Λόφος Φιλοπάππου: Μίνιμουμ 300 αστυνομικοί χρειάζονται για τη φύλαξη!
Σύµφωνα µε αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ., για να περιφρουρηθεί ο λόφος Φιλοπάππου χρειάζονται 300 και πλέον αστυνοµικοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Έντονος προβληµατισµός επικρατεί στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισµού µετά την πρωτοφανή επίθεση µε βαριοπούλες σε βάρος αρχαιοφύλακα από οµάδα αγνώστων στου Φιλοπάππου το βράδυ της Τετάρτης.
∆ύο άτοµα µε καλυµµένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους προσέγγισαν το φυλάκιο στην Πνύκα, κοντά στο Αστεροσκοπείο ∆ωρίδη, και επιτέθηκαν εναντίον του µεσήλικα φύλακα, ο οποίος µπήκε µέσα στο κουβούκλιο για να προστατευτεί. Αφού προκάλεσαν φθορές στο φυλάκιο τράπηκαν σε φυγή, µε τις αναζητήσεις της Αστυνοµίας για τον εντοπισµό τους να παραµένουν άκαρπες.
Έπειτα από το πρωτοφανές περιστατικό η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα µέλη της από τη φύλαξη του χώρου. Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση µε θέµα συζήτησης την προστασία των αρχαιοφυλάκων και θα παραµείνει σε ισχύ έως ότου γίνουν τα δέοντα για την προστασία τους.
«Είναι απαράδεκτο»
«Το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού διαβεβαιώνει τους εργαζόµενους και τους πολίτες ότι λαµβάνει όλα τα απαραίτητα µέτρα για την προστασία των πολιτών, των εργαζοµένων και του µνηµείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. «Είναι απαράδεκτο λίγους µήνες µετά τον θάνατο του άτυχου νεαρού στους λόφους του Φιλοπάππου να µην έχουν ληφθεί τα απαραίτητα µέτρα τόσο για την προστασία των εργαζοµένων αρχαιοφυλάκων όσο και του αρχαιολογικού χώρου» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΠΕΥΦΑ.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας επίσης ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επικοινώνησε µε την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνοµίας και ζήτησε εντατική αστυνόµευση του χώρου».
Τι απαντούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ
Αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. είπαν στο «Έθνος» ότι «µπορεί οι γνωστές είσοδοι στου Φιλοπάππου να είναι 18, αλλά επί της ουσίας ο καθένας µπορεί να µπει από οπουδήποτε. Για να κλείσει όλος ο λόφος θα χρειάζονταν 300 και πλέον αστυνοµικοί, πράγµα αδύνατο». Μάλιστα, σύµφωνα τους ίδιους, το ενισχυµένο σύστηµα µέτρων που εφαρµόζει η Αστυνοµία µετά τη δολοφονία του 25χρονου Νίκου Μουστάκα αφορά ουσιαστικά σε ορισµένες προσθήκες προσωπικού στις περιπολίες και στην αστυνόµευση του ιστορικού κέντρου των Αθηνών από την Ακρόπολη έως το Θησείο.
Η επίθεση στον αρχαιοφύλακα φέρνει ξανά στο προσκήνιο την άτυπη κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστηµα για τον τρόπο φύλαξης του λόφου του Φιλοπάππου, καθώς διάφορες οµάδες αντιδρούν στην περίφραξή του. Το 2015, άλλωστε, κάτοικοι απευθύνθηκαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ακύρωσε την απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισµού, Μιχάλη Λιάπη, περί απαγόρευσης της νυχτερινής πρόσβασης των επισκεπτών στον χώρο.
Υπενθυµίζεται ότι τον Οκτώβριο αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν από οµάδα αντιεξουσιαστών δύο από τις τέσσερις συνολικά κάµερες ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί. Αν και οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχείς, δεν έγινε καµία σύλληψη. Σε ανάρτησή τους στο Indymedia τα µέλη της «κοινότητας καταλήψεων Κουκακίου», που ανέλαβαν την ευθύνη, υποστήριζαν ότι αυτή ήταν «µια πρώτη επιθετική παρέµβαση στον λόφο Φιλοπάππου, ενάντια στον έλεγχο, τα πλάνα περίφραξης και την αστυνοµοκρατία που έχει επιβληθεί από τον ∆ήµο Αθηναίων»
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr