που διαβιούσαν σε καθεστώς αστεγίας, υποστηρίζοντας τις αλλά και παραπέμποντας αυτές στη συνέχεια σε σχετικές δομές.
Από το 2015, που η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, έχουν γίνει βήματα για τη συμπερίληψη των ανήλικων προσφυγών στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα, σημειώνει η Γωγώ Κατσούδα. «Στο εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ίδρυση τάξεων υποδοχής σε κάθε σχολείο που έχει στο δυναμικό του και παιδιά προσφυγικού πληθυσμού. Σημαντικό επίσης, να αναφέρουμε και τον ενεργό ρόλο των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων, μιας και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παιδιών και των σχολείων, αλλά και τον φορέων που αναλαμβάνουν την υποστήριξη τους εν γένει. Υπάρχει άμεση συνεργασία μεταξύ ημών και των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων, στα κατά τόπους πεδία που δραστηριοποιούμαστε».
Oι δυσκολίες που προκύπτουν
Ωστόσο, οι δυσκολίες φαίνεται πως δεν έχουν εξαλειφθεί. «Ένα από τα βασικότερα ζητήματα είναι το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών προσφυγικού πληθυσμού και των οικογενειών αυτών εν γένει, είτε αυτό σημαίνει ότι το παιδί διαμένει σε σκηνή, είτε σε κοντέινερ είτε σε διαμέρισμα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που μπορεί να μη διαθέτουν ακόμη και τον αναγκαίο ρουχισμό, σχολικό εξοπλισμό, να μην τρέφονται σωστά, έχοντας ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακόμα και απουσίες στο Κέντρο λόγω έλλειψης των παραπάνω, όπως και στα σχολεία άλλωστε. ‘Όλα αυτά είναι θέματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά σε όλα τα Κέντρα μας» τονίζει και προσθέτει, ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει λίστα αναμονής για εγγραφές παιδιών προσφυγικού πληθυσμού σε σχολεία, αν και «Φέτος παρατηρείται, με βάση τα στατιστικά μας, ότι το ποσοστό μαθητών των Κέντρων μας που βρίσκεται σε αναμονή εγγραφής σε σχολεία, έχει μειωθεί αισθητά».
Το πρόγραμμα «Όλα τα παιδιά στην Εκπαίδευση» υλοποιείται από πέντε ΜΚΟ με τη χρηματοδότησή της UNICEF, στα πλαίσια μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Μετανάστευσης και το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι τον Μάιο του 2022, 13.196 παιδιά έλαβαν κάποια μορφή εκπαιδευτικής υποστήριξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.
- Αποκλειστικά στο OPEN ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας: Να μοιραστούν βάσει διεθνούς δικαίου οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο – Παίζει παιχνίδια ο Ερντογάν
- Συνεχίζει η Ρωσία τους ισχυρισμούς της περί «βρώμικης» βόμβας από τους Ουκρανούς: «Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ραδιενεργή μόλυνση»
- Ποιο από τα πρόσφατα εγκλήματα συγκλόνισε περισσότερο την κοινή γνώμη: Τι δείχνει δημοσκόπηση
- Βρετανία: Γιατί ο Σούνακ είναι ο αγαπημένος των αγορών - Η πολιτική του στο υπουργείο Οικονομικών
- The Crown: Ποια είναι τα γεγονότα που θα καλύψει η 5η σεζόν – Το τροχαίο της πριγκίπισσας Diana και οι έντονες αντιδράσεις για την σκηνή της κηδείας της
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr