Εμβόλια κατά κορονοϊού: Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η παγκόσμια προσπάθεια για ανάσχεση του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που οφείλεται στην άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζεται.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες καθώς οι εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν παροδικές και ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και σπανιότερα σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση των A. L. Beatty και συνεργατών στο περιοδικό JAMA Network Open (JAMA Netw Open. 2021;4(12):e2140364.).
Η μελέτη για τις παρενέργειες από τα εμβόλια για τον κορονοϊό
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26ης Μαΐου 2020 και 19ης Μαΐου 2021 και συμπεριέλαβε εμβολιασθέντες με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου COVID-19. Συνολικά συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 19.586 άτομα. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 54 έτη (ηλικιακό εύρος 38 με 66 έτη), ενώ το 68.8% (13420 άτομα) ήταν γυναίκες.
Αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία αναφέρθηκε σε 26 από τα 8.680 άτομα (0.3%) μετά από την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ΒΝΤ162b2 (Pfizer/BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna), σε 27 από τα 11.141 άτομα (0.2%) μετά από δύο δόσεις του BNT162b2 ή mRNA-1273 ή μία δόση του JNJ-78436735 (Johnson & Johnson).
Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με την εμφάνιση παρενεργειών ήταν ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με περισσότερες δόσεις), το είδος του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με το mRNA-1273 συγκριτικά με το BNT162b2, και μεγαλύτερη πιθανότητα με το BNT162b2 συγκριτικά με το JNJ-78436735), η ηλικία (μεγαλύτερη πιθανότητα στους νεότερους), το φύλο (μεγαλύτερη πιθανότητα στις γυναίκες), καθώς και η προηγούμενη νόσος COVID-19 πριν τον εμβολιασμό.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έδειξε ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη COVID-19 ήταν σπάνιες. Οι δύο δόσεις των εμβολίων, το είδος του εμβολίου, η νεαρότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο και το ατομικό ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό αναδείχθηκαν ως παράγοντες κινδύνου που αύξαναν τον κίνδυνο παρενεργειών. Η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι σημαντική να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19 συμπεριλαμβανομένων και των αναμνηστικών δόσεων.
- ΣΥΡΙΖΑ: Εποχή Κασσελάκη με ερωτήματα για τις επιλογές του αλλά και την πιθανότητα διάσπασης
- Μεροκάματα... του τρόμου στα λεωφορεία της Αθήνας: Θα ενεργοποιηθεί το panic button; Τι ζητούν οι εργαζόμενοι για να νιώθουν ασφαλείς με τους επιβάτες
- Η «Ολυμπιάδα της Τεμπελιάς»: Στο Μαυροβούνιο, ένας ετήσιος διαγωνισμός απαιτεί από τους συμμετέχοντες να μην το κουνήσουν από τα στρώματά τους για τουλάχιστον 800 ώρες
- Ακρίβεια: Πώς ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν retailers και προμηθευτές να μειώσουν τις τιμές
- Με λευκή επιταγή ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να «τα αλλάξει όλα» - Οι προκλήσεις και οι μάχες της επόμενης μέρας
- Έπαιξε με τη φωτιά: Η παράτολμη πτήση του πιλότου που μπήκε με 290 χλμ/ώρα στον Ισθμό της Κορίνθου
- Τον πήγαν για πλύση στομάχου: Η ακραία σκηνή που ο Βέγγος έδειξε γιατί κανείς κασκαντέρ δεν μπορούσε να τον φτάσει

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίεςΑκολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr