Νοσοκομείο Κιλκίς: Διασπορά κορονοϊού, εξαιτίας ακαταλληλότητας του χώρου - Πανάκριβα μηχανήματα για… ντεκόρ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η εσωτερική διασπορά του κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων στο ethnos.gr, οφείλεται στην ακαταλληλότητα του χώρου που νοσηλεύονται οι ασθενείς με Covid-19.
Να σημειωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, Πασχάλη Μασούρα, ότι η εσωτερική διασπορά κορονοϊού παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν με Covid-19 εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι σε αυτό για άλλες αιτίες ασθενείς, ενώ τρεις από τους τελευταίους κατέληξαν. Σήμερα, εξαιτίας της εσωτερική διασποράς, νοσούν με κορονοϊό τέσσερις νοσηλευτές και δύο ασθενείς, ενώ άλλοι τρεις νοσηλευόμενοι πήραν πριν λίγες μέρες εξιτήριο.
«Λειτουργούσε ειδική μονάδα για ασθενείς με κορονοϊό, η οποία με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2023. Από τότε, όσοι ασθενείς με κορονοϊό κρίνεται απαραίτητο να εισαχθούν στο νοσοκομείο, νοσηλεύονται σε θάλαμο της παθολογικής κλινικής, η οποία στεγάζεται σε κτίριο του 1938. Ο συγκεκριμένος θάλαμος, όμως, βρίσκεται στο μέσον της παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη, λόγω της διαρρύθμισης, η διαχείριση της κατάστασης και έτσι να ευνοείται η εσωτερική διασπορά του κορονοϊού. Αποτέλεσμα αυτής είναι να νοσήσουν με κορονοϊό εργαζόμενοι αλλά και ασθενείς που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους στο νοσοκομείο. Αυτήν τη στιγμή νοσούν εξαιτίας εσωτερικής διασποράς τέσσερις εργαζόμενοι και δύο ασθενείς», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Μασούρας.
Τεράστια η υποστελέχωση - Πανάκριβα μηχανήματα για… ντεκόρ
Την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζει ο κ. Μασούρας, τεράστια είναι η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα, που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού να τα διαχειριστεί.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Μασούρα, στην Παθολογική Κλινική υπάρχει σήμερα μόνο μία παθολόγος, η οποία εκτελεί χρέη διευθυντή και το τελευταίο διάστημα λείπει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους. Οι ανάγκες της εφημερίας καλύπτονται με μετακινήσεις παθολόγων από δομές πρωτοβάθμιας υγείας των νομών Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γιατρό από δομή πρωτοβάθμιας υγείας να έρχεται, όποτε υπάρχει ανάγκη, σε ένα νοσοκομείο και να διαχειριστεί ιδιαίτερες καταστάσεις. Από τον Σεπτέμβριο του 2022, με αλληλογραφία τους στη διοίκηση του νοσοκομείου και την Δ΄ ΥΠΑ, οι παθολόγοι ενημέρωναν για τα προβλήματα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Και προσφάτως, με νέα ανακοίνωση, οι παθολόγοι του νομού μας επεσήμαναν το πρόβλημα. Τα λέμε και εμείς οι εργαζόμενοι αλλά το νοσοκομείο μας έχει το… ρεκόρ πειθαρχικών διώξεων σε βάρος μελών της διοίκησης του σωματείου, επειδή λέμε τα πράγματα, όπως έχουν», τονίζει ο κ. Μασούρας.
Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο του Κιλκίς διαθέτει μόλις δύο μόνιμους αναισθησιολόγους, ενώ την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 120 εργαζόμενοι, με την πλειοψηφία αυτών να είναι νοσηλευτές. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων να ξεπερνάει τα πενήντα έτη.
«Πλέον εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ημέρα ανάπαυσης και με ανάκληση αδειών. Να αναφέρω ως παράδειγμα το ακτινολογικό τμήμα, όπου στον κάθε έναν εργαζόμενο, λόγω υποστελέχωσης, οφείλονται 70 ρεπό ανάπαυσης», σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
Παράλληλα, ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου δε λειτουργεί όλες τις ημέρες, με αποτέλεσμα ασθενείς να μεταφέρονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την εξέταση και με το ίδιο όχημα να επιστρέφουν, ενώ ο ψηφιακός μαστογράφος τοποθετήθηκε το 2020 αλλά από τότε δεν έγινε ούτε μία μαστογραφία.
«Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να διεξάγει αλλά και να διαγνώσει τις μαστογραφίες. Σε λίγο καιρό θα λήξει η εγγύηση του ψηφιακού μαστογράφου και στο νοσοκομείο μας δε θα έχει γίνει ούτε μία μαστογραφία», υπογραμμίζει ο κ. Μασούρας.
Πέφτουν κομμάτια από γυψοσανίδες σε θαλάμους ασθενών
Πολλά προβλήματα παρουσιάζουν και τα κτίρια που στεγάζεται το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, τα οποία κατασκευάστηκαν το 1938 και το 1952.
Όπως λέει ο κ. Μασούρας, εξαιτίας της παλαιότητας σε πάρα πολλά σημεία παρατηρούνται διαβρώσεις στην τοιχοποιία από την υγρασία, ενώ κατά καιρούς, με πιο πρόσφατο περιστατικό τον περασμένο Μάιο, έχουν πέσει κομμάτια από γυψοσανίδα σε θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς, χωρίς, ευτυχώς, να έχει σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr