Η γρίπη προ των πυλών: Εμβολιαστείτε, λένε οι επιστήμονες
Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το το νέο τετραδύναμο εμβόλιο. Απρόβλεπτη η γρίπη, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση φέτος. Τι λένε ειδικοί στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το νέο τετραδύναμο εμβόλιο για τη γρίπη είναι εδώ. Από φέτος τα φαρμακεία θα διαθέτουν το νέο, ενισχυμένο εμβόλιο που καταπολεμά και τις δύο σειρές των ιών της γρίπης τύπου Β'. Η γρίπη αναμένεται να… μπει στην Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου και να διαρκέσει έως τον Μάρτιο, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες, και ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν στο τέλος Οκτωβρίου -όχι νωρίτερα-, γιατί η δράση των αντισωμάτων διαρκεί 6-9 μήνες.
Για το νέο εμβόλιο, αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού και προστασίας του πληθυσμού, μιλά στο ethnos.gr η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελήτρια Α' ΕΣΥ, στη Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Αθηνά Πυρπασοπούλου. «Η γρίπη είναι απρόβλεπτη, αλλά η έρευνα προχωρά με γρήγορα βήματα και πλέον είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το νέο τετραπλό εμβόλιο» μας λέει η Αθηνά Πυρπασοπούλου, η οποία θα μιλήσει για την εποχική γρίπη στο συνέδριο «Παιδιατρικές Ημέρες 2019», που έχει θέμα «Λοιμώξεις» και γίνεται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και την Παιδιατρική́ Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, και οι ομιλητές θα αναφερθούν σε θέματα λοιμώξεων για παιδιά και ενήλικες, καθώς και στη γρίπη που είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με την Αθηνά Πυρπασοπούλου, η εποχική γρίπη είναι η πιο συχνή επιδημική νόσος. Προσβάλλει κάθε χρόνο 10%-30% του πληθυσμού της Ευρώπης, ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλείες και περίπου 40.000 πρόωρους θανάτους ετησίως, ενώ οι ακραίες ηλικίες, όπως και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο. Την περασμένη περίοδο (από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Μάιο του 2019) στην Ελλάδα καταγράφηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, από τα οποία τα 374 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και μόλις 56 από αυτά -ποσοστό 15%- ήταν εμβολιασμένα. Το ίδιο διάστημα οι επιβεβαιωμένοι εργαστηριακά θάνατοι από γρίπη ήταν 154 και από αυτούς οι 140 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν τα 58,9 χρόνια. Σημειώνεται ότι τα 287 (76,7%) από τα 374 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. «Το εμβόλιο δεν προστατεύει 100% από την γρίπη, αλλά οι ασθενείς νιώθουν τα συμπτώματα πιο ελαφρά», αναφέρει η κ. Πυρπασοπούλου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια ανοδική τάση να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό. H εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων γιατρών και νοσηλευτών είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα και είναι χαρακτηριστικό πως κυμαίνεται γύρω στο 25% για τα νοσοκομεία και στο 41% για τα Κέντρα Υγείας. Είναι ωστόσο σε καλύτερα επίπεδα από προηγούμενα χρόνια όταν το διάστημα 2009-2016 εμπολιάστηκε ποσοστό μόλις 4,4%-13% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και το 16,8-33% των εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας.
«Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας είναι σαφείς και προσδιορίζουν με ακρίβεια ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν. Οφείλουν όσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες να μην το αμελούν και να εμβολιάζονται» μας λέει η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής, Άννα Παπά.
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για το πώς θα είναι η κατάσταση φέτος αναφορικά με την γρίπη. Σημειώνουν ότι την προηγούμενη περίοδο υπήρχε μια μικτή κατάσταση, γρίπης Α και γρίπης Β, επικράτησε ωστόσο ο τύπος γρίπης Β και σε μικρότερα ποσοστά οι υποτύποι γρίπης Α (Η1Ν1, γνωστή και ως γρίπη των χοίρων) και Α (Η3Ν2, γνωστή ως αυστραλιανή γρίπη).
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr