Πενταετές «μοντέλο Εύβοιας» ζητούν για τις ανεμογεννήτριες στον Έβρο - Πάγωμα ενός έτους για εργασίες στα καμένα ανακοίνωσε η κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Φρένο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες περιοχές της Δαδιάς και μέσα στην περιοχή Natura για τον μαυρογύπα ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος με αίτημά του η διεύθυνση δασών Έβρου. Πρόκειται για άδεια που είχε κατατεθεί προς έγκρισης πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης αιολικού σταθμού πριν λίγες μέρες. Η διεύθυνση δασών Έβρου επικαλείται την αναφορά του άρθρου 73 του ν. 4843/2021 που νομοθέτησε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις φορέων για τη χορήγηση αδειών ΑΠΕ στην πυρόπληκτη Εύβοια, θέτοντας 'τες σε αναστολή για πέντε χρόνια.
«Υπάρχει ένα προηγούμενο με την Εύβοια. Εμείς υποβάλαμε αντίστοιχο αίτημα μέσω της Επιθεώρησης Δασικών Εφαρμογών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στο ΥΠΕΝ ώστε να ανασταλούν όχι μόνο οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά όλες οι ΑΠΕ τουλάχιστον για 5 χρόνια στις καμένες περιοχές του Έβρου και αυτό να έχει και αναδρομική ισχύ», λέει στο ethnos.gr ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών νομού Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος.
Πάγωμα για ένα έτος από τον υπουργό Περιβάλλοντος
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος (και όχι για πέντε) η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.
«Σε ό,τι αφορά στη βόσκηση, η οποία δεν είναι δυνατή στα αναγεννώμενα δάση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (ΥΠΑΑΤ), θα ενισχυθούν, άμεσα, οι πληττόμενοι για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους εκτός της υπό αναδάσωση περιοχής», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 9/8 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Γεγονός, που αποτυπώθηκε στη σχετική Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) στις 20 Σεπτεμβρίου.
«Η αρχή της προφύλαξης είναι μια προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων, σύμφωνα με την οποία, εάν υπάρχει πιθανότητα, δεδομένη πολιτική ή δράση να προκαλέσει ζημιά στον άνθρωπο ή το περιβάλλον και εάν δεν υπάρχει ακόμα επιστημονική συναίνεση για το ζήτημα, δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί η εν λόγω πολιτική ή δράση. Ωστόσο, η πολιτική ή η δράση μπορεί να επανεξεταστεί όταν διατίθενται περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες. Η αρχή ορίζεται στο άρθρο 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) – Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αρχή της προφύλαξης», καταλήγει το ΥΠΕΝ.
Πάντως, η ανακοίνωση του υπουργείου παρόλο που εκδόθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις είναι πολύ γενική και δεν απαντά στα καίρια ζητήματα που θέτει η διεύθυνση των δασών του Έβρου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που αντέδρασε για το ζήτημα, καθώς δεν διευκρινίζονται με σαφή τρόπο ποιες εργασίες και δραστηριότητες θα απαγορευθούν στις εν λόγω περιοχές.
«Όπως είμαστε αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να δεχτούμε εγκατάσταση ΑΠΕ»
Όπως αναφέρει ο κ. Ανθόπουλος «θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για να δούμε πως αντιδρά από δω και πέρα και το περιβάλλον (τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα) στη Δαδιά. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη και δεν μπορούμε να δούμε σημειακά τα πράγματα. Έχουν καεί περισσότερα από 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρέπει να το δούμε ολιστικά το ζήτημα. Άρα δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε μια συγκεκριμένη περιοχή που θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικά η φωτοβολταϊκά. Όπως είμαστε αυτή τη στιγμή αδυνατούμε να δεχτούμε εγκατάσταση ΑΠΕ».
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ελληνική ορθολογική εταιρεία η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο.
Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνική ορθολογική εταιρεία.
Αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση του δάσους
Στο μεταξύ αγώνας δρόμου γίνεται για την επούλωση των πληγών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από τους φορείς της περιοχής. «Τα βήματα τα ακολουθούμε κανονικά. Συντάχθηκαν οι μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων από την δασική υπηρεσία. Έχουν ήδη εγκριθεί 5 μελέτες σε ταχύτατο χρόνο και βρέθηκαν μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες που προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν τα έργα. Αν τελειώσουν αυτοί οι ανάδοχοι θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς» σημειώνει ο κ. Ανθόπουλος και προσθέτει: «Έχουμε ρίξει όλο το βάρος για να αποφύγουμε την διάβρωση του εδάφους. Να συγκρατηθεί το χώμα στο βουνό, να μείνουν οι σπόροι, ώστε να ξαναφυτρώσουν και να έχουμε νέα φυτώρια. Δεν υλοτομούμε τα δέντρα γατί έστω και τα καμένα συγκρατούντο το 30% της βροχής. Η καμένη βλάστηση συνεισφέρει στα αντιδιαβρωτικά και στα αντιπλημμυρικά».
Μετά την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών, ακολουθεί η σύνταξη αντιπλημμυρικών μελετών και η εκτέλεσή τους. Μεταξύ άλλων από το νέος έτος αναμένεται να κατασκευαστούν τσιμεντένια φράγματα μέσα σε ρέματα. Σημειώνεται ότι η φωτιά στο Έβρο είναι η. μεγαλύτερη καταγεγραμμένη φωτιά από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr