INTERNISA: Ένα πρόγραμμα που «αγκαλιάζει» τις γυναίκες που θέλουν να εξελιχθούν στην αγορά εργασίας - Μια διεθνής συνάντηση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με την πρόσβαση των γυναικών ολόκληρου του κόσμου στην αγορά εργασίας αλλά και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν -ακόμα και εν έτει 2023- πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε κατά τις εργασίες του Μονοήμερου Διεπιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Έργου INTERNISA στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα ενδιαφερουσών ομιλιών, τις οποίες παρακολούθησε το ethnos.gr, τέθηκαν επί τάπητος σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, τις ψηφιακές δυνατότητες και την εργασία, ενώ παρουσιάστηκε εκτενώς το έργο που εκπονεί από το 2020 η INTERNISA, το πρόγραμμα της οποίας στοχεύει στην επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών και κυρίως εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο συγκεκριμένο θέμα, εξαιτίας κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.
«Περισσότερα ψηφιακά εργαλεία στα χέρια των γυναικών»
«Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκτήσουν οι γυναίκες στα χέρια τους περισσότερα ψηφιακά εργαλεία, καθώς με βάση τις στατιστικές υπάρχει τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Το πρόγραμμα με οδηγό την περιφέρειά μας εκπαίδευσε εκατοντάδες γυναίκες μέσω καταρτισμένων ανθρώπων που τους έδωσαν πρακτικές συμβουλές πάνω ακριβώς στο επάγγελμά τους», σημείωσε μιλώντας στο ethnos.gr o αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άγγελος Χαριστέας. Όπως ο ίδιος τόνισε, μία στις πέντε γυναίκες είναι μέλη ή/και εργάζονται σε εταιρείες τεχνολογίας, τα επαγγέλματα αλλάζουν και μεταμορφώνονται συνεχώς και ως εκ τούτου επιθυμία όλων είναι οι ίδιες να εξελιχθούν όλο και περισσότερο αποκτώντας τη θέση που τους ανήκει στους χώρους εργασίας.
Τις βασικές θεματικές του προγράμματος έδωσε μέσω της ομιλίας της και η project manager της INTERNISA, Ανθούλα Νικοπούλου, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για μια απόλυτα δημιουργική σκέψη που έχει στοχευμένο κοινό και αφορά τις γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. «Απώτερος σκοπός είναι να μειώσουμε το κενό που υπάρχει στον ψηφιακό μετασχηματισμό», συμπλήρωσε και εξήγησε πως στην αρχή του έτους στα σεμινάρια συμμετείχαν πολλές άνεργες γυναίκες, δημιουργήθηκε διαδικτυακό υλικό και ήρθαν σε επαφή -μέσω του εγχειρήματος- επιχειρήσεις με εκείνες που αναζητούσαν εργασία. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, «γεννήθηκε» μια διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι κυρίες που το επιθυμούν μπορούν να ανεβάσουν το βιογραφικό τους, να συνομιλήσουν με εργοδότες και να ενημερωθούν.
Το συνέδριο διάνθισαν με τις ομιλίες τους φορείς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται με την INTERNISA, στηρίζοντας το έργο της - όπως για παράδειγμα εκπρόσωποι των ActionAid Hellas και Palestine, SQLI Services, Arezzo Innovazione, Al Balqa Applied University, Catalan Youth Agency, Andalucian Federation of Towns and Provinces και Chamber of Commerce, Industry and Agriculture of Beirut and Mount Lebanon- αλλά και επαγγελματίες και ερευνητές που ασχολούνται συστηματικά με τον κλάδο των τεχνολογιών και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως η κυρία Μαρία Ράμμου, Director της TechPro Academy και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης, Σταυρούλα Μαυρογένη, που εστίασε στη σημασία της δια βίου μάθησης και στον ρόλο της εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας.
«Όταν μένουν πίσω οι γυναίκες, μένει και η κοινωνία»
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της Υπεύθυνης Επικοινωνίας για τα Θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μαίρης Πανούση. «Όταν οι γυναίκες μένουν πίσω, μένει μαζί και η κοινωνία», είπε ξεκινώντας την ομιλία της και πρόσθεσε πως η πρόσβαση ορισμένων γυναικών στην αγορά εργασίας είναι δύσκολη, καθώς παρατηρούνται ακόμα και σήμερα και παρά τους αγώνες που έχουν γίνει, διαφορές στις αμοιβές, ενώ την ίδια ώρα οι γυναίκες πρέπει να μάχονται καθημερινά για την αξιοπρέπειά τους. Ταυτόχρονα, τόνισε, πρέπει να βρουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για να κάνουν τα όνειρά τους πράξη.
«Η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα για την ισότητα που απαιτείται και κυρίως για τις γυναίκες που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εκείνες που δικαιούνται διεθνή προστασία και επηρεάζονται από οικογενειακούς περιορισμούς», είπε. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο γεγονός πως οι συνθήκες που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των γυναικών στην εργασία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας και υπογράμμισαν πως ναι μεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία έλαβαν το πτυχίο τους από το πρόγραμμα δύο σπουδάστριες οι οποίες αφού συμμετείχαν στο πρότζεκτ, βρήκαν δουλειά στον τομέα τους και τα κατάφεραν.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα της INTERNISA
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, στόχος του πρότζεκτ της INTERNISA είναι να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα και να παρέχει χρήσιμες ψηφιακές δεξιότητες στις μεσογειακές περιοχές μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργιών και μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα φέρνει πιο κοντά τη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά εργασίας, παρέχοντας στις γυναίκες ψηφιακές δεξιότητες και επαγγελματική κατάρτιση στον αγροδιατροφικό, τον χρηματοοικονομικό, τον κλωστοϋφαντουργικό και τον τουριστικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια του έργου, το δίκτυο INTERNISA έχει αναλάβει να προωθήσει την πρόσληψη 400 γυναικών, που θα έχουν καταρτιστεί σε ψηφιακές δεξιότητες, σε βραχυπρόθεσμες θέσεις εργασίας και πρακτικής άσκησης, αλλά και σε μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Mέριμνά του είναι να παρέχει έναν απλό και βιώσιμο μηχανισμό που θα εξασφαλίζει ότι οι επιχειρηματίες, οι γυναίκες και οι δημόσιες αρχές θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε κατάρτιση και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων. Οι δημόσιες αρχές, μέσω εκπαιδευτικών πακέτων κατάρτισης και σεμιναρίων, θα παρέχουν στα μέλη τους τεχνογνωσία σχετικά με την εφαρμογή ορθών πολιτικών για την προώθηση της απασχόλησης των γυναικών και της ψηφιοποίησης. Η ανάπτυξη διαδικτυακών και δια ζώσης προγραμμάτων και εργαλείων κατάρτισης θα διευκολύνει την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Τέλος, το έργο INTERNISA αναπτύσσει μια σειρά πολιτικών για την προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των γυναικών μέσω κατάρτισής τους στις ψηφιακές δεξιότητες.
Το εγχείρημα ξεκίνησε να γίνεται πράξη τον Οκτώβριο του 2020, ενώ έχει λάβει οικονομική συνεισφορά 3,4 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες που συμμετέχουν, μαζί με την Ελλάδα είναι οι Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Λίβανος, Παλαιστίνη και Ιορδανία. Στα επιτεύγματα του πρότζεκτ συγκαταλέγεται η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας και μιας αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, που περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό αντίστοιχης ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας. Συν τοις άλλοις, έχουν δημιουργηθεί 15 σετ εκπαιδευτικού υλικού κατάρτισης και τουλάχιστον ένα σημείο πληροφόρησης ανά χώρα για την πρόσβαση σε δια ζώσης συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πάνω από 2.500 γυναίκες και στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν αναβαθμίσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες, ενώ περισσότεροι από 10.000 πολίτες από επτά χώρες της Μεσογείου έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που έγιναν. Τέλος, πάνω από 500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο INTERNISA.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ
Φωτογραφικό υλικό: Eλένη Τσιόλα
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ - Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Είδαμε το Αλ Τσαντίρι Νιους: Μας έκανες και γελάσαμε Λάκη - Αντιπολίτευση σκληρή την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση σπαρασσόταν
Από οξεία λευχαιμία και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού ο θάνατος του Μανούσου Μανουσάκη - Η δήλωση της συζύγου του
Οι θρυλικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που σημάδεψαν την ελληνική μυθοπλασία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr