Κοροναϊός: Πρόταση για επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες
Η ΓΣΕΕ έθεσε μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του εφαπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δέσμη προτάσεων για όλα τα «καυτά» ζητήματα στο μέτωπο της οικονομίας που σταδιακα μπαίνουν στο τραπέζι λογω κοροναϊού κατέθεσαν εργοδότες και εργαζομενοι στην διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας. Η ΓΣΕΕ έθεσε μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του εφαπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες (45 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) που προβλέπεται για περιπτώσεις αναστολής οικονομικής δραστηριότητας λόγω έκτακτων συνθηκών και θα πρέπει να αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας - δηλαδή με κρατική εντολή - για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί για παράδειγμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι. Υπενθυμίζεται πως στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μισθούς και εισφορές.
Μείζον ζήτημα που επίσης έπεσε στο τραπέζι είναι το θέμα των αδειών ειδικά των γονέων που έχουν παιδιά στο σπίτι επειδή τα σχολεία τους κλείνουν. Σύμφωνα με πληροφοριες έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για "μεικτο συστημα" ώστε να προβλεφθεί ειδική αδεια μετ αποδοχων το κοστος της οποιας θα πρεπει να επωμιστούν από κοινού εργοδότες και κράτος ενώ θα μπορεί να γίνεται χρήση και μέρους της κανονικης αδειας. Δηλαδή να δίνεται μέρος από την άδεια του εργαζόμενου κι το μεγαλύτερο μέρος να χρηματοδοτηθεί από εργοδότες και το κράτος.
"Οι προτάσεις που αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και να αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης μέτρων των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το σίγουρο είναι ότι και αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού εργοδότες, πολιτεία και εργαζόμενοι" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικιών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης διευκρινίζοντας πως "συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοιού, πολιτεία- εργαζόμενοι και εργοδότες μαζί".
Στην ευρεία σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για προτάσεις που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας ενόψει της δεύτερης δέσμης μέτρων που αναμένεται να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Απο την πλευρά του ο πρόρδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπς πως "Μία επιδημία σαν τον κορωνοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. Γι’ αυτό πρέπει όλοι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια φαινόμενα παρουσιαστούν. Ελπίζω να μην είναι σαν αυτά που βλέπουμε στη γειτονική μας χώρα, στην Ιταλία. Εμείς σε αυτή τη σύσκεψη με το Υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς, θέσαμε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητήσαμε να μεταφερθεί στους αρμόδιους φορείς, γιατί δεν είναι ζήτημα μόνο του Υπουργείου Εργασίας, η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες τις επόμενες ημέρες και όσο εξελίσσεται η επιδημία θα υποστεί τεράστιες πιέσεις.
Ζητήσαμε, επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, δηλαδή να κάνουν κάποιοι παραβατικές συμπεριφορές, καταχρηστικές συμπεριφορές, εκμεταλλευόμενοι μέτρα πολλές φορές έστω και καθ' υπερβολή. Καλούμε τους εργαζόμενους όταν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα να τα καταγγέλλουν άμεσα στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, στα σωματεία, στις Ομοσπονδίες και τη ΓΣΕΕ. Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε κάθε μέτρο που μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού"
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και ότι όποια μέτρα ληφθούν θα πρέπει να αναθεωρούνται, καθώς βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της. "Στο τουρισμό το σαφές πλήγμα είναι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν. Στις εποχικές το πρόβλημα θα αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες, σαφώς υπάρχουν κάποια δείγματα, οι κρατήσεις έχουν επιβαρυνθεί αλλά αποτίμηση θα γίνει στα τέλη Μαρτίου που το φαινόμενο θα το δούμε σε όλη του την διάσταση,… Περιμένουμε και θα δούμε". Όπως ο ίδιος πρόσθεσε στα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι μεγάλο το πρόβλημα. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου -εφόσον απαιτηθεί- να εφαρμοστεί σχέδιο εκ περιτροπής απασχόλησης και στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι προωθείται σχέδιο για τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουνίου- σε συντάξεις, επιδόματα και ασφαλιστική ικανότητα δικαιούχων με αναπηρία, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να μη λειτουργήσουν οι ειδικές επιτροπές αξιολόγησης κατ' αρχήν για δύο εβδομάδες, με την επισήμανση ότι στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας συνωστίζονται άτομα ευπαθών κατηγοριών
Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr