Βλοχός Καρδίτσας: Επιστολή σε Μητσοτάκη, με αίτημα τη μετεγκατάσταση, από 37 νέους
Οι νέοι αναφέρονται στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κραυγή αγωνίας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζουν 37 νέοι και νέες του χωριού Βλοχός Καρδίτσας, ηλικίας από 16 έως 35 ετών, στο οποίο σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» που χτύπησαν τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι υπογράφοντες την επιστολή νέοι και νέες εκφράζουν στον πρωθυπουργό τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά καθώς και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βιώνουν. Παράλληλα, υπογραμμίζουν το φόβο τους ότι είναι θέμα χρόνου το χωριό τους να πλημμυρίσει ξανά, κάτι που έχουν επισημάνει και επιστήμονες και ζητούν την παρέμβασή του κ. Μητσοτάκη, ώστε να μετεγκατασταθούν, όσες οικογένειες το επιθυμούν, σε επιλεγμένο χώρο στο γειτονικό Παλαμά, όπου θα νιώθουν ασφάλεια.
«Εννέα μήνες μετά την πλημμυρική καταστροφή που προκλήθηκε από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε ότι σώζεται, να βιοποριστούμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας, κάτι που έχει αποδειχθεί άκρως ψυχοφθόρο και επίπονο. Μπορεί η περισσότερη λάσπη να υποχώρησε, όμως το χρώμα, η υφή και η οσμή της δεν έχουν φύγει απ` την ψυχή και το μυαλό όλων μας. Πέραν αυτών όμως, η ανησυχία μας εντείνεται ακόμη περισσότερο αφού σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του έγκριτου καθηγητή “Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας” κου Ευθύμιου Λέκκα, μετά την αναμονή υψηλότατων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του θέρους θα ακολουθήσουν και μάλιστα σύντομα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω μεγάλων βροχοπτώσεων … Με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, ζητάμε να καταλάβετε την ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, μακριά από γκρίζες αναμνήσεις και αισθήματα ανησυχίας, φόβου και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον μας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι 37 νέοι και νέες του Βλοχού.
Επίσης, οι υπογράφοντες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του περιγράψουν και δια ζώσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να του εξηγήσουν, για ποιους λόγους ζητούν τη μετεγκατάσταση.
«Συνολικά 115 οικογένειες του χωριού μας ζητούν τη μετεγκατάσταση και 91 οικογένειες δε θέλουν να φύγουν. Γι’ αυτό ζητούμε να προχωρήσει έστω η μερική μετεγκατάσταση. Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας, το οποίο γνωρίζουμε ότι βλέπει θετικά η κυβέρνηση. Ανησυχούμε πάρα πολύ, ιδίως από τη στιγμή που ο κ. Λέκκας είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε έναν καινούργιο ‘’Ντάνιελ’’ στην περιοχή μας τους επόμενους μήνες», αναφέρει στο ethnos.gr ο Γιάννης Ξάνθης, εκπρόσωπος των νέων που υπογράφουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό.
«Αναγκαστήκαμε να ξεριζωθούμε»
Κατά τον κ. Ξάνθη, το φόβο τους εντείνει το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα σημαντικά έργα στην περιοχή, όπως, για παράδειγμα, φράγμα στο Μουζάκι, ώστε να αποφευχθούν νέες πλημμύρες.
«Κανένας δε θέλει να αφήσει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Όμως, αν δε νιώθουμε ασφαλείς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια δουλειά εδώ και να διαθέσουμε χρήματα για οποιαδήποτε επένδυση. Πώς να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας, όταν είμαστε σίγουροι ότι θα πλημμυρίσουν ξανά; Πολλοί νέοι του χωριού μας αναγκάστηκαν να ‘’ξεριζωθούν’’, για να βρουν δουλειά. Για αναζήτηση εργασίας έφυγαν στο Βόλο, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και αλλού», σημειώνει ο κ. Ξάνθης.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους από τον πρωθυπουργό, θα προχωρήσουν σε διάφορες δράσεις, τη μορφή των οποίων μελετούν.
«Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θέλουμε να ζωντανέψει το χωριό μας αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς», τονίζει ο εκπρόσωπος των νέων του Βλοχού.
«Πολλές υποθέσεις εκκρεμούν»
Ως πολύ θετική χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία των νέων ο Θανάσης Μπέης, εκπρόσωπος των κατοίκων του Βλοχού που ζητούν τη μετεγκατάσταση, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δε βλέπει την πολύ δύσκολη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.
Αναφέρει, παράλληλα, ότι εννέα μήνες μετά τις καταστροφές υπάρχουν ακόμα εκκρεμή αρκετά σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.
«Έχουν αναθέσει σε μία εταιρεία, να εκπονήσει μελέτη για τη βιωσιμότητα του χωριού μας. Δεν μας ενημέρωσε κανένας για το ποια είναι η εταιρεία αυτή και κανένας δεν επικοινώνησε μαζί μας, για να μας πει τι μέλλει γενέσθαι. Δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε ενήμεροι; Την ίδια στιγμή, πολιτικοί μηχανικοί δεν αναλαμβάνουν το έργο εκπόνησης μελετών για την ανακατασκευή των σπιτιών μας, διότι εκκρεμεί το θέμα της μετεγκατάστασης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διατηρηθούν οι κατοικίες στο Βλοχό, ασχέτως αν θα μετεγκατασταθούμε στον Παλαμά», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μπέης.
Κατά τον ίδιο, πολύ μεγάλοι εξακολουθούν να είναι οι κίνδυνοι για όσους διέρχονται με τα οχήματά τους από την επαρχιακή οδό Φαρκαδώνας – Βλοχού. Πριν τις θεομηνίες ο δρόμος ήταν ασφαλτοστρωμένος. Μετά από αυτές έχει χαλίκια και μεγάλες λακκούβες, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων να καραδοκεί και να υπάρχει το ενδεχόμενο οχήματα να πέσουν ακόμα και στο ποτάμι.
Ο κ. Μπέης αναφέρει ακόμα ότι οι κοινωνικές δομές του χωριού πλέον δεν υφίστανται, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό, ενώ πριν από λίγες μέρες αποκαταστάθηκε το κεντρικό τμήμα των αρδευτικών συστημάτων, για όσους αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν, αφού πολλά χωράφια εξακολουθούν να παραμένουν διαβρωμένα και άρα ακατάλληλα για καλλιέργεια. Πολλά επιμέρους τμήματα των αρδευτικών συστημάτων εξακολουθούν να μην λειτουργούν.
«Την ίδια στιγμή υπάρχουν σπίτια στο χωριό που δεν ελέγχθηκαν και παρά το ότι έχουν ζημιές, οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Σε ό,τι αφορά τα χρήματα για τα ενοίκια που δίνουμε, αφού δεν μπορούμε να κατοικήσουμε στα σπίτια μας, έχουμε λάβει από την Πολιτεία μόνο αυτά που αντιστοιχούν στο διάστημα του πρώτου τριμήνου μετά τις καταστροφές. Πριν λίγο καιρό μας κάλεσε το υπουργείο να καταθέσουμε υπεύθυνες δηλώσεις, για να πάρουμε τα χρήματα των ενοικίων για το δεύτερο τρίμηνο. Η επίσπευση για την καταβολή τους εκκρεμεί από τις 4 Μαΐου και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που μένουμε, με το δίκιο τους διαμαρτύρονται», τονίζει ο κ. Μπέης.
Η επιστολή των νέων προς τον πρωθυπουργό
Προς: κο Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ.
Η παρούσα ανοικτή επιστολή, συντάχθηκε αποκλειστικά από 37 νέες και νέους ηλικίας 16 έως 35 ετών του χωριού Βλοχός, που υπάγεται στον Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και φιλοδοξία μας είναι να γίνει η αφορμή, ώστε αφ’ ενός να γίνει αντιληπτή η ψυχολογική μας κατάσταση και αφ’ ετέρου να σας παρακαλέσουμε, με την ιδιότητά σας ως προέδρου της κυβέρνησης, να προβείτε στη λήψη αποφάσεων που κατά τη γνώμη μας θα συμβάλουν στην ανακούφιση και στην καλυτέρευση της ζωής μας από εδώ και στο εξής.
Ως πολιτικοποιημένοι νέοι, θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και καθήκον να σας το ζητήσουμε, καθώς δεν αποτελούμε απλά το μέλλον του τόπου μας, αλλά συμβάλουμε ενεργά στην εξέλιξή του, μέσω των ιδεών και δεξιοτήτων μας οι οποίες επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του.
Εννέα μήνες μετά την πλημμυρική καταστροφή που προκλήθηκε από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε ότι σώζεται, να βιοποριστούμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας, κάτι που έχει αποδειχθεί άκρως ψυχοφθόρο και επίπονο. Μπορεί η περισσότερη λάσπη να υποχώρησε, όμως το χρώμα, η υφή και η οσμή της δεν έχουν φύγει απ` την ψυχή και το μυαλό όλων μας.
Πέραν αυτών όμως, η ανησυχία μας εντείνεται ακόμη περισσότερο αφού σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του έγκριτου καθηγητή “Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας” κου Ευθύμιου Λέκκα, μετά την αναμονή υψηλότατων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του θέρους θα ακολουθήσουν και μάλιστα σύντομα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω μεγάλων βροχοπτώσεων τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, θα επηρεάσουν άμεσα το χωριό. Φαινόμενα που πιθανότατα θα είναι επαναλαμβανόμενα και η αιτία τους φυσικά εντοπίζεται στην κλιματική αλλαγή.
Από αφηγήσεις παλαιοτέρων, τη γνώση των οποίων δε μπορούμε να παραβλέψουμε, μετά την πλημμύρα του μακρινού 1953, όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα μετεγκατάστασης, αυτή ματαιώθηκε για τους ίδιους ακριβώς λόγους που προβάλλονται και σήμερα!
Αναρωτιόμαστε, αποτελεί άραγε σοφή επιλογή να ναυαγήσει και πάλι λόγω της επιμονής της μειοψηφίας στις ίδιες απόψεις όταν είναι γνωστό το ιστορικό του χωριού μας; Ρητορικό βεβαίως το ερώτημα, η απάντηση είναι αυτονόητη και γνωστή σ’ εμάς. Όχι!
Πιστεύουμε απόλυτα ότι η πρόοδος και η ευημερία για τον τόπο μας θα επέλθουν μέσα από τη διαφορετική άποψη, που είναι και άποψη της πλειοψηφίας για μετεγκατάσταση και όχι με την ταύτιση όσων ζητούν τη ματαίωσή της και γι’ αυτό δεν την αποδεχόμαστε.
Εάν το κάναμε, θα ήταν πράξη υπέρτατης ανευθυνότητας και δε θέλουμε να συνεργήσουμε σ’ αυτή, καθώς θεωρούμε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας μετακυλήσει το πρόβλημα, όταν οι επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή είναι γνωστές 70 χρόνια τώρα. Πεποίθησή μας είναι η πρόληψη των εξελίξεων και όχι η εκ των υστέρων θεραπεία τους.
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να εκφράσουμε την έντονη επιθυμία μας για την από μέρους σας αποδοχή του αιτήματος της μερικής μετεγκατάστασης στον χώρο που έχει επιλεγεί όσων κατοίκων την επιθυμούν. Είμαστε βέβαιοι ότι την επιτάσσει η λογική και το ρεαλιστικά δίκαιο του αιτήματος την επιβάλλει. Σας καλούμε να αναλάβετε δράση.
Τώρα είναι η ώρα, ώστε με την έγκρισή σας να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα απαλλαγμένη από τον φόβο των απωλειών ανθρώπινων ζωών και ολοκληρωτικών καταστροφών. Τώρα είναι η ώρα η πολιτεία να συμβάλλει για το καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον μας. Αυτό θέλουμε και αυτό αποζητάμε.
Με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, ζητάμε να καταλάβετε την ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, μακριά από γκρίζες αναμνήσεις και αισθήματα ανησυχίας, φόβου και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον μας.
Η νεολαία είναι μέρος του σήμερα, και, κυρίως, του αύριο κάθε τόπου. Είναι το μέλλον και η συνέχειά του. Αν δεν υπάρχουν κίνητρα να παραμείνει σ’ αυτόν, νομοτελειακά, εξαφανίζεται και πεθαίνει!
Θα επιθυμούσαμε, ακολουθώντας τις οριζόμενες διαδικασίες, να συναντηθούμε μαζί σας, ώστε να σας μεταφέρουμε δια ζώσης τις αγωνίες μας.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, παρακαλούμε να ακούσετε τη φωνή μας και να συμμεριστείτε τους προβληματισμούς μας. Η αποδοχή του αιτήματός θα μας δώσει την ώθηση να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο που αγαπάμε.
Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση.
Με τιμή.
Γαλάνη Ειρήνη ετών 27, Ιδιωτική Υπάλληλος
Γαλάνης Αχιλλέας ετών 19, Φοιτητής
Γαλάνης Θωμάς ετών 27, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Γαλάνης Κωνσταντίνος ετών 25, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Γιολδάσης Ευάγγελος ετών 27, Κτηνοτρόφος
Γιώτα Βασιλική ετών 23, Ιδιωτική Υπάλληλος & Φοιτήτρια
Γιώτα Ηλιάνα ετών 19, Φοιτήτρια
Γιώτα Κατερίνα ετών 21, Πωλήτρια
Γιώτα Μαρία ετών 25, Αρχιτέκτονας Τοπίου
Γιώτα Φρειδερίκη ετών 24, Απόφοιτη Τουριστικών Σπουδών Γιώτα Χρυσάνθη ετών 19, Φοιτήτρια
Κακάτσιος Θωμάς, ετών 24, Αγρότης / Κτηνοτρόφος Κακάτσιος Σωτήρης ετών 23, Αγρότης / Κτηνοτρόφος Καλόγηρος Θωμάς ετών 32, Ιδιοκτήτης Καφενείου
Καλογήρου Κων/να ετών 34, Μαγείρισσα
Καρανάσιου Άννα – Μαρία ετών 28, Οικονομολόγος Καραμπλούς Ευθύμιος ετών 30, ιδιωτικός υπάλληλος Καραμπλού Έφη ετών 33, Ιδιωτικός Υπάλληλος
Καρανάσιου Ραφαηλία ετών 19, Φοιτήτρια
Κολώνα Βασιλική ετών 24, Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου Κολώνας Πέτρος ετών 29, Φυσιοθεραπευτής
Λαϊοπούλου Κωνσταντία ετών 20, Φοιτήτρια
Λαϊοπούλου Ροϊδούλα ετών 22, Φοιτήτρια
Μαλάι Δημήτριος ετών 28, Κτηνοτρόφος
Νικολούλη Όλγα ετών 21, Ιδιωτική Υπάλληλος
Νικολούλης Αθανάσιος ετών 16, Μαθητής
Νικολούλης Σπύρος ετών 24, Βοηθός Μάγειρα
Ξάνθη Δήμητρα ετών 32, Αγρότισσα/Κτηνοτρόφος
Ξάνθης Ιωάννης ετών 28, Ασφαλιστικός Σύμβουλος Παπακυρίτση Ρίτα ετών 33, Μαθηματικός
Παπακυρίτση Βασιλική ετών 30, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων Πατούνης Κων/νος ετών 35, Αγρότης
Πατούνης Αθανάσιος ετών 33, Αγρότης
Πατούνη Κέλλυ ετών 19, Γραμματέας,
Πατούνη Λυδία ετών 26, Φοιτήτρια
Πατούνης Τιμόθεος ετών 17, Μαθητής
Τζιώτας Παναγιώτης ετών 20, Αγρότης
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr