ΔΟΜ: Με την τεχνογνωσία του Προσφυγικού σχεδιάζει να βοηθήσει τους ευπαθείς Έλληνες
Προγράμματα για την κοινωνική επανένταξη των Ελλήνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες επιθυμεί να οργανώσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την επιθυμία του να οργανώσει προγράμματα για την κοινωνική επανένταξη και Ελλήνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως το κάνει με επιτυχία για μετανάστες και αναγνωρισμένους πρόσφυγες, εξέφρασε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.
Αφορμή έδωσε η αναφορά του κ. Ρόκο στο πρόγραμμα «Ήλιος», μέσω του οποίου ο ΔΟΜ χρηματοδοτείται για την κοινωνική ένταξη περίπου 12.000 ανθρώπων. Πρόκειται για αλλοδαπούς που έφθασαν στην Ελλάδα, κατέθεσαν αίτηση για άσυλο και κρίθηκαν δικαιούχοι. Από την στιγμή που αναγνωρίζονται, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες, είπε ο επικεφαλής του ΔΟΜ. «Οι πρώτοι 2.000 έχουν ήδη ενταχθεί σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που οργανωνονται σε συνεργασία με δήμους και ΜΚΟ» είπε.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Ηλιος» τους βοηθά να βρουν μόνοι τους κατοικία παρέχοντας και οικονομική ενίσχυση για ένα εξάμηνο. Τους προσφέρει επίσης συμβουλές για το πού και πώς μπορούν να βρουν δουλειά, πώς θα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, πώς θα αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα και κάθε μορφής δυσκολίες. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ξεκίνησε τον Αύγουστο. Εφόσον προχωρήσει και φέρει αποτελέσματα, «είναι επιθυμία μας να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και για Ελληνες που θεωρούνται ευάλωτοι», σημείωσε ο κ. Ρόκο.
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΔΟΜ τόνισε ότι το πρόγραμμα Ηλιος εξελίσσεται ικανοποιητικά και στην ώρα του, σε αντίθεση με άλλα προγράμματα που εμφανίζουν καθυστέρηση, όπως εκείνο για την μεταφορά προσφυγοπαίδων από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία. Οπως έγραφε και χθες το ethnos.gr, περίπου 4.000 παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα που δικαιούνται επειδή είναι κατανεμειμένα σε πολλές διαφορετικές μονάδες και δεν υπάρχουν μέσα για την μεταφορά τους. Τα προηγούμενα τρία χρόνια, ήταν ο ΔΟΜ που είχε αναλάβει να οργανώσει τα λεωφορεία για την μεταφορά τους αλλά φέτος, όπως είπε ο Τζιανλούκα Ρόκο, προέκυψε καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς μεσολάβησαν και οι εκλογές. Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ΔΟΜ ετοιμάζεται ήδη ώστε μόλις ξεμπλοκάρουν τα σχετικά κονδύλια να είναι έτοιμος για να ανταποκριθεί.
Αναμονή για το σχέδιο της κυβέρνησης
Ο Τζιανλούκα Ρόκο δήλωσε επίσης ότι ο ΔΟΜ περιμένει το μάστερπλαν για το Προσφυγικό που προετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δει πού και πώς μπορεί να συμβάλει με την τεχνογνωσία του. Οπως ανέφερε, στο Μαστερπλαν, αναμένεται να υπάρχουν προβλέψεις για τον αριθμό των αναμενόμενων προσφύγων ώστε να οργανωθούν οι κινήσεις για την διαχείριση των ροών.
Σημειώσε ότι γενικά επικρατεί η αίσθηση πως θα χρειαστούν νέοι χώροι φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο αριθμός των θέσεων πρέπει να περιλαμβάνεται στο μάστερπλαν. Πρόσθεσε ότι μάλλον θα προτιμηθούν καταυλισμοί και διαμερίσματα καθώς το πρόγραμμα στέγασης στα ξενοδοχεία απεδείχθη υψηλού κόστους και χαμηλής απόδοσης καθώς οι περισσότεροι, μετά από κάποιο διάστημα, προτιμούν να αρχίσουν να ξαναχτίζουν τη ζωή τους ξεκινώντας από έναν χώρο τον οποίο μπορούν να διαχειρίζονται αυτοβούλως.
Για την νέα δομή φιλοξενίας στον Καραβόμυλο που έχει προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις, ο κ. Ρόκο είπε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται. Σημείωσε ότι ο καταυλισμός στη Νέα Καβάλα δεν μπορεί να προσφέρει παρά μόνον προσωρινές λύσεις καθώς διαθέτει σκηνές και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι αντίξοες.
Ο ΔΟΜ συμμετέχει στη διαχείριση των 27 καταυλισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ μόλις ξεκίνησε νέο τριετές πρόγραμμα 16.000 εθελοντικών επιστροφών για άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται. Με το προηγούμενο πρόγραμμα, 16.000 άτομα επέστρεψαν στις χώρες τους παίρνοντας και κάποια οικονομική βοήθειαγια τα πρώτα έξοδα ενώ περίπου το 25% αυτών έλαβε και τεχνική βοήθεια για να ανοίξει εκεί κάποια μικρή επιχείρηση.
Σχετικά με την εξαγγελία της νέας κυβέρνησης να καταργήσει τον δεύτερο βαθμό εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ο επικεφαλής του ΔΟΜ σημείωσε πως προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εξετάζονται τα αιτήματα στον πρώτο βαθμό.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr