ΕΥΔΑΠ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια και σκέψεις για συνεργασία με εισπρακτική εταιρεία
«Αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια, μένουμε από νερό σε 2 χρόνια»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Ανοιχτό άφησε για ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία έδειξε προς την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ως προς τον χρόνο και το ύψος ενδεχόμενων ανατιμήσεων.
Ερωτηθείς σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης απάντησε πως θα γίνει «ό,τι πει ο ρυθμιστής». Αποκάλυψε, πάντως, ότι η ΕΥΔΑΠ έχει αποστείλει τόσο τα στοιχεία που της ζητήθηκαν όσο και την πρότασή της αναφορικά με το κόστος του νερού: «Ολα εξαρτώνται από το ρυθμιστικό πλαίσιο και το πώς θα εφαρμοστεί. Δώσαμε όλα τα πρωτογενή στοιχεία στον ρυθμιστή, είδε και τεχνικές λεπτομέρειες της κατανάλωσης σε κάθε αντλιοστάσιο που έχουμε και θα αποφασίσει. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο», ανέφερε.
Προσέθεσε ότι το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο θέλει επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από το Δημόσιο και σε αυτό μπορεί να συμβάλει η ΕΥΔΑΠ με χρήματα του μερίσματος ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ενώ υπενθύμισε ότι η εταιρεία να προχωρήσει σειρά έργων που έχει αναλάβει και η ίδια, όπως για παράδειγμα τις δράσεις μείωσης των διαρροών στο σύστημα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ
Μπορεί, πάντως η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να μην αποκάλυψε το ύψος των τιμολογίων που πρότεινε, ανέφερε όμως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με εισπρακτική εταιρεία, στο πρότυπο των εταιριών ρεύματος προκειμένου να της εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ύψος των οποίων φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ: «Δεν έχουμε εφαρμόσει ακόμα σχέδιο για την υποβοήθηση του έργου που ήδη κάνουμε από εξωτερική εταιρία, αλλά θα το δούμε», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.
Τα τιμολόγια του νερού, πάντως, εκτιμάται ότι δε θα μείνουν ανεπηρέαστα από τα έργα που θα ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ για τη θωράκιση της Αθήνας απέναντι στη λειψυδρία, τα οποία ανάλογα με το χαρακτήρα τους μπορούν να φτάσουν το κόστος του νερού ανά κ.μ. από τα 15 σεντς όσον αφορά το έργο των Κρεμαστών που θεωρείται και η ευκολότερη και κατά συνέπεια φτηνότερη επιλογή έως και το 1 ευρώ στην περίπτωση των αφαλατώσεων.
«Αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια, μένουμε από νερό σε 2 χρόνια»
Τα επόμενα βήματα, πάντως, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως επεσήμανε και η διοίκηση της εταιρίας καθώς βάσει των στοιχείων από το 2022 στο 2023 από τα 409 εκ. κ.μ που καταναλώνονται στην Αθήνα μας έλειψαν πέρυσι 157, ενώ φέτος μας έλειψαν 291: «Αν δεν κάνουμε καμία ενέργεια και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μένουμε από νερό σε δυο χρόνια. Αν πάμε με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, σε τέσσερα. Αν δεν χιονίσει και δε βρέξει το καλοκαίρι θα είμαστε σε πορτοκαλί συναγερμό», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της Αθήνας ήδη δουλεύουν αντλιοστάσια και γεωτρήσεις από τη Μαυροσουβάλα ενώ η ΕΥΔΑΠ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί άμεσα και τις γεωτρήσεις από τον μέσο ρου του βοιωτικού Κηφισού.
Παράλληλα ωριμάζει το έργο ενίσχυσης των αποθεμάτων και κάλυψης των αναγκών από τη λίμνη Κρεμαστών, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου, το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα συνδεθεί με τους ποταμούς που καταλήγουν στη λίμνη, τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει σύνδεση και με τη λίμνη των Κρεμαστών.
Πρόκειται για ένα μακρόχρονο σχέδιο, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το οποίο εξασφαλίζει νερό για την Αθήνα για τα επόμενα 50 χρόνια και κοστίζει γύρω στα 15 σεντς ανά κ.μ.
Η λύση αφαλάτωσης στην Αττική εξετάζεται
Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ εξετάζει και τη λύση της αφαλάτωσης στην Ιτέα. «Κοιτάζουμε αφαλατώσεις με υφάλμυρο νερό που είναι στο 30% του κόστους συγκριτικά με τις άλλες», ανέφερε ο κ. Σαχίνης προσθέτοντας ότι η γκάμα κόστους των αφαλατώσεων ανεβάζει το ποσό από τα 85 σεντς έως το 1.15 ευρώ με τον μέσο όρο να κινείται γύρω στο 1 ευρώ.
Η λύση αφαλάτωσης στην Αττική εξετάζεται επίσης, αλλά παρουσιάζει δυσκολίες τόσο στη χωροθέτηση όσο και στη σύνδεση με το δίκτυο. Οι άλλες δύο περιοχές που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι τα Άσπρα Σπίτια και η Θίσβη όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις και το νερό μπορεί να ανέβει σχετικά εύκολα στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ.
Στόχος είναι το έργο των Κρεμαστών, το οποίο εξασφαλίζει και το φτηνότερο νερό, να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Για να γίνει αυτό αναμένεται νομοθετική παρέμβαση, ώστε τα έργα αντιμετώπισης της ανομβρίας/λειψυδρίας να προχωρούν ως στρατηγικές επενδύσεις με διαδικασίες fast track στην ωρίμανση και την κατασκευή.
Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι το έργο των Κρεμαστών να ανατεθεί το 2025 ώστε εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές σε τρία χρόνια να είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό.
Νερό και με τάνκερ αν χρειαστεί
Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί και εναλλακτικό σενάριο για την περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί πριν ολοκληρωθούν τα έργα. Όπως εξήγησε ο κ. Σαχίνης η εναλλακτική είναι η μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου με μεγάλα τάνκερ. Το νερό θα φτάνει στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις που υπάρχουν στα Άσπρα Σπίτια και τη Θίσβη και θα οδηγείται στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ.
Πρόκειται ωστόσο για μια λύση με περιορισμένη χρονική διάρκεια και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Η εναλλακτική αυτή είναι φτηνότερη από την αφαλάτωση, αλλά σημαντικά ακριβότερη από το έργο των Κρεμαστών, καθώς εκτιμάται ότι για τη μεταφορά 100.000 τόνων νερού ένα τάνκερ χρειάζεται τρεις μέρες. Για το 10% των αναγκών της Αθήνας χρειάζονται τρία τάνκερ με το κόστος ανά κ.μ να υπολογίζεται σε 20.000 ευρώ τη μέρα, δηλαδή περίπου 60 σεντς ανά κ.μ ή 80 με τη μεταφορά.
Οι έξυπνοι υδρομετρητές
Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης νερού, η ΕΥΔΑΠ έχει δρομολογήσει επενδύσεις 400 εκ. ευρώ για τη μείωση των διαρροών στο δίκτυο, ενώ εντός του 2025 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αλλαγή των υδρομετρητών. Ο προϋπολογισμός του έργου σε ορίζοντα δεκαετίας είναι 300 εκ. ευρώ και στόχος είναι να αλλάζονται 250.000 μετρητές το χρόνο, δηλαδή περί τους 1.000 την ημέρα. Η ΕΥΔΑΠ ήδη συζητά με 12 εταιρίες. Να σημειωθεί ότι το κόστος του κάθε υδρομέτρου ανέρχεται σε λίγο περισσότερα από 100 ευρώ.
Ταυτόχρονα η εταιρία πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 70 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση αγωγών του δικτύου που εμφανίζουν φθορές.
Επιπροσθέτως μετά την ένταξη στο δίκτυο της Σαλαμινας και των Μεγάρων, βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους πέντε από τους 15 δήμους της Αττικής που βρίσκονται εκτός του δικτύου της.
Η εταιρία εξακολουθεί να τρέχει το 10ετές επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ με την απορρόφηση το πρώτο εννεάμηνο του 2024 να ανέρχεται σε 38,1 εκατ. ευρώ.
Κεντρική θέση έχει η κάλυψη της Ανατολικής Αττικής με έργα προϋπολογισμού 958,7 εκατ. ευρώ. Σήμερα εκτελούνται έργα 300 χλμ. αγωγών που θα καλύψουν 234.500 κατοίκους και μέχρι το 2033 θα τρέξουν έργα 1.400 χλμ αγωγών που θα καλύψουν 410.500 κατοίκους.
Παράλληλα τρέχουν έργα 681,6 εκατ. ευρώ για δίκτυα ύδρευσης, 364,5 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και επιπρόσθετα 103,8 εκατ. ευρώ για έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού.
Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για το ΚΕΛ Ραφήνας και να ξεκινήσει ο διαγωνισμό για το ΚΕΛ Μαραθώνα, έργα προϋπολογισμού 80 εκατ. Ευρώ το καθένα.
Στο μεταξύ η ανομβρία του προηγούμενου διαστήματος έφερε αύξηση στην κατανάλωση και τα έσοδα. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, η ΕΥΔΑΠ κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6,4% στα 279,6 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2024 από 262,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το 2023, αυξημένα κατά 49,5% Την ίδια περίοδο η κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 6,2%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στον μέσο όρο υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Αττική.
Το Ελληνικό
Αναφερόμενη στην επένδυση του Ελληνικού, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σημείωσε ότι τρέχουν δύο έργα. Το πρώτο προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αφορά το πόσιμο νερό και το δεύτερο τη διαχείριση των λυμάτων ώστε να αρδεύεται όλο το πάρκο του Ελληνικού, το γκολφ και άλλες περιοχές, έργο που γίνεται για πρώτη φορά.
Τα στελέχη της εταιρίας υπογράμμισαν ότι δεν τίθεται ζήτημα διαθεσιμότητας ύδατος τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια με την άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας καταγράφονται 15.000 νέες συνδέσεις τον χρόνο. «Αρα το Ελληνικό δεν το αντιμετωπίζουμε ως κάτι διακριτό ή ξεχωριστό, αλλά λειτουργικό κομμάτι. Μας ενδιαφέρει η εξισορρόπηση των φορτίων. Σε επίπεδο παροχής δε μας απασχολεί. Είναι περισσότερο λειτουργικό το θέμα παρά διαθεσιμότητας».
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr