Κρούσματα πανώλης στη Βόρεια Ελλάδα - Μόλις 2 κτηνίατροι για 50.000 ζώα στον Έβρο
Τι δήλωσε στο ethnos.gr o προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα Κώστα Δαδούση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ανοχύρωτη λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού κτηνιάτρων βρίσκουν την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα τελευταία κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε χοίρους σε τρεις περιοχές της Βουλγαρίας (Πλέβεν, Ράζγκραντ και Ρούσε οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, η νόσος εκδηλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και στη Ρουμανία, όπου έχουν ήδη ανιχνευθεί 416 εστίες κρουσμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Αν και τα περιστατικά απέχουν αρκετά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντούτοις στο Βόρειο Έβρο όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα καθώς αποτελεί κύρια πύλη εισόδου των περισσότερων ζωονόσων που εμφανίζονται στην χώρα- δεδομένου ότι συνορεύει τόσο με την Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία έχει σημάνει συναγερμός.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα Κώστα Δαδούση έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην περιοχή οι οποίοι είναι πλέον καθημερινοί ενώ παράλληλα έχει ειδοποιηθεί και το τελωνείο Ορμενίου για τη διενέργεια καόμη πιο τακτικών ελέγχων στις αποσκευές των ταξιδιωτών.
«Είμαστε μόλις δύο κτηνίατροι σε ολόκληρο το βόρειο Έβρο και ετησίως καταγράφονται στην περιοχή 5.000 βοειδή, 35.000 αιγοπρόβατα και 10.000 χοίροι. Δεν επαρκεί αυτός ο αριθμός» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Δαδούσης.
Η Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εκδώσει από το 2017 οδηγίες και μέτρα επαγρύπνησης για το θέμα, ενώ η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που γειτνιάζει με τη Βουλγαρία εφιστά κάθε τόσο την προσοχή κυρίως των κυνηγών στην τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.
Στη Βουλγαρία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει μέχρι τις 31 Ιουλίου και στις τρεις περιφέρειες και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα παραταθεί. Στην περιφέρεια του Ρούσε εντοπίστηκε μία νέα εστία της νόσου. Πρόκειται για εκμετάλλευση εμπορικής αξίας με περισσότερους από 40.000 χοίρους.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, τονίζοντας πως δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την ενημέρωση των αγροτών, του κοινού και για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της νόσου πριν από δύο χρόνια, όταν ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη χώρα.
Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα GERB ανακοίνωσε -μέσω της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Γεωργίας και Τροφίμων, Μαρία Μπέλοβα- ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το θέμα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Στη Ρουμανία εντοπίστηκαν 416 εστίες κρουσμάτων σε περισσότερες από εκατό περιοχές της χώρας και έχουν ήδη θανατωθεί 372.325 χοίροι από κτηνοτροφικές μονάδες. Εξάλλου, η αρμόδια υπηρεσία της Ρουμανίας, ANSVSA, ανακοίνωσε ότι κρούσματα αφρικανικής πανώλης εντοπίστηκαν και σε αγριόχοιρους, με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τα 1000.
Για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, οι αρχές εφιστούν την προσοχή στους κτηνοτρόφους, καλώντας τους να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε περίπτωση που τα ζώα έχουν νοσήσει, να θανατωθούν.
Η ANSVSA ανακοίνωσε, επίσης, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, όμως ο αντίκτυπος της νόσου είναι κυρίως οικονομικός, καθώς προκαλεί σημαντικές οικονομικές ζημιές και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.
Τι δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας
Η υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Ντεσισλάβα Τάνεβα, ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση στην Βουλγαρία όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων Αφρικανικής πανώλης στους χοίρους δεν απαιτεί πια απλά προληπτικά μέτρα αλλά ακριβείς ενέργειες». Εκτελώντας συστάσεις ειδημόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι αρχές διοργανώνουν συναντήσεις με κυνηγετικές λέσχες, συναιτερισμούς και δασικά αγροκτήματα για να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της λοίμωξης. Εφησυχαστικό είναι ότι υπάρχει αυστηρός έλεγχος στο εμπορικό δίκτυο σε όλες τις παρτίδες χοιρινού κρέατος. «Η ασθένεια δεν είναι κολλητική για τους ανθρώπους αλλά είναι καταστροφική για την βιομηχανική εκτροφή χοίρων και συνεπώς για την οικονομία της χώρας», κατέληξε η υπουργός.
Τριάντα χρόνια έχει να εμφανιστεί πανώλη στον ελλαδικό χώρο
Η πανώλη έχει να εμφανιστεί τριάντα χρόνια στον ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη και είναι μία νόσος με πολύ έντονα κλινικά συμπτώματα, τα οποία οι κτηνοτρόφοι παρατηρούν αμέσως. Η πανώλη δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια, αλλά μόνο με την επαφή των ζώων.
Οι αίγες είναι πιο ευαίσθητες από τα πρόβατα, ενώ οι αγελάδες, τα βουβάλια και οι χοίροι μολύνονται από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα (υποκλινική λοίμωξη).
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (40-42°C), θανάτους, κατάπτωση, υπνηλία, ανορεξία, ορώδες υγρό από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια, κόκκινα μάτια, βλεννοπυώδες έκκριμα που φράσει τα βλέφαρα και τα ρουθούνια, δύσπνοια, βήχα, πρησμένα και κόκκινα χείλη και ούλα, αλλοιώσεις στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) που έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να πονούν, να τρίζουν τα δόντια τους και να αρνούνται να ανοίξουν το στόμα, δυσάρεστη οσμή από το στόμα, διάρροια και αποβολές.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr