Σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη: Κατέθεσαν τρεις σταθμάρχες - Αναμονή για το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συνεχίζεται η έρευνα του εφέτη ανακριτή Λάρισας με τις καταθέσεις τριών εν ενεργεία σταθμαρχών, ώστε να γίνουν γνωστά τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Οι συγκεκριμένες καταθέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι σταθμάρχες, λόγω της εμπειρίας τους, αναμένεται να ρίξουν φως στην υπόθεση που αφορά τη λειτουργία του σιδηρόδρομου πριν το δυστύχημα.
Παράλληλα, η δικαιοσύνη αναμένει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συνεχίζουν -από την πλευρά τους- να ερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας.
Τα πρώτα συμπεράσματα για το δυστύχημα
Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα ευρήματα από την έρευνά του για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη παρουσίασε o πραγματογνώμονας, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, τα οποία δείχνουν «ένα έλλειμμα στην κουλτούρα ασφαλείας ολόκληρου του οργανισμού του σιδηροδρόμου», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κώστας Λακαφώσης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως «από δική μας έρευνα προκύπτει ένα συνολικό ζήτημα κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία άμεση λύση. Φαίνεται ότι οι σιδηρόδρομοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούσαν με το φιλότιμο και με την εμπειρία κάποιων παλιών όπως λέμε, αλλά ο άλλος κάποια στιγμή θα πάρει σύνταξη, θα φύγει και δεν υπάρχει διαδικασία. Δεν υπάρχει μέθοδος για νέους να έρθουν και να αποκτήσουν την εμπειρία που χρειάζεται. Στις μεταφορές δεν αρκεί το “ότι είμαι παλιός και ξέρω”, πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Γι αυτό και μέλος της επιτροπής μας προέρχεται από την Πολεμική Αεροπορία. Γενικά κάνουμε αεροπορικού τύπου διερεύνηση για να βρούμε τέτοια ζητήματα».
Ο ίδιος τόνισε πως «χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Αν προσληφθεί κάποιος σε μια καινούργια δουλειά και πάει πρώτη μέρα στη δουλειά, την πρώτη μέρα θα πάει επιφυλακτικά, να δει τι γίνεται στο νέο εργασιακό περιβάλλον. Αν δει ότι όλοι οι προηγούμενοι είναι τυπικοί, έρχονται στην ώρα τους, καθαρίζουν τα πράγματά τους, προσέχουν τις διαδικασίες, θα πάρει και αυτός σειρά αντίστοιχη».
Σε ερώτηση για το τι του έκανε περισσότερο εντύπωση από όλα αυτά που διαπιστώθηκαν στην έρευνα απάντησε:
«Νομίζω αυτό: η συνολική απουσία κουλτούρας ασφαλείας. Δεν είναι ότι ένας άνθρωπος ξέχασε να κάνει μία ενέργεια, είναι ότι υπάρχει μια συνολική έλλειψη κουλτούρας τήρησης διαδικασιών. Δηλαδή λέει κάποια στιγμή “εμείς οι παλιοί εκπαιδεύουμε τους νέους από ότι θυμόμασταν από τον πίνακα λειτουργίας”, δεν υπάρχει μάνιουαλ, δεν υπάρχει διαδικασία, δεν υπάρχει εξέταση. Όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει check list. Όταν μπαίνεις στο αεροπλάνο ο πιλότος έχει check list, ενώ στο τρένο ό, τι θυμάται».
- Μπούλινγκ σε 15χρονο στο Αρσάκειο: Προαναγγέλλει μήνυση σε βάρος του σχολείου η οικογένεια και καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης
- Πέθανε ο επιχειρηματίας, Γιώργος Μπόμπολας - Υπήρξε για χρόνια εκδότης του «Έθνους»
- Δημοσκοπική ανατροπή στην Τουρκία: Πέρασε μπροστά ο Ερντογάν – Πόσο προηγείται έναντι του Κιλιτσντάρογλου
- Προειδοποίηση ΕΟΔΥ: Πότε δεν πρέπει να καταναλώνουμε τα βαμμένα πασχαλινά αυγά - Τι ισχύει με το κρέας
- Στροφή στην... υποκριτική για την Kim Kardashian - Θα λάβει μέρος στο American Horror Story
- Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Σήμερα η απόφαση για υποχρεωτικότητα της σύμβασης - Οι νέοι μισθοί
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr